Magyarországon is van már föderalista párt, amely nem rajong vakon az unióért

– Gondok vannak Európában? Pont ilyenkor kell szembemenni az árral – magyarázza a 26 éves Timmel Norbert, miért éppen most érezték fontosnak megalapítani az Európai Föderalista Párt magyarországi szervezetét. Merthogy, problémák akadnak szép számmal, és emiatt Európa-szerte a szkeptikus, unióellenes mozgalmak törnek előre.

Ám mindez nem bátortalanítja el a januárban megalakult párt másik elnökségi tagját, a 25 éves Darabos Ágnest sem. – A jelenlegi rendszer nem működik, ez világos. El kell tehát dönteni, hogy szükség van-e az EU-ra. Szerintünk a válasz egyértelműen igen – érvel, és nem titkolja, hogy ő mélyen hisz az európai gondolatban.

Már a szakdolgozatát is az európai identitásból írta Ágnes, aki tavaly végzett a Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán. Mindig is meggyőződése volt, hogy ilyen identitás csak alulról, a polgárok szintjéről indulva jöhet létre. S mivel bosszantotta, hogy a 2011-ben – francia–olasz kezdeményezésre – alapított Európai Föderalista Pártnak nincs magyarországi „fiókja”, a Facebookon felvette a kapcsolatot a pártelnökkel. A többi már történelem: idén januárban tizenegy alapító taggal megszületett a hazai szervezet.

– Európai egység. Hétköznapi nyelven ezt jelenti, a párt nevében szereplő föderalizmus – mondja az elnökség rangidős tagja, az EU-s programok szervezésével és pályázatírással foglalkozó, 41 éves Barabás Áron. Pártprogramokat persze senki sem szokott olvasni, ezért néhány szóban összefoglalja, mit tartanak lényegesnek. Íme: euró (közös pénz), Európa (határnélküliség, mobilitás), európai (olyan területek, amelyek tagállami hatáskörben ma nem működnek, például a társadalombiztosítás, az egészségügy és az oktatás), európaiság (identitás, Európa-tudat).

A megalakulás után most a bírósági bejegyzésre vár az új párt, amely még véletlenül sem szeretne a hazai politikai élet bal- vagy jobboldalán elhelyezkedni. – Kérdezték ismerőseim, hogy ha konzervatív, jobboldali emberek, de támogatják az egységes Európát, helyet kaphatnak-e a pártban. Természetesen igen – hangsúlyozza Timmel Norbert, aki az idén végez a Corvinus nemzetközi tanulmányok szakán. Legfőbb vágya, hogy Magyarországon új stílus, igényes vitakultúra honosodjon meg.

Programírás, honlapkészítés, tagtoborzás: ezek a legsürgetőbb feladatok. A federalistparty.hu weboldal már működik (ugyanez .eu végződéssel a központi, európai oldalra visz), és az internet – elsősorban a közösségi média – az új tagok meggyőzésének fő terepe is. Egyelőre nem tudni, hogy mikor emelkedik jogerőre a bírósági bejegyzés, de a 2014 áprilisi parlamenti választásokon már biztosan nem indulhat az Európai Föderalista Párt. Valószínűleg a májusi EP-voksoláson sem, noha erre még van egy kis esély. Mint Barabás Áron figyelmeztet, mindez egyáltalán nem mellékes: ha bejegyzett pártként több egymást követő választáson sem mérettetik meg magukat, a bíróság egyesületté minősíti vissza őket.

– Nem az „EU úgy jó, ahogy van” párt a miénk, a jogos kritikákat elfogadjuk – biztosít Norbert. Bár nevetve elismeri, hogy azon már inkább lehet vitatkozni, mi számít jogosnak. Leginkább az dühíti az euroszkeptikus mozgalmakban, hogy azt állítják: az EU nem jó, ám ennél tovább nem mennek, alternatívát nem kínálnak.

Hosszú távon gondolkodik a fiatalok alapította párt, amely persze az idősebb generációkat is tárt karokkal várja. A 2018-as országgyűlési és a 2019-es európai parlamenti választásokon mindenképpen indulnak majd, de nem is ez a lényeg. Mindhárom elnökségi tag azt szeretné, hogy meghatározó politikai mozgalommá nője ki magát az Európai Föderalista Párt – nemcsak Magyarországon, hanem az egész kontinensen (ma tizennyolc EU-tagállamban vannak jelen valamilyen formában).

Még az anyagiakban is igyekeznek példát mutatni. Fő bevételük a tagdíj: ez Európa-szerte harminc euró, így várhatóan idehaza is kilencezer forint körül lesz, diákoknak, nyugdíjasoknak és munkanélkülieknek feleannyi. Állami támogatást nem kapnak (akkor sem, ha végül sikerül elindulniuk az EP-választáson, ott nem jár ugyanis állami pénz). Azért sietnek ezt tudatosítani, hogy az emberek lássák: nem viccpártról van szó, amelyben néhányan összeálltak a támogatásért. Nem pénzben mérik, ami őket lelkesíti.

Ez az európai gondolkodásmód.

Timmel Norbert (balra), Darabos Ágnes és Barabás Áron. Meghatározó politikai mozgalmat szeretnének
Timmel Norbert (balra), Darabos Ágnes és Barabás Áron. Meghatározó politikai mozgalmat szeretnének
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.