A diktátor utolsó repülése

Alexandru Popa vezette azt a katonai helikoptert, amely 1989. december 25-én Bukarestbe szállította Nicolae és Elena Ceausescu holttestét a fővárostól nyolcvan kilométerre található targovistei vesztőhelyről.

Az egykori helikopterpilóta most könyvet írt élményeiről. Ebben nemcsak a forradalom napjairól tár fel újabb részleteket, hanem a Ceausescu házaspár hétköznapjairól is. Popa ugyanis korábban nyolc évig szolgált a diktátor házaspár rendelkezésére bocsátott repülőszázadnál, amelynek a rendszerváltáskor a parancsnoka volt.

Az egykori keleti blokk legvéresebb diktátorának a vadászat volt a szenvedélye. Országszerte száznál is több villa és vadászlak állt a rendelkezésére a nap huszonnégy órájában. Ceausescu heti rendszerességgel járt vadászni, és könyvében Popa nagy részletességgel számol be ezekről a túrákról. Hajtók egész hada gondoskodott arról, hogy megfelelő számú és minőségű vad kerüljön a diktátor célkeresztjébe. A vadakat a legtöbbször jóllakatták, máskor el is kábították. Az elnök aztán kedvére lövöldözött az összkomfortos – fűtött és mellékhelyiséggel ellátott – lesből a nehezen mozgó prédára. Popa leírása szerint néha olyan sok golyót kilőtt a felhajtott állatokra, hogy a puska ravasza sebet ejtett a kezén. Később orvosai előrelátóan ragtapaszt tekertek a mutatóujjára, írja az egykori pilóta.

A könyv kitér a diktátor „emberi” vonásaira is; leírja, hogy Nicolae Ceausescu gyakran szedett mezei virágot nejének, és gyengédségét kísérőik előtt sem titkolta.

Popa társaival együtt egyre több időt töltött a házaspárral, amely hovatovább csaknem kizárólag helikopterrel közlekedett, sokszor városon belül is. Popa vitte el Ceausescut utolsó vadászatára is 1989 októberében, amikor a diktátor tucatjával ejtett el zergéket a Déli-Kárpátokban.

A vidéki kiszállások előtt a pilóták próbarepülést végeztek. Másnap nehezen ismertek rá a berepült vidékre: burkolatot soha nem látott utakat betonoztak le, virágokat és fákat ültettek egyik napról a másikra a vezető fogadására készülő párttitkárok.

A könyvből jól érzékelhető, hogy Popa egyike azoknak, akik szerint az egykori diktátor csak részben felelős a rendszerváltás előtti embertelen körülményekért, hiszen eltitkolták előle az ország valós helyzetét. Felhoz egy esetet, amikor Hargita megye fölött járva az elnök arató asszonyokra lett figyelmes. Ősz lévén furcsállta a dolgot, földre parancsolta a gépet, és odament érdeklődni. Rövid párbeszéd után az egyik nő térdre borult Ceausescu előtt, és a cipőjét megérintve magyarul olyasmit mondott: „Most már nyugodtan halok meg, mert abban a szerencsében volt részem, hogy láthattam és megérinthettem az ország elnökét”. A helikopter felé menet az elnök azt mondta: „Biztos vagyok benne, hogy Ludovic Fazekasnak nincs tudomása ezekről a vetésekről, talán nem is szerepelnek a nyilvántartásban, hiszen ő már júliusban befejezettnek jelentette a Hargita megyei aratási idényt. Biztosan a többi első titkár is hasonlóképpen készíti a jelentéseit, ellenőrzés nélkül”, idézi fel Popa.

Az egykori repülőtiszt szerint a forradalom napjaiban Ceausescu meg volt győződve róla, hogy a december 17-i temesvári sortűz után a helyzet stabilizálódik. Külső összeesküvésre gyanakodott, ezért a december 18-án Iránba utazó elnök repülőgépét a Fekete-tenger fölött négy MiG vadászrepülőgép kísérte a román felségterület határáig. December 21–22-re szimpátiatüntetést hívott össze Bukarestbe, de a lakosság fellázadt. A diktátornak menekülnie kellett. Targoviste közelében fogták el, egy ottani kaszárnyában ült össze a katonai bíróság, amely mintegy kétórás tárgyalás végén őt és feleséget halálra ítélte. A verdiktet még aznap, december 25-én végrehajtották. „Mielőtt a sortűz eldördült, a méltóságteljesen lépkedő Ceausescu azt kiáltotta: Éljen a Szocialista Románia! Halál az árulókra!”

 

Ceausescu és felesége a forradalom napjaiban
BUC121:ROMANIA-REVOLUTION:BUCHAREST,20DEC99 - FILE PHOTO 21DEC89 - Late communist dictator Nicolae Ceausescu (C) is seen in this December 21 1989 file photo during his last adress to the people from the balcony of the headquarters of the Romanian Communist Party in Bucharest. His wife Elena (2nd L) and other officials attended. This month the country commemorates in subdued mood 10 years since the violent uprising, during which Ceausescu was toppled and shot on Christmas Day, 1989. More than 1,000 Romanians were killed across Romania in December 1989 during clashes between demonstrators and Ceausescu's security forces, in what amounted to eastern Europe's most violent anti-communist revolutions. rs/Photo by Rompres (NO ARK) (B/W ONLY) REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.