Malina Hedvig magyar állampolgár lett

Letette az esküt és felvette a magyar állampolgárságot Malina Hedvig (képünkön), akit több mint hét éve zaklatnak a szlovák hatóságok. Két gyermekével és a férjével a csallóközi Dunaszerdahelyről Győrbe költözik. Eddigi hazájának még mindig hatályos törvénye értelmében ezzel elveszítette a szlovák állampolgárságot.

– A pohár idén októberben telt be, amikor rendőrök kézbesítették azt az idézést, amellyel újabb pszichiátriai vizsgálatra köteleztek engem. Azóta bárki becsönget a házunkba, a gyermekeim ijedten kérdezik, vajon nem a rendőrök jöttek-e újra. Nem óhajtom újabb traumának kitenni őket, szeretnék nyugodt családi életet élni, de erre Szlovákiában nincs lehetőségem. Nem óhajtok további éveken keresztül az igazságért, a hivatalok arroganciája ellen küzdő jelkép lenni, mert én elsősorban édesanya és feleség vagyok – nyilatkozott a fiatalasszony.

Elhatározását Robert Kalinák belügyminiszter nem kommentálta, Lucia Kurilovská, a pozsonyi igazságügy-miniszter tanácsadója pedig úgy vélekedett, hogy a MalinaHedvig elleni eljárás a történtek ellenére folytatódik, csupán bonyolultabb lesz. A máig hivatalosan nem lezárt ügy 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor bántalmazták Malina Hedviget a dél-szlovákiai Nyitrán. Állítása szerint azért, mert a Konstantin egyetem közelében lévő parkban magyarul beszélt.

A vizsgára induló egyetemi hallgatót a helyi kórházban látták el, majd néhány napig Dunaszerdahelyen ápolták. Egy héttel később személyleírást adott a bántalmazóiról, és a fantomkép szinte megszólalásig hasonlított két helybéli, szélsőséges nézeteiről ismert kamaszra. Ám a nyomozók mindkettőjük alibijének különösebb ellenőrzés nélkül hitelt adtak. A rendőrség pedig példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én megszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy bűncselekmény nem történt, az állítólagos sértett pedig nem mondott igazat.

Robert Kalinák egyszerűen hazudozónak nevezte a lányt, Robert Fico kormányfő pedig rejtélyes módon titkosszolgálatok lehetséges manipulációiról beszélt. Több szakértő érthetetlennek nevezte, hogy az elvben független rendőrség képviselői helyett politikusok tájékoztattak a nyomozásról. Fél évvel később már hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást az egyetemista ellen. Az egyik feljelentőről az oknyomozó újságírók rövidesen kiderítették, hogy évekig a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) alkalmazottja volt.

A másik személy pedig néhány hét múlva öngyilkos lett. Malina Hedvig még abban az évben kiváló eredménnyel befejezte a tanulmányait, családjával azóta Dunaszerdahelyen élt. 2011 szeptemberében a Radicová-kormány egyetlen mondatban kért tőle bocsánatot, mert az ügyében előfordulhattak olyan körülmények, amelyek miatt emberi és állampolgári jogai sérülhettek. Ő pedig visszavonta a strasbourgi emberi jogi bíróságra benyújtott panaszát. Az alku ellenére a főügyészség nem szüntette meg a nyomozást ellene, és ragaszkodik a fiatalasszony pszichiátriai kivizsgálásához.

A vizsgálatok alapján állítólag azt szeretné megtudni, vajon a csallóközi egyetemi hallgató milyen elmeállapotban volt 2006. augusztus 25-én és a későbbi kihallgatásain, mennyire szavahihető, és miként lehetséges, hogy két héttel a történtek után sikeresen államvizsgázott. A zaklatások ellen élesen tiltakozott a Szlovákiai Helsinki Bizottság. Nemrég pedig Pöstyénben (Piestany) neves szlovák, magyar, cseh, angol és német pszichiáterek a teljes dokumentáció áttanulmányozása után megállapították, hogy a hat és fél évvel ezelőtt történtekről ma már lehetetlen precíz kórismét felállítani, ezért csupán az akkori vizsgálatok eredményeit lehet objektíven értékelni.

Megdöbbenésüket fejezték ki, hogy a szlovák hatóságok ezt a tényt nem hajlandók tudomásul venni. „Malina Hedvig ügyében az egykori Szovjetunió és Kína szintjére süllyedt a szlovákiai igazságszolgáltatás, és ideológiai célokra akarja felhasználni az orvostudományt” – állapították meg közös közleményükben.

Malina Hedvig
FOTÓ: MTI KOVÁCS ATTILA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.