Olimpiai blokád alatt Szocsi

Rendkívüli állapotra emlékeztető szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a téli olimpia helyszínén.

Egy hónappal a téli olimpia kezdete előtt Szocsiban készültségbe helyezték a biztonsági erőket. Amint azt Vlagyimir Pucskov orosz katasztrófaügyi miniszter elmondta, minden létesítményt ellenőrzés alatt tartanak, és működésbe helyezték a műholdas megfigyelőrendszert is. A rendkívüli biztonsági intézkedések március 21-ig lesznek érvényben, vagyis nemcsak a február 7-től 23-ig tartó olimpia, hanem a március 7. és 16. között zajló paralimpia résztvevőire és szurkolóira is különös szigorral vigyáznak az orosz hatóságok.

Egy, még augusztusban kiadott elnöki rendelet értelmében tiltott zónákat alakítottak ki, amelyekbe csak különleges belépővel, szolgálati célból lehet bejutni, míg az úgynevezett ellenőrzött övezetbe igyekvőket kizárólag alapos rendőrségi kontroll után engedik tovább. Az olimpia idején a rendfenntartó erők harmincezer tagja dolgozik majd Szocsiban és környékén, hogy elhárítsa a terrorveszélyt. A fenyegetés különösen az után nőtt meg, hogy tavaly júliusban Doku Umarov, az észak-kaukázusi iszlám szeparatisták vezére kilátásba helyezte a játékok ellehetetlenítését, a múlt héten pedig két bombamerényletet is elkövettek a dél-oroszországi Volgográdban.

Korlátozzák a közlekedést is a fekete-tengeri üdülővárosban. Az Oroszország más régióiban regisztrált autókkal el sem lehet jutni Szocsiig: a város központjától legalább száz kilométerre, külön erre a célra kialakított parkolókban kell hagyni azokat. Az olimpiai jelzéssel ellátott kocsik számára viszont külön sávot alakítottak ki, és ha bárki más használja ezeket, súlyos – több mint harmincezer forintnak megfelelő – bírságot kell fizetnie. Ráadásul átrajzolták több helyi tömegközlekedési eszköz útvonalát is, a helybelieket pedig arra kérik, hogy lehetőség szerint ne használják saját autójukat.

Szocsi tehát gyakorlatilag szigorúan zárt várossá vált. Emiatt mind gyakrabban tiltakoznak az ott élők, mondván: korlátozzák a jogaikat, és az intézkedések már-már a rendkívüli állapotra emlékeztetnek. Igaz, némi engedményt is tett Vlagyimir Putyin államfő. A hét végén kiadott rendeletében feloldotta a tüntetésekre és más, nem az olimpiához kapcsolódó tömegrendezvényekre vonatkozó tiltást, így – az arra kijelölt helyeken, a városi hatóságokkal, valamint a belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat kirendeltségével folytatott egyeztetés nyomán – a játékok ideje alatt is lehet majd tartani ilyen megmozdulásokat.

Tegnap, a biztonsági intézkedések életbeléptetésével egy időben megnyílt az olimpia fő sajtóközpontja is. A 154 ezer négyzetméteres, január 23-tól már éjjel-nappal működő létesítményben hat és fél ezer újságíró dolgozhat.

Kontrollcsoport
Kontrollcsoport
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.