A bíró kivetette a hálóját Krisztinára

Hivatalosan is gyanúsított lett a spanyol király kisebbik lánya. Krisztina hercegnőt a férje, Inaki Urdangarin pénzmosási és adócsalási ügyeiben szeretné kihallgatni márciusban José Castro, a nyomozást vezető bíró. A spanyol monarchia történetében először állna bíróság elé a királyi család egyik tagja.

A bejelentés máris jókora hullámokat vert. A királyi ház csupán annyit közölt, hogy tiszteletben tartja a spanyol igazságszolgáltatás függetlenségét, de a korrupcióellenes főügyészség a fenntartásait hangoztatta. Nincs semmi bizonyíték arra, hogy Krisztina hercegnő részt vett volna férje üzelmeiben – állítja az Inaki Urdangarin ellen már három éve nyomozó hatóság Baleár-szigeteki vezetője, Pedro Horrach. A spanyol sajtó emlékeztet rá: ez a második eset, hogy megpróbálják bíróság elé citálni a hercegnőt, de az első alkalommal, márciusban a korrupcióellenes ügyészség közbelépett. Kérdés, hogy most is sikerül-e meghátrálásra kényszeríteniük az egyre elszántabb vizsgálóbírót.

Krisztina „bűne”, hogy résztulajdonos volt az Aizoon nevű családi vállalatban, amelynek a számláira titokban átutalták a hercegnő férje által alapított, elvileg nonprofit Noós intézet bevételeit, legalább 5,8 millió eurót. A pénzt a valenciai és a Baleár-szigeteki tartományi kormányoktól kapták (mindkettő élén néppárti politikus állt akkoriban) tanácsadásra, sportesemények rendezésére. Valódi tevékenységet azonban nem folytattak, a bevételeket pedig ügyesen eltüntették, többek közt az Aizoon családi vállalaton keresztül.

José Castro vizsgálóbíró hihetetlen kitartással göngyölítette fel az ügyet, kilenc hónapja gyakorlatilag mással sem foglalkozik, mint a hercegnő bevételi, kiadási és adózási múltjával –írta az El País. Szerinte éppen elég terhelő bizonyíték van arra, hogy Krisztina nemcsak csendestárs volt, hanem tudott is férje üzelmeiről. Azt is tudja bizonyítani, hogy a hercegnő a Noós intézet hitelkártyájával fizetett többször, vagyis nem annyira ártatlan, mint amilyennek tűnik.

A vádak rendkívül kínosak a királyi ház számára is, bár I. János Károly király drákói szigorral igyekszik „minimalizálni a károkat”. Krisztina hercegnő két éve nem vehet részt semmilyen hivatalos állami rendezvényen, és még arra is ügyelnek, hogy a monarchia reménységének számító trónörökössel, Fülöppel se nagyon mutatkozzon együtt. A korábban kedvenc vőnek számító Inaki Urdangarintmég a királyi ház honlapjáról is törölték.

Pedig sokáig éppen Krisztina volt a királyi család legpéldamutatóbb tagja. Ő volt az első nő a spanyol monarchia történetében, aki egyetemet végzett, és utána normális életet élt. Minden kedvezően alakult: állást kapott az egyik legnagyobb spanyol pénzintézetnél, a Caixa Banknál, Barcelonában élt független nőként, majd 1996-ban megismerkedett a jóképű kézilabdással, a Barcelona és a spanyol válogatott sztárjával, Inaki Urdangarinnal, akihez hamarosan férjhez is ment. A fiú jó családból származott, népszerű volt, jó kiállású: ilyenről álmodtak a szülők. Ám ahogy gyarapodott a család, úgy nőtt az igényszintjük is: Urdangarinnak a jelek szerint semmi sem volt elég. Ha már megkapták a királytól a Palma hercege és hercegnője címet, ehhez egy palota is dukált: hatmillió euróért vásároltak Barcelonában ezer négyzetméteres ingatlant, majd még hárommilliót ráköltöttek (az ügyészség tavaly lefoglalta a palotát).

A király tanácsadói már 2005-ben riadót fújtak, I. János Károly állítólag kérte a vejét, hogy ragaszkodjon a nonprofit tevékenységekhez. Elvégre ő fizetést is folyósított lányának a királyi rendezvényeken való részvételért. Az El País most úgy tudja, hogy Urdangarin csúnyán becsapta a királyt, és továbbra is machinált a pénzekkel. Így nem volt más megoldás, 2009-től Washingtonba küldték az egész családot, ahol a férj a Telefónica tanácsadójaként dolgozott. Csakhogy ekkor már késő volt. Az egykori kézilabda-játékos üzlettársát hamarosan utolérte a korrupcióellenes hatóság, és ő készségesen magával rántotta Urdangarint is.

A szerelmes és kitartó feleségként jellemzett Krisztina fejében a válás gondolata állítólag meg sem fordult. Most ugyan Genfben él, hogy négy gyermekét megkímélje az esetleges piszkálódásoktól, de a férje is sokat időzik Svájcban. Legalábbis addig, amíg az ügyükben vizsgálódó hatóságok ezt megengedik nekik.

Krisztina hercegnő és a férje
Krisztina hercegnő és a férje
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.