„Tudod, a gázkamrák...”

– Vitának itt helye nincs. A szólásszabadságnak is vannak határai, márpedig a gyűlöletre uszítás és a faji alapú rágalmazás ezeket egyértelműen átlépi – mondta lapunknak Sabrina Goldman ügyvéd, a Rasszizmus és az antiszemitizmus elleni nemzetközi liga (Licra) alelnöke.

Ők is csatlakoztak azokhoz a szervezetekhez, amelyek Dieudonné M’bala M’bala francia humorista fellépéseinek betiltását kezdeményezték. A nyíltan zsidózó Dieudonné elleni bojkott sikeresebb, mint az elmúlt években bármikor: a csütörtökön kezdődő országos turnénak máris több állomásán betiltották az előadásokat.

Noha a francia anya és kameruni apa gyermekeként született komikus évek óta borzolja a kedélyeket szélsőjobboldali és antiszemita gúnyolódásával, most először kormányzati szinten is felszólaltak ellene. „Tűrhetetlen, hogy Dieudonné meggyalázza a holokauszt áldozatainak emlékét. Elég volt. Meg kell állítani a gyűlölködés gépezetét” – közölte Manuel Valls belügyminiszter, aki határozott cselekvést ígért. Francois Hollande köztársasági elnök arra kérte a helyi hatóságokat, hogy legyenek „éberek és hajthatatlanok” a fellépések betiltását célzó belügyminiszteri utasítás végrehajtásában.

Bármilyen furcsának tűnik, eddig nem volt könnyű megakadályozni a szélsőjobboldali Nemzeti Fronttal és az Izrael elpusztítását szorgalmazó iráni rezsimmel szimpatizáló Dieudonné fellépéseit. Előfordult már, hogy letiltották az előadását, a humorista azonban bírósághoz fordult, amely neki adott igazat, és még anyagi kártérítést is megítéltek. – Jogilag nehéz előre bizonyítani, hogy egy műsor biztosan megzavarja majd a közrendet –magyarázta a Népszabadságnak Sabrina Goldman. Ám időközben új helyzet állt elő: Dieudonnét többször is elítélték már, és a mondandója is széles körben ismertté vált, nem kell tehát bizonygatni az előadásai veszélyességét. A 47 éves férfi ezúttal is jelezte ugyan, hogy jogi úton vesz elégtételt, de az ügyvédnő biztos benne, hogy sokat romlottak az esélyei.

„Amikor meghallom Patrick Cohent, tudod, arra gondolok, hogy a gázkamrák... Nagy kár.” Így beszélt nemrég Dieudonné M’bala M’bala a France Inter közszolgálati rádió újságírójáról, aki nem volt hajlandó meghívni őt a műsorába. A France Inter ügyvédje, Richard Malka elfogadhatatlannak nevezte, hogy a nácizmust ilyen háborítatlanul rehabilitálni lehessen. „Bízom benne, hogy az igazságszolgáltatás ráébred, mekkora veszélyt is jelent Dieudonné” – fogalmazott, miután a párizsi ügyészséghez fordult.

Ám nem csupán a humorista előadásai adnak okot aggodalomra, hanem az is, hogy ezek általában telt házakat vonzanak. Az országos turné első állomásán, Nantes-ban például ötezer jegyet eladtak; igaz, a városvezetés végül a tiltás mellett döntött, akárcsak Bordeaux-ban, Orléans-ban és Toursban. A komikus népszerűsége az interneten is feltűnő, a közösségi oldalakon sok rajongó a Dieudonné védjegyévé vált „fordított” náci karlendítéssel posztol magáról fotót. (Az egyik karjukat a testük mellett lefelé kinyújtják, a vállukat megfogják a másik karral.)

Botrány tört ki akkor is, amikor Nicolas Anelka, a West Bromwich francia nemzetiségű csatára egy gól után ugyanezt a karmozdulatot mutatta be, éppen azon a napon, amikor Manuel Valls kikelt Dieudonné ellen. Twitter üzenetben azt is tudatta, hogy humorista barátjának ajánlja e gesztust. Valérie Fourneyron sportügyi miniszter (szintén a Twitteren) „sokkoló, undorító provokációt” emlegetett.

Kockázata is van persze a Dieudonné elleni összefogásnak, amely – figyelmeztetnek sokan – könnyen mártírt csinálhat belőle. Florian Philippot, a Nemzeti Front alelnöke cenzúrával riogatott, és megkongatta a vészharangot: „Ha betiltják egy humorista előadásait, ez rendkívül aggasztó a franciaországi szólásszabadság szempontjából”. Teljesen alaptalannak tartja az efféle megjegyzéseket a Licra ügyvédnője, aki hangsúlyozta: – A szólásszabadsággal az égvilágon semmi bajunk, Dieudonné M’bala M’bala is bármikor szabadon beszélhet. Csak annyit akarunk, hogy végleg hagyja abba az antiszemita gyűlöletkeltést.

 

 

Dieudonné M’bala M’bala Párizsban
Dieudonné M’bala M’bala Párizsban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.