Tűzfüggöny a barikádnál

Halálos áldozatokat követeltek az összecsapások, amelyek rövid szünet után tegnap is folytatódtak Kijevben, a kormányellenes tüntetők radikális csoportjai és a karhatalmi erők között.

A hivatalos jelentések szerint életét vesztette egy férfi, miután lezuhant a Dinamo-stadion oszlopsorának tetejéről, ahonnan Molotov-koktélokat dobált a rendőrökre; két másik tiltakozó lőtt sérülésekbe halt bele. A tüntetők egészségügyi szolgálatának vezetője este már öt halottról beszélt, és szavai szerint közülük négyet lelőttek. Azt azonban nem tudni, hogy kik használtak éles fegyvert az utcai harcokban. A tüntetők állítják, hogy a rendőrök nyitottak rájuk tüzet, míg a kormány képviselői hangoztatják: nincs éles lőszer a rendbontókkal szemben álló karhatalmistáknál.

A múlt vasárnap kirobbant összecsapások szerdán minden korábbinál súlyosabbá váltak. A rohamrendőrök hozzáláttak a kormányzati negyedhez vezető utca megtisztításához, páncélozott szállító járművel bontották le a barikádokat, és visszaszorították a tüntetőket, akik autógumikat gyújtottak meg, hogy tűz- és füstfüggönnyel nehezítsék a karhatalom akcióját. Híre ment annak is, hogy a hatóságok a közeli Függetlenség terén, a Majdanon zajló, amúgy békés tüntetést is szétkergetik.

A megmozdulások egyelőre Kijev centrumának viszonylag kis, néhány száz méter átmérőjű körzetére korlátozódnak. – A központ megközelíthetetlen, ott súlyos a helyzet, zárva tartanak az üzletek és az éttermek is, a város többi részében azonban még viszonylagos nyugalom van – tájékoztatta a Népszabadságot Vagyim Karaszjov politológus, a kijevi Globális Stratégiák Intézetének igazgatója.

A kormány ülésén Mikola Azarov miniszterelnök – mintegy „megágyazva” a rendőri fellépésnek – kemény szavakkal elítélte a kormányellenes erőket. Terroristákat emlegetett és –valószínűleg a fizetett provokátorok leleplezésre irányuló ellenzéki akciókra utalva – azt mondta, hogy a szélsőséges csoportok embereket raboltak el, az ellenzéki vezetők pedig bűncselekményt követnek el, amikor támogatják a kormányellenes akciókat.

Viktor Janukovics államfő – aki szerint 2014 „a kölcsönös megértés és a közös jövőről folytatott őszinte vita éve” lesz – engedett az ellenzéki követelésnek és tárgyalóasztalhoz ült a vele szemben álló pártok vezetőivel. A háromórás megbeszélésen az elnök által a politikai válság kezelésére létrehozott munkacsoport tagjai mellett az UDAR párt első embere, az ellenzéki erők vezérévé előlépett Vitalij Klicsko, a Batykivscsina (Haza) párt élén álló Arszenyij Jacenyuk és a nacionalista Szvoboda elnöke, Oleh Tyahnyibok vett részt. Az Ukrinform hírügynökség a megbeszélés után az egyeztetés első szakaszának végéről írt, azaz valószínűleg folytatódnak a tárgyalások.

A Majdanon szerda estére összegyűlt több tízezer ember előtt az ellenzéki vezetők azonban azt mondták, hogy nem jutottak konkrét eredményre. Klicsko – alighanem a Janukovics hátországának számító keleti és déli országrészben élőknek tett gesztusként – oroszul elmondott beszédében kijelentette: nem kaptak választ az előre hozott választások kérdésére; a kormány feloszlatásáról a parlament dönthet; az egy hete, a tiltakozó megmozdulások ellen elfogadott törvények visszavonásáról viszont szerinte lehet alkudozni. Az ökölvívóból lett politikus a demonstráció folytatására szólított fel, és kijelentette: támadásba lendülnek, ha csütörtökön nem kapnak választ az államfőtől, de a vérontást el kell kerülni.

Előzőleg Janukovics is az erőszak megfékezését sürgette, Vagyim Karaszjov politológus mégsem lát esélyt a kompromisszumra. – Túlságosan messzire jutottak a dolgok. A tüntetők alulról gyakorolnak nyomást a vezetőikre, ők nem akarnak alkut a hatalommal – állapította meg keserűen. Hozzátette: a kormányzat szerinte tovább fogja erőltetni az erőszakos megoldást, és a küzdelem már a ki kit győz le alapon folytatódik.

„Lépéseket” fontolgat az EU

Megdöbbenéssel értesültünk a tüntetők haláláról Ukrajnában – mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán, elítélve az erőszakot. Felszólította a kijevi hatóságokat, hogy kezdjenek valódi párbeszédet az ellenzékkel és a civil társadalommal. Barroso aggodalmát fejezte ki a sajtó, a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó intézkedések miatt. Közölte azt is, hogy az EU megvizsgálja a „lehetséges lépéseket”. Nem akart viszont részletekbe bocsátkozni arról, milyen lépéseket tehet az Európai Bizottság, mivel a szankciókhoz minden tagállam egyhangú döntése szükséges. Stefan Füle bővítési EU-biztos pénteken Kijevbe utazik.

Rohamrendőrök Kijev belvárosában
Rohamrendőrök Kijev belvárosában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.