Janukovics engedményeket ígér

Tovább építik barikádjaikat a tüntetők Kijevben, és tegnap a mezőgazdasági minisztérium épületét is elfoglalták. Nem sikerült érdemi lépést tenni a politikai válság megoldása felé a tárgyaláson, amelyet csütörtökön öt órán át, az éjszakába nyúlóan folytattak Viktor Janukovics államfővel az ellenzék vezetői.

Pedig Arszenyij Jacenyuk, a Batykivscsina (Haza) párt vezetője közvetlenül a megbeszélés után még azt mondta, hogy jó az esély a vérontás megfékezésére. A kormányellenes erők első számú vezérévé előlépett Vitalij Klicsko, az UDAR párt első embere azonban az egyeztetést jellemezve már azt közölte a tiltakozókkal, hogy „nagyon nehéz olyan emberrel tárgyalni, aki be akar csapni”.

Az ellenzéki politikusok beszámolója szerint Janukovicsék azt javasolták, hogy a szembenállás beszüntetése fejében szabadon engedik a demonstrációk során letartóztatottakat, és a karhatalom sem alkalmaz erőszakot. A tiltakozók azonban nemet mondta a javaslatra, és úgy döntöttek, hogy kivonulnak a kormányzattal zajló tárgyalási folyamatból. Jacenyuk viszont a konzultációk folytatásáról is beszélt, és az államfő egyik tanácsadója, Anna German szintén az újabb tárgyalási forduló lehetőségét hangoztatta.

Újabb városokra, köztük a nyugati Csernovcira, Ivano-Frankovszkra és Zsitomirra, valamint a kelet-ukrajnai Szumira is átterjedtek tegnap a tiltakozó megmozdulások. Ungváron – az MTI jelentése szerint – a kormányellenes tüntetők az ukrán ellenzéki pártok helyi politikusainak vezetésével alternatív hatalmi szerv, a Kárpátalja megyei néptanács megalakítását tervezik, és ennek érdekében blokád alá vették a megyei közigazgatási hivatal épületét.

Ukrán egyházi vezetőkkel tartott találkozóján az „éles kérdések” megoldását ígérte Janukovics. Azt mondta, hogy a parlament jövő keddi rendkívüli ülésén átalakítják a kormányt, menesztik a békés tüntetők ellen tavaly novemberben végrehajtott rendőrattak felelőseit, amnesztiát hirdetnek az ellenzéki megmozdulások azon résztvevőinek, akik nem követtek el súlyos bűncselekményeket, és módosítják a múlt héten elfogadott, ám vitatott törvényeket. A szélsőségesek ellen azonban fellépnek a hatóságok.

Odesszából és Donyeckből közben erősítést küldtek a kijevi rendfenntartóknak, a belügyminisztérium pedig esetleg újabb áldozattal járó fegyveres provokáció veszélyére figyelmeztetett. A tiltakozók attól tartanak, hogy a parlamenti ülést szükségállapot bevezetésére használja fel a kormányzat, bár Janukovics csütörtökön az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak azt mondta, hogy nincs ilyen tervük. Hasonlóan nyilatkozott Volodimir Ribak házelnök is.

Ugyanakkor ezt tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek Tarasz Berezovec, a Berta Communications kijevi stratégiai tanácsadó cég igazgatója. Szerinte a törvényhozás ülését éppen a szükségállapot bevezetésére akarja felhasználni a hatalom. – Janukovics olyan állathoz hasonlít, amely a túléléséért küzd. Mindenre képes, hogy helyreállítsák a szerintük alkotmányos rendet – mondta a Népszabadságnak az elemző. Mivel az ellenzék és a hatalom nem bízik egymásban, Berezovec külföldi közvetítők bevonását tartja a rendezés egyetlen lehetőségének. Így sikerült elkerülni a vérontást a 2004-es narancsos forradalom idején is –emlékeztetett. Keddig meg kell tenni ezt a lépést – mondta –, utána már „nem lesz miről tárgyalni”.

Janukovicsékra továbbra is erős nemzetközi nyomás nehezedik. Tegnap az államfő Stefan Füle bővítési EU-biztossal tárgyalt, Ukrajna berlini és párizsi nagykövetét pedig bekérették a fogadó ország külügyminisztériumába. Az orosz parlament is reagálna az ukrajnai eseményekre. Felvetődött, hogy állítsák le annak a 15 milliárd dolláros hitelnek a folyósítását, amelyről Janukovics decemberben állapodott meg orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, és nyilvánítsák nemkívánatos személynek az ukrán ellenzék egyes vezetőit.

Kormányellenes tüntetők a Függetlenség terén Kijevben
Kormányellenes tüntetők a Függetlenség terén Kijevben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.