Bokszkesztyűs kézzel a politikában

Mostantól teljes gőzzel politikai karrierjére koncentrál Vitalij Klicsko, aki lemondott a Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoki övéről is. Igaz, megkapta a „nyugalmazott bajnok” címet, így bármikor kihívhatja a szervezet trónjának éppen aktuális birtokosát.

Mint a Kijevben negyedik hete tartó kormányellenes tüntetések egyik motorja, a profi sportpályafutását 45 győzelemmel – ebből 41 kiütéssel – és mindössze két vereséggel lezáró Klicsko politikusként is az ukrán és a nemzetközi közvélemény figyelmének középpontjába került. Az ellenzék előretolt bástyájaként fellépő trióból ő a legkarizmatikusabb és a legnépszerűbb, ami egyes elemzők szerint konfliktust vetít előre az Ukrajna európai integrációjának előremozdítására és Viktor Janukovics elnök megbuktatására szövetkezett politikusok között. Hiszen közülük a Batykivscsina (Haza) párt politikai tanácsának elnöke, a gazdasági miniszteri posztot is megjárt Arszenyij Jacenyuk a legtapasztaltabb, és a Szvoboda nacionalista szervezet feje, Oleh Tyahnyibok a legharciasabb.

Klicsko amolyan nyugodt erőként viselkedik a megmozdulásokon: miközben nem ritkán dörgedelmes nyilatkozatokban figyelmezteti a hatalom képviselőit, tekintélyével igyekszik békés mederben tartani a demonstrációt. Az emberek Ukrajna hősét (2004-ben hivatalosan is megkapta ezt a kitüntetést), a rendíthetetlen, sportszerű, tisztakezű bajnokot látják benne, és ezt várják el tőle a politikában is. Ezt Klicsko eddig ügyesen ki is használta. Két alkalommal, 2006-ban és 2008-ban sikertelenül pályázott ugyan a kijevi városvezetői posztra, de a tavalyi parlamenti választásokon már csaknem 14 százalékot szerzett és a harmadik helyen végzett pártja, a hírekben többnyire csak az magyarul ütést jelentő UDAR betűszóval emlegetett Ukrán Demokratikus Szövetség a Reformokért. Negyven képviselője jutott be a törvényhozásba, köztük frakcióvezetőként maga Klicsko is, aki az idén már megpendítette, hogy az elnöki tisztségért is versenybe szállna. – Komoly vetélytársa lehet Janukovicsnak. Képzett ember, nem olyan egyszerű figura, mint amilyennek tűnhet – mondta lapunknak a sporttudományokból kandidátusi címet szerzett és államigazgatási végzettséggel is rendelkező Klicskóról Vagyim Karaszjov, a kijevi Globális Stratégiák Intézetének igazgatója.

Az ökölvívás sokat segítette a politikában, fejlesztette benne a stratégiai gondolkodás képességét, a fegyelmezettséget, a tisztességet és a csapatmunka tiszteletét – nyilatkozta egyszer az exbajnok. Hívei előtt azt hangoztatta, hogy erősíteni akarja a törvény hatalmát, a posztjukból meggazdagodott politikusokat bíróság elé állíttatná, Ukrajnát bevezetné Európába, és új miniszteri, tanácsadói csapatot hozna, olyan fiatalokból, akiket még nem fertőzött meg a „maró ukrajnai politikai kultúra”.

A jelek szerint nemcsak otthon, hanem külföldön is sokan látják benne a politikai tényezőt. Az Európai Unió holnapután kezdődő csúcsértekezletének idejére hívták meg például Brüsszelbe, ahol a hírek szerint a tanácskozás hivatalos részén nem vesz részt ugyan, de találkozik több uniós vezetővel is.  – Úgy tűnik, Klicskóra tette tétjeit Európa – mindenekelőtt Németország – és az Egyesült Államok, sőt az ukrán nagytőke, az oligarchák jelentős része is, akik lassan kezdenek kihátrálni Janukovics mögül, és mint politikust leírta a jelenleg börtönben ülő volt kormányfőt, Julija Timosenkót is. Sőt alighanem Oroszország sem nagyon ellenezné a személyét – vélekedett Vagyim Karaszjov. Szerinte a megosztott Ukrajnában Klicskót egyaránt támogathatja az amúgy Janukovics hátországának számító keleti vidékek és a Timosenko táborát erősítő nyugati vagy középső régiók lakossága is, így egyfajta konszenzus van kialakulóban körülötte.

Hívei a javára írják azt is, hogy profi bokszolóként szó szerint a két kezével kereste meg a vagyonát. 2011-es és tavalyi bevallása öt-ötmillió dollár körüli, külföldön szerzett jövedelemről szól, igaz, egyes becslések szerint valójában ennél jóval többet keresett. „Nem kell lopnia a néptől” – idézte nemrég a Reuters egy kijevi tüntető véleményét. Bírálói viszont egyebek közt nehezményezik, hogy feleségével és három gyermekével együtt másfél évtizede Németországban él, rossz szónok, nem beszél tökéletesen ukránul, és egyes értékelések szerint tapasztalatlansága miatt bedarálhatja a politikai intrika.

Klicsko a tüntetéseken a nyugodt erő
Klicsko a tüntetéseken a nyugodt erő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.