„Adósa vagyok a társadalomnak”

Mihail Hodorkovszkij nem akar többé politikával foglalkozni, a hatalomért harcolni, és ezt a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett kegyelmi kérvényében is megerősítette.

A több mint tíz, börtönben töltött év után a múlt pénteken kiszabadult volt orosz olajmágnás tegnap Berlinben két sajtó értekezleten, előtte pedig két interjúban is beszélt terveiről. Már most közölte viszont: a közéleti tevékenységről nem mond le.

„Adósa vagyok azoknak, akiknek rosszabb, mint nekem, és börtönben ülnek. Adósa vagyok az orosz társadalomnak, amelynek nagyon fontos, hogy kicsit megváltozzon, hogy jobban éljünk Oroszországban” – mondta, értésre adva, hogy közéleti munkájának egyik célja az igazságtalanul, politikai okokból elítéltek jogaiért vívott harc lehet. Oroszországban még maradtak politikai elítéltek” – mondta, és kérte, az ő sorsát tekintsék bizonyítéknak arra: a civil társadalom erőfeszítései kiszabadíthatnak embereket, még ha erre nem is lehetett számítani.

Szabadon bocsátásáért sok embernek hálás – hangoztatta Hodorkovszkij, aki nem véletlenül Berlinben kötött ki: a német diplomácia évekig tartó háttérmunkával igyekezett elérni a kiengedését. Mint felidézte, novemberben ügyvédein keresztül Hans-DietrichGenscher volt német külügyminiszter javasolta neki, hogy írjon kegyelmi kérvényt, mert azt akkor is elfogadhatja az orosz elnök, ha nem ismeri el benne a bűnösségét. Mindaddig ugyanis ez a kérdés úgy vetődött fel, hogy kegyelemre csak akkor van esélye, ha bűnösnek vallja magát.

Ezt azonban elvi okokból nem tehette meg a hivatalosan az általa vezetett Jukosz olajtársaság élén elkövetett gazdasági bűncselekményekért. Végül a hivatalos kérelem mellett személyes levelet is írt Putyinnak, akivel régóta ismerik egymást. Ebben családi okokkal indokolta kérelmét, és az államfő rábólintott. Amikor éjszaka felébresztette a börtönigazgató, még azt mondták neki, hogy hazamehet, aztán Szentpétervárra szállították, kezébe nyomtak egy útlevelet, átültették egy magángépre, és nemsokára Berlinben találta magát – mesélte szabadon bocsátásának körülményeiről.

Szombaton már a német fővárosban találkozott a családjával: oda érkeztek szülei, gyermekei. Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette: a volt mágnás szabadon visszatérhet Oroszországba. Ám a volt oligarcha a közeljövőben nem kíván hazatérni. Mivel jogi értelemben még mindig nem zárult le az első büntetőügye, bármikor megtilthatják neki, hogy újra külföldre utazzon, márpedig ezt nem engedheti meg magának, hiszen rákbeteg édesanyját jórészt Németországban kezelik – mondta. Arról nem beszélt, hogy meddig marad Berlinben.

Elképzelhető, hogy végül Svájcban köt ki, felesége és három gyermeke ugyanis sajtójelentések szerint már ott van. Üzlettel nem akar foglalkozni, a Jukosz sorsa már nem érdekli – szögezte le Hodorkovszkij, aki 2003-ban 15 milliárd dollárosra becsült vagyonával a leggazdagabb orosz üzletember volt. Mint kifejtette, úgy érzi, ezen a területen mindent elért, amit lehet, Oroszország második legnagyobb vállalatát irányította, az elemzők szerint sikeresen. „Anyagi helyzetem nem teszi szükségessé, hogy pénzkereset céljából dolgozzam.” Szavai szerint maga sincs pontosan tisztában azzal, mennyi pénze maradt, a Jukosz egykori felszámolóbiztosa azonban megerősítette: kenyérgondjai biztosan nem lesznek.

Hodorkovszkij saját portréjánál, a Checkpoint Charlie-nál lévő múzeumban
Hodorkovszkij saját portréjánál, a Checkpoint Charlie-nál lévő múzeumban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.