Egymásnak estek Aszad kapcsán

Nem mond le a posztjáról Bassár el-Aszad szíriai elnök – jelentette ki a damaszkuszi kormány egyik minisztere szerdán, a Svájcban zajló békekonferencia kezdetén. „Aszad nem távozik” – ezt Omrán ez-Zohbi tájékoztatási miniszter a Genf melletti Montreux-ben közölte.

John Kerry amerikai külügyminiszter ellenben azt hangoztatta, hogy Aszadnak „nem lehet helye” a szíriai átmeneti kormányban.

A szíriai átmenet elveiről, köztük egy átmeneti kormány létrehozásáról még 2012-ben, az első genfi konferencián állapodtak meg a nemzetközi hatalmak, akkor még a konfliktusban szemben álló felek részvétele nélkül. A béketerv értelmezéséről azóta is vita folyik, és a montreux-i konferencia megnyitóján is merőben ellentétes álláspontokat fogalmazott meg a szíriai ellenzék, illetve a kormány. Az ellenzéki küldöttség kijelentette: csak egy átmeneti kormány megalakításáról hajlandó tárgyalni, és a tárgyalásoknak nem lehet alku tárgya Aszad hatalmon maradása. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter – közvetlenül Kerryhez intézve szavait – azt hangoztatta, hogy csak a szíriai népnek van joga Aszad politikai jövőjéről dönteni. Felszólította a külföldet, hogy ne szállítson fegyvert a felkelőknek, akiket terroristáknak és külföldi ügynököknek nevezett.

Az amerikai külügyminisztérium közleményében bírálta Moallem „lázító hangvételű” beszédét. – Ahelyett, hogy pozitív töltetű és mindenki jogait tiszteletben tartó jövőképet vázolt volna fel a sokszínű Szíriának, a rezsim gyújtó hangú beszéd mellett döntött – fogalmazott Jen Psaki amerikai szóvivő. Ahogy a konferenciateremben, úgy az utcán is két pártra szakadtak az országért aggódók. – Nem hagyhatjuk szó nélkül a gyermekek legyilkolását – mondta az Aszad megbuktatását követelők egyike Montreux-ben.

A megnyitóbeszédek után péntektől szűk körben folytatódnak az egyeztetések. Genfben ekkor már csak a damaszkuszi kormány és ellenzéke tárgyal a szíriai politikai rendezéséről az ENSZ különmegbízottja, Lakhdar Brahimi vezetésével –tudósított a Euronews. A svájci értekezlet az első alkalom, hogy a szíriai kormány és ellenzéki szervezetek képviselői találkoznak egymással, és megpróbálnak kiutat találni a három éve tartó polgárháborúból. A tanácskozást megnyitó Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felhívta a szíriai tárgyalóküldöttségek fi gyelmét, hogy az értekezlet „hatalmas lehetőséget” jelent. Megfigyelők szerint azonban nagyon nehéz megjósolni, lesz-e előrelépés a tárgyalásokon. – A konferencia fő feladata a tűzszünet biztosítása kell hogy legyen. Ez az egyetlen módja, hogy a nemzetközi közösség kivívja a szíriai lakosság szenvedésének megszüntetését – írta véleménycikkében Javier Solana volt NATO-főtitkár.

Az amerikai és a szaúd-arábiai külügyminiszter Montreux-ben
Az amerikai és a szaúd-arábiai külügyminiszter Montreux-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.