Szerbiával pereskedik Milosevics özvegye

Szlobodan Milosevics örököseitől a szerb állam visszaveszi a főváros elit negyedében, Dedinjén található villát – erősítette meg a minap a belgrádi fellebbviteli bíróság.

Az így helybenhagyott ítélet szerint 1999-ben a kormány az akkori törvényekkel ellentétes módon cselekedett, amikor bérbe adta Milosevicsnek az Uzsice utcai házat, amelyet később az elnök meg is vett. A bíróság indoklása szerint ő ekkor Jugoszlávia államfője, és nem Szerbia tisztségviselője volt, ezért nem volt jogosult az ingatlanra. A száz négyzetméteres villát Milosevics negyven nappal a NATO-bombázások után, 1999 júliusában mindössze kétezer euróért vette meg. A sajtó akkoriban arról cikkezett, hogy az ingatlanra csak a telek miatt volt szüksége, így szerette volna kibővíteni a szomszédos utcában lévő, hasonló módon megvásárolt házának a kertjét. A belgrádi ügyészség most azt követeli, hogy a szerződés megsemmisítésével az ingatlan kerüljön vissza a szerb állam tulajdonába.

A Moszkvában élő özvegy, Mirjana Markovics (képünkön) barátja, Dragan Hadzsi Antics szerint a család először Szerbiában próbálja elérni a döntés felülvizsgálatát, és ha nem járnak sikerrel, a strasbourgi emberjogi bíróság elé viszik az ügyet. Az özvegy azonban nem elégszik meg ennyivel: többször is kérvényezte Szlobodan Milosevics nyugdíjának a folyósítását, de válasz eddig nem érkezett a hatóságoktól. Úgy gondolja, hogy elhunyt férjét nem ítélték el, ezért jár neki az özvegyi nyugdíj. Milosevicset, Jugoszlávia utolsó elnökét 2006 márciusában találták holtan hágai cellájában, a halálát szívroham okozta. Több mint hatvan vádpontban folyt ellene eljárás, többek közt népirtással, emberiesség ellen elkövetett bűntettekkel vádolták, ám ítélet végül nem született.

Mirjana Markovics 2003-ban hagyta el az országot, fia, Marko Milosevics pedig a 2000. október 5-i hatalomváltás, azaz apja politikai bukása után távozott. Mindketten Oroszországban élnek, míg Marija, a házaspár lánya Montenegróban telepedett le. Mirjana Markovicsot – aki nemcsak az elnök felesége, hanem a Jugoszláv Baloldal megalapítója és első elnöke is volt – távollétében hatalommal való visszaéléssel vádolják Szerbiában, és az Interpol körözési listáján is szerepel. A fiát is évekig körözték, de az ő ügye időközben elévült. Oroszország főügyészsége hivatalosan 2008 augusztusában értesítette a szerb igazságügyi minisztériumot, hogy Markovics és Marko Milosevics 2006 februárjában politikai menekült státuszt kapott Oroszországban. Egyes források tudni vélik, hogy Markovics anyagi helyzete jelentősen megromlott. Négyszáz eurós egyetemi fizetéséből él a világ egyik legdrágább városában, Moszkvában.

Mirjana Markovics
FOTÓ: REUTERS PETAR KUJUNDZIC
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.