„Nem ez a megfelelő idő”

„Nehéz pillanatot” él át a magánéletében – közölte a rendkívüli érdeklődéssel kísért keddi sajtótájékoztatón Francois Hollande francia köztársasági elnök (képünkön), aki azonban ennél többet nem volt hajlandó elárulni. Több száz újságíró előtt hangsúlyozta: a személyes részleteket magánügyként kell kezelni.

Bár a sajtóértekezletre azért hívtak meg az Élysée-palotába több mint ötszáz francia és külföldi újságírót, hogy az elnök a gazdasági programjáról számoljon be, az elmúlt napokban kiszivárgott magánéleti botrány után ez már senkit sem érdekelt. A Closer című bulvármagazin múlt pénteki számában azt írta, hogy az 59 éves Hollande titokban rendszeresen találkozik a nála 18 esztendővel fiatalabb Julie Gayet színésznővel. Az államfő kifogásolta ugyan, hogy a lap megsértette a magánélethez fűződő jogát, de a cikkben szereplő információkat nem cáfolta.

Azt is megkérdezték kedden Francois Hollande-tól, hogy az élettársa, Valérie Trierweiler újságíró még mindig az első hölgynek számít-e. Az elnök annyit válaszolt, hogy ezt még a februári egyesült államokbeli hivatalos útja előtt tisztázza majd. A média érdeklődését azzal próbálta csillapítani, hogy „nem ez a megfelelő idő és hely” efféle kérdésekre.

A Le Parisien című lap közben azt írta, hogy Trierweiler csütörtök este, nem sokkal a botrány kirobbanása előtt magától a köztársasági elnöktől tudta meg, hogy szeretője van. „Az államfő néhány szóban elismerte, hogy viszonya van Julie Gayet színésznővel, és hogy ezt a bulvárlap még aznap este az interneten le fogja leplezni. Semmit sem tagadott” – állította az újság. Trierweiler mindenesetre pénteken kórházba került, ahonnan – az eredeti tervekkel ellentétben – hétfőn sem engedték ki. Hollande munkatársai a francia médiában úgy nyilatkoztak, hogy az elnök élettársát kimerültség és a hír okozta sokk miatt tartják megfigyelés alatt. A Le Parisien ennek kapcsán úgy fogalmazott: „Hajlandó megbocsátani, nem akarja hirtelen becsapni az ajtót, de mielőbb tudni akarja Francois Hollande szándékait.” Hollande sosem volt házas, és az előző élettársát, Ségolene Royal szocialista politikusnőt – akitől négy gyermeke született – azért hagyta ott, hogy Trierweilerrel összeköltözzön. A mostani magánéleti botrány a lehető legrosszabbkor robbant ki: a közvélemény-kutatások szerint Hollande minden idők legnépszerűtlenebb elnökeinek egyike. A gondosan előkészített keddi sajtótájékoztató egyik célja éppen az államfő népszerűségének javítása lett volna, ám ez a kommunikációs terv kudarcba fulladt.

Noha egy vasárnap megjelent felmérés szerint a franciák 77 százaléka magánügynek tekinti az esetet, amely kizárólag Francois Hollande-ra tartozik, a felmérés még az előtt készült, hogy Valérie Trierweiler kórházba kerülését bejelentették volna – emlékeztet az MTI. Azóta egyre több ellenzéki politikus, köztük Jean-Francois Copé, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának vezetője is, azzal vádolja Hollande-ot, hogy lerombolta az elnöki poszt betöltéséhez szükséges tekintélyét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.