Fekete Mikulás, barna Jézus

Karácsonyi jelmezben mehettek iskolába a minap a diákok egy új-mexikói középiskolában, a kilencedik osztályos Christopher Rougier Mikulásnak öltözve érkezett. „Te nem tudod, hogy a Mikulás fehér volt? Miért jöttél ebben?” – teremtette le egyik tanára az afroamerikai fiút.

Christopher nagyon zavarba jött, elszégyellte magát. Édesapja a CNN helyi csatornájának elmondta: a fiát már egyáltalán nem érdekli a karácsony, annyira rosszul érintette az eset. A gyerekét áthelyeztette egy másik osztályba, emellett azt követeli, hogy rúgják ki a tanárt, mert a bocsánatkéréssel és a fegyelmivel nem elégedett. „Itt az ideje, hogy ennek egyszer s mindenkorra vége legyen. Harcolnom kell a fiaimért, mert ők még nem tudnak kiállni magukért” – mondta az apa, Michael Rougier. Aki egyébként fehér bőrű. A hír gyorsan körbejárta egész Amerikát, és nem csak az apa határozott kiállása miatt.

Ki volt rá „hegyezve” az ország: amikor az ügy kirobbant, az Egyesült Államokban már hetek óta heves vita zajlott arról, vajon meg lehet-e határozni, milyen a Mikulás bőrszíne, illetve hogy Jézusnak egykor milyen volt a külseje. A vitát Aisha Harris cikke indította el a Slate online magazinban. A szerző számára fekete kislányként nagyon sok lelki problémát, frusztrációt okozott, hogy karácsony környékén mindenütt fehér Mikulásokat látott. Kivéve otthon, ahol családi körben a Mikulás fekete volt. Ő viszont akkoriban nem értette a különbséget, úgy érezte, az „ő Mikulásuk” valahogy nem olyan jó, mint a többieké.

Harris szerint sok millió fekete kisgyereknek okoz komplexusokat a mai napig, hogy a Mikulás „alapból” fehér férfi. Ezért javaslatot is tesz humorosnak is szánt cikke végén: a Mikulás ezentúl legyen egy pingvin. Ez a javaslat önmagában még nem érte volna el az amerikai közvélemény ingerküszöbét. Ám a jobboldali nézeteiről híres-hírhedt tévécsatorna, a Fox News egyik bemondónője megemlítette műsorában. „Gyerekek, akik ezt most nézitek, csak hogy tudjátok, a Mikulás fehér. Ez a személy írhatja ugyan, hogy kellene egy fekete Mikulás is, de, tudjátok, attól a Mikulás még az, aki, és csak hogy biztosak legyetek benne, erről most nem is beszélnénk, ha nem írt volna valaki róla” – mondta Megyn Kelly.

Hozzátette: „attól hogy valaki valami miatt kényelmetlenül érzi magát, attól még nem kell változtatni rajta.” Egy félmondatban még azt is közbeszúrta, mintegy magától értetődően: természetesen Jézus is fehér férfi volt. Azonnal össztűz zúdult Kellyre a hagyományos és a közösségi médiában is. Szinte minden fontos esti komédia- és beszélgetős műsorban kifigurázták, és cikkek tucatjai születtek arról, hogy nem kellett volna ilyen megjegyzéseket tennie. Másnap minden magyarázat nélkül nem jelent meg a műsorban, de a rákövetkező nap már igen. Azzal védekezett: megjegyzése humoros volt. Egyébként is úgy érzi, hogy mind a tévécsatorna, mind az ő személye kedvelt támadási felületet nyújt.

Harris úgy reagált Kelly kirohanására: éppen az ilyen hozzáállású emberek miatt gondolta úgy, hogy vitát kell kezdeményeznie a témáról. „Nagyon sokan vannak, akik automatikusan úgy gondolják, a Mikulás fehér, és nem is lehet másmilyen” – mondta a CNN-nek. Szerinte az Egyesült Államok egyre kevésbé fehér, ezért nem helyes, hogy az emberek mentalitásában még mindig a fehér bőr az „alapszín”, ha emberekről, karakterekről gondolkodnak. A nemrég mozikba került Éhezők viadala-sorozat második része után is felháborodtak néhányan a közösségi médiában, amiért az egyik kulcsszerepet fekete kislányra osztották. Érvelésük az volt: a karaktert fehérnek képzelték a regényt olvasva.

Egy prominens személyiség kiállt Kelly mellett: a jobboldali tévékommentátor, Bill O’Reilly történelmi érvekkel próbálta bizonyítani, hogy a Mikulás fehér. Mint mondta, a mintájául szolgáló Szent Miklós a mai Törökország területén született, tehát fehér bőrűnek kellett lennie. Egyébként éppen történelmi tényekkel érvel a The Atlantic is amellett, hogy Kelly butaságokat beszélt. A Mikulásra nem veszteget sok szót a lap, a legtöbb íráshoz hasonlóan úgy véli, egy elképzelt karakter bármilyen bőrszínű lehet.

„Ám a tudományos konszenzus szerint Jézus, mint a legtöbb zsidó az első században, barna bőrű férfi volt. Ha egy fárasztó, éjszakai repülőjáraton utazna San Franciscóból New Yorkba, lehet, hogy a reptéri biztonságiak külön ellenőrzésnek vetnék alá” – írja a szerző, Jonathan Merritt. Cikkében azt is hangsúlyozza: a Biblia nagyon kevés fogódzóval szolgál ahhoz, hogy vajon milyen volt Jézus külseje. Ez azért lényeges, mert így a világ minden táján tudnak az emberek azonosulni a történetével, bármilyen alakban elképzelhetik. „Azt is mondtam, hogy Jézus is fehér volt. Nos, az elmúlt két napban úgy hallottam, ez a kérdés még nincs eldöntve” – tett engedményt Kelly két nappal elhíresült mondása után.

A kevés fekete „áruházi Mikulás” egyike Langston Patterson, aki Los Angelesben „dolgozik”
A kevés fekete „áruházi Mikulás” egyike Langston Patterson, aki Los Angelesben „dolgozik”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.