Géppuskás nagymama védi a drogültetvényt

Amikor a rendőrök megközelítették Lazarat városát, mindenfelől lőni kezdtek rájuk, és nehézgéppuskával felszerelt terepjárók közelítették meg a település felé tartó osztagot. – A legfélelmetesebb az volt, hogy az egyik teraszról egy nagymama korú hölgy lőtte a csapatomat, szintén géppuskából. Ez már sok volt. Azt hittem, meg fogok halni – mesélte később egy rendőr a sajtónak. Az osztag meghátrált. Lazarat nevét jól ismerik a Balkánt járó, kalandot kereső turisták, de gyakran szerepel bűnügyi jelentésekben is. Úgy emlegetik a közép-albániai települést, mint amelyik elvette Amszterdamtól az „Európa hasisfővárosa” címet. Nem mintha az itteniek rendszeresen fogyasztanák az indiai kendert, „csak” termelik.

Több turistabeszámoló is szól arról, hogy a városka környékén – de akár a házak között is – mindenütt marihuánaültetvények vannak. A Lazarathoz közelítő autósoknak pedig feltűnik, hogy az egész tájat sűrű, édeskés illat lepi el. – Nagyon „forró hangulatú” bulikon lehet ilyet szippantani – írja egy szakértő utazó. A turisták gyanakvó közegbe kerülnek, de a vendéglátás alapjában szívélyes. Csak a fotózás nem kívánatos. A főszezon májustól novemberig tart, ősszel aratják a vadkendert. A Reuters beszámolt róla, hogy legalább hétszáz lazarati lakos szorult orvosi segítségre idén nyár óta a közeli Gjirokastra kórházában. Mind a hasismérgezés tüneteivel, amelyet a marihuánanövények feldolgozása és abból a hasis készítése (nem fogyasztása) okozott.

Lazarat kétes híre érthetőbbé teszi, hogy legutóbb a holland parlament úgy szavazott: a kormány vétózza meg Albánia EU-tagjelölti státuszát. Pedig előzőleg az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a balkáni ország megkezdheti a teljes jogú EU-tagság felé vezető hosszú menetelést. Ám a jelek szerint az albánok nem hátrálnak, eltökélt Európa-hívők. A nyáron kormányra jutott szocialista miniszterelnök, Edi Rama megígérte, hogy beviszi a népét Európába.

Csakhogy december elején újabb rossz hír érkezett: a Transparency International (TI) felmérése szerint Albánia a Balkán legkorruptabb országa. Ines Hila, a TI helyi koordinátora szerint a politika és a bűnözés összefonódott. Az új szocialista kormány erre is választ akart adni, és új nagyszabású korrupcióellenes tervvel állt elő. Első lépésben vádat emeltek az előző jobbközép kormány védelmi minisztere, Arben Imami ellen, aki a vád szerint a közbeszerzések manipulálásával szerzett pénzt. Imami felháborodottan utasította vissza a vádat, szerinte a miniszterelnök „átlépte a politikai és etikai vörös vonalat”. Feltehetően arra célzott, hogy a pártok és politikusok között létezik egy olyan íratlan szabály, amely szerint nem zavarják egymás köreit, és nem üldözik a hivatalukból kiszavazottakat, hiszen az felboríthatná az „ősi” albán rendszert. Ez a társadalmi-politikai épület a törzsi-nemzetségi társadalomból örökölt szigorú szokásjogon alapul. Aminek természetesen részesei a politikusok és a bűnözők is, hiszen mindenkinek vannak valahol rokonai. Az albán klánok átszövik az országot, a szomszédos, részben albánok lakta országokat és a távolabbi államokat is, ahol albán közösségek élnek. Így válhatott ez a rendszer a régi európai, amerikai bűnszervezetek komoly riválisává, illetve együttműködő partnerévé. Ezért lehetett Lazarat európai hasisfőváros.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.