2014-ben jön a káosz

Egy kiszivárgott jelentés szerint Afganisztán könnyedén összeomolhat az ISAF-erők kivonulása után. Nem kizárt a polgárháború sem.

A NATO afganisztáni missziójának, az ISAF vége, 2014 után összeomlik a kabuli kormány, az ország pedig polgárháborúba süllyed – fest sötét képet a közép-ázsiai ország jövőjéről az International Crisis Group (ICG) friss jelentése. A brüsszeli székhelyű szakértői szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a tálib támadások közepette sem az afgán hadsereg, sem a rendvédelmi hatóságok nem felkészültek a biztonsági feladatok ellátására, és ha ez nem lenne elég, a nyugati kivonulás után a választásokat rutinszerűen fogják elcsalni. „Kezdünk kifutni az időből” – fúj riadót az ICG, amely szerint azonnali lépésekre van szükség, hogy Afganisztán megálljon a meredek lejtőn, amelynek az összeomlás lesz a vége.

Reakciójában Kabul visszakézből utasította el és nevezte „nonszensz szemétnek” a jelentés megállapításait. „Nemzetünk nem 2002-ben született, hanem ötezer éves múltra tekint vissza. „Harcoltunk már nagyhatalmak ellen korábban is” – hangsúlyozta nyilatkozatában a kormány, amely szerint ha a nemzetközi közösség beváltja az ígéreteit, 2014 után nem lesz gond az átmenettel. A jelenlegi afgán vezetés önérzetét egyébként főleg az a megállapítás sérthette, amely szerint Hamid Karzai államfő ugyan nem fog indulni a következő választásokon – ezt nem is teheti meg –, de „úgy fogja keverni a kártyákat”, hogy a támogatását élvező jelölt kerüljön hatalomra.

Azt, hogy az afganisztáni biztonsági erők nem felkészültek a feladatok átvételére, szakértők szerint az úgynevezett „green on blue” támadások jelzik ékesszólóan. Ezeket afgán katonák és rendőrök hajtják végre a nyugati bajtársaik ellen, a halálos áldozataik száma pedig az idén először került ötven fölé. Az incidensek miatt az Egyesült Államok egy időre felfüggesztette az afgán utánpótlás kiképzését is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.