Százezer „fertőzött” számítógép

Az amerikai titkosszolgálatok világszerte legalább százezer számítógépet „fertőztek meg” olyan programokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy megfigyeljék az ezeken végrehajtott műveleteket és kommunikációt.

Sőt, arra is tudják őket használni, hogy kibertámadás indítása esetén segítséget, hátteret nyújtsanak az amerikaiaknak – jelentette a The New York Times (NYT). Ahhoz, hogy egy gépet ellenőrizzenek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vagy a Pentagon kiberbiztonságért felelős emberei, már arra sincs szükség, hogy a gép az internethez kapcsolódjon.

Ez azt jelenti: sikerült megoldaniuk a legnagyobb problémát, amely a számítógépes kémkedést akadályozza. Kifejlesztettek olyan apró áramköröket és USB-meghajtókat, amelyek beépített rádiós jeladóval rendelkeznek. Ezeket fizikailag kell eljuttatni a megcélzott számítógéphez, ami „hagyományos” kémmódszerekkel történhet. De arra is van példa, hogy az említett áramkört még a leszállítása előtt, a gyárban beleteszik a számítógépbe, ha a megrendelő „érdekes” személy.

Az így becsempészett eszköz képes arra, hogy feltérképezze a megtámadott gépet, és onnan titkos csatornán adatokat sugározzon egy vételükre alkalmas eszközre. Ez pedig, mint az egykori NSA-alkalmazott Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból kiderül, akár nyolc mérföldre is lehet a jeladótól, és elfér egy aktatáskában. A Der Spiegel korábbi cikke szerint akár egy drónra szerelt eszköz is képes lehet a jelek vételére.

Ezeket az eszközöket kiberháborús célokra használják, nem pedig – a világszerte óriási felháborodást kiváltó – tömeges megfigyelésre. A NYT kérdésére az NSA hangsúlyozza, hogy csak nemzetbiztonsági érdekből végez ilyen tevékenységet, soha nem ipari kémkedés, gazdasági előnyszerzés céljából. A 2008-as keltezésű, most nyilvánosságra került dokumentumokból kiderül: a Quantum kódnevű program keretében „megfertőzték” a kínai hadsereg egyes egységeinek a gépeit, betörtek a mexikói rendőrség és a drogkartellek rendszerébe, de célpontok voltak európai uniós kereskedelmi kirendeltségek és az orosz haderő hálózatai is.

Az említett dátum azért érdekes, mert a lap által megkérdezett szakértők szerint az eszközök és a módszerek az azóta eltelt években feltehetően sokat fejlődtek. Az amerikai hatóságok szerint minderre azért van szükség, hogy időben észlelhessék, ha kibertámadás készül az USA ellen, és időben reagálni tudjanak rá. Ezzel a módszerrel hajtotta végre egyébként a sajtó szerint az Egyesült Államok és Izrael azt az akciót, amelyben betörtek Irán natanzi atomerőművének rendszerébe, majd ott úgy túlpörgették a centrifugákat, hogy azok közül sok tönkrement.

Akkor az említett, USB-meghajtóba rejtett jeladót feltehetően egy gyanútlan alkalmazott vitte be az erőmű internetre nem csatlakoztatott számítógépes rendszerébe. Barack Obama amerikai elnök pénteken beszél majd arról, hogy mit fogad meg az általa felkért ötfős szakértői testület tanácsaiból, azaz milyen változásokat tervez a titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatában. Ez lesz a legmagasabb szintű reakció azóta, hogy a nyáron Snowden elkezdte nyilvánosságra hozni az ellopott dokumentumokat. A kiszivárgott információk szerint Obama nem fogadja meg a „legkeményebb” javaslatokat, a tömeges adatgyűjtések folytatódnak, ám néhány szigorítást bevezet, a kongresszus véleményét is kikéri. A NYT forrásai azt mondják: az elnök középutat próbál találni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.