Skót dudákkal emlékeztek a 270 áldozatra

A skóciai Lockerbie felett 25 éve elkövetett terrorista merénylet évfordulójára emlékeztek szombaton Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. A Pan Am légitársaság London–New York között közlekedő Boeing–747-es gépe 1988. december 21-én, a felszállás után 38 perccel robbant fel, a repülőn lévő 259 ember – többségében amerikai utasok és a személyzet –, valamint 11 lockerbie-i lakos életét vesztette.

A merényletben négy magyar állampolgár, köztük a váci Roller család három tagja is meghalt. Az áldozatok hozzátartozóinak részvételével tartottak egyházi szertartást a hét végén a lockerbie-i Dryfesdale temetőben, ahol emlékmű őrzi a tragédiában szerencsétlenül jártak emlékét. Az emlékművet a hagyományos skót dudák hangja mellett koszorúzta meg Alex Salmond skót kormányfő (képünkön), jelentette az MTI. A londoni westminsteri apátságban is istentiszteletet tartanak, amelyen részt vesz Alistair Carmichael, a brit kormány Skócia-ügyi minisztere.

Az Atlanti-óceán túlpartján, a Washington melletti Arlington katonai temetőjében tervezett megemlékezésre az amerikai kormány nevében Eric Holder igazságügy-miniszter volt hivatalos, valamint több skóciai képviselőt is meghívtak. Megemlékeznek az áldozatokról a New York állambeli Syracuse egyetemén is, több áldozat ugyanis ebből a városból származott. David Cameron brit kormányfő szombaton közleményében hangsúlyozta: „a terrorizmus soha nem fog győzedelmeskedni”.

 – Lockerbie a repülés történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája és az Egyesült Királyság területén elkövetett legvéresebb terrorcselekmény – tette hozzá a miniszterelnök. 2003-ban Moammer Kadhafi líbiai vezető hivatalosan is elismerte országa felelősségét a merényletért, és több mint 2,7 milliárd dollár kártérítést fizetett az áldozatok hozzátartozóinak. Az ügyben egyetlen embert ítéltek el, Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi volt líbiai titkos ügynököt, aki 2012 májusában halt meg Líbiában, miután három évvel korábban rossz egészségi állapota miatt szabadon engedték a skóciai börtönből.

FOTÓ: REUTERS  RUSSELL CHEYNE
FOTÓ: REUTERS RUSSELL CHEYNE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.