Angela Merkel 3.0

Minden készen áll Berlinben, hogy ismét kancellárrá válasszák Angela Merkelt (CDU), és megalakulhasson a harmadik Merkel-kormány. Tegnap ünnepélyes keretek között a három párt – a kereszténydemokraták (CDU), a keresztényszociálisok (CSU) és a szociáldemokaták (SPD) – vezetői aláírták a koalíciós szerződést, miután a hét végén a szociáldemokrata párt tagságának 76 százaléka áldását adta a koalíciós együttműködésre. Többen pezsgővel, Angela Merkel almalével koccintott a sikerre.

– Határozott megkönnyebbülés jellemezte a hét végén a CDU-t is, az SPD belső szavazásakor jóval szorosabb eredményre számítottunk – nyilatkozta lapunknak Michael Borchard, a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány politikai elemző osztályának vezetője. Érezhető volt már némi türelmetlenség is, hiszen mindkét nagy párt abban érdekelt, hogy az ország ügyeit előremozdítsa, de a választások óta még a parlamenti munka sem kezdődhetett el. Ilyen sokáig még soha nem kellett várni kormányra Németországban.

Az SPD számára óriási győzelem a tagság felhatalmazása. Sigmar Gabriel pártelnök érezhetően magabiztosabban lép fel, ami megnehezítheti a két nagy párt kormányzati együttműködését. Michael Borchard azonban emlékeztetett rá: Gabriel mindent egy lapra tett fel, és nyert, de kormányozni azért más dolog. A CDU-nak jutott minisztériumok és az azok élén álló politikusok garanciát jelentenek arra, hogy igen erős kormány alakul, amelyben a CDU befolyása jelentős lesz – fogalmazott. Merkel harmadik kormányában egyébként öt női miniszter szerepel, ebből kettőt delegál a CDU.

A külügyi tárca a hagyományoknak megfelelően a kisebbik koalíciós partnernek jutott, bár az SPD sokáig próbálta „elcserélni” a jóval fontosabb pénzügyminisztériumra. A szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier már a korábbi nagykoalíciós kormányban is betöltötte ezt a posztot, Michael Borchard szerint megfontolt, higgadt politikus, aki harmonikusan együtt tud majd működni a kancellárral. Főként, hogy a külpolitika fő irányait továbbra is a kancellária szabja majd meg. Az alapkérdésekben nincs komolyabb ideológiai vita a CDU és az SPD között. Így az sem valószínű, hogy az új német kormány más hangot ütne meg Magyarországgal vagy a Fidesz kormányzásával kapcsolatban. Bár az SPD korábban – még ellenzékben – többször is bírálta a Fidesz kétharmados hatalomgyakorlását, a fékek és ellensúlyok figyelmen kívül hagyását, most legfeljebb nagyon óvatos figyelmeztetések jöhetnek majd Berlinből, azok is inkább a párton, és kevésbé a külügyön keresztül. Mint lapunknak korábban magyar és német szakértők is megerősítették, a magyarországi választásokig kivárásra rendezkedik majd be a német politika, amelynek egyébként magának is bizonyítania kell, hogy felelősen használja a négyötödös többséget.

Merkel jolly jokere: harcias poszt a hétgyermekes anyának

Az új német kormány legérdekesebb karrierváltása Ursula von der Leyené, akinek a személyében először kerül női politikus a védelmi tárca élére. A döntés meglepte a CDU-t is, mondta lapunknak Michael Borchard, de ő bátornak és jól megalapozottnak tartja. Ursula von der Leyennek, aki korábban már állt a szociális és a munkaügyi minisztérium élén is, nagy tapasztalata van a bonyolult reformprojektek végrehajtásában. Az 55 éves, hétgyermekes miniszter legendásan kitartó és csaknem mindent képes elérni.

Régi politikusi családból származik, apja, Ernst Albrecht a CDU színeiben Alsó-Szászország miniszterelnöke volt.

Ursula von der Leyen Brüsszelben született, Göttingenben és a London School of Economicson is tanult, majd orvosi diplomát szerzett, egy nőgyógyászati klinikán praktizált. Harmadik gyermeke születése után döntött úgy, hogy az orvosi szakvizsgát már nem teszi le, inkább tudományos karrierbe kezd.

Innen váltott később a politikára.

2003-tól Alsó-Szászországban állt a szociális és családügyi tárca élén, 2009-től a szövetségi kormány családügyi minisztere, 2009-től a munkaügyi és szociális tárcát vezette. A törékeny szőke hölgy kőkemény politikus – írta róla portréjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az ő nevéhez fűződik a gyereknevelési támogatás (a német gyed), és ő tűzte napirendre a női kvóta bevezetését a tőzsdén jegyzett cégek felügyelőbizottságában.

Érték persze vereségek is, Merkel állítólag személyesen döntött úgy, hogy Horst Köhler államfő visszavonulása után mégsem a CDU által preferált Von der Leyent jelöli államfőnek, hanem a később levitézlett és szintén lemondott Christian Wulffot. A harcias politikusasszony nemegyszer saját párttársaival is szembemegy: a bölcsődeépítési programmal vagy a minimálbérrel, a női kvótával éppen hogy baloldali programok mellett kampányolt. Van is bőven ellenfele a párton belül, a legutóbbi CDU-pártelnökségbe már csak 60 százalékos eredménnyel választották be. Van azonban egy különleges szövetségese: a CDU nagy doyenje, Wolfgang Schäuble, és egy különleges kiváltsága: egyedül Ursula von der Leyen tolhatja a merényletben megsérült Schäuble kerekes székét, ezt a pénzügyminiszter senki másnak nem engedi meg.

Nem lesz egyszerű dolga a védelmi tárca élén, itt ugyanis elég nagy a fluktuáció: Karl-Theodor zu Guttenberg, a CSU üdvöskéje a doktori disszertációjának plágiumába bukott bele három éve, Thomas de Maiziere, Merkel bizalmasa pedig az eredeti költségeket messze túlszárnyaló repülőgépprojektekbe. Von der Leyen feladata lesz a hadseregreform, a létszám csökkentése, a kaszárnyák bezárása és a felesleges munkaerő elhelyezése. Beletörhet a bicskája a csillagászati fegyverkezési programokba, a hadászati beszerzésekbe is. De learathatja az afganisztáni kivonulás babérjait jövőre. A német sajtó már lelkesen spekulál arról, hogy ezzel a kemény és emberpróbáló tárcával bizonyíthatja, hogy megfelelő utódja lenne Angela Merkelnek, ha a kancellár valaha a visszavonulás mellett dönt. Michael Borchard azonban óvatosságra int, szerinte védelmi miniszterként nehéz népszerűséget növelni. 

A koalíciós szerződés aláírására készülnek Berlinben a német kormányt alkotó pártok, a CDU, a CSU és az SPD vezetői
A koalíciós szerződés aláírására készülnek Berlinben a német kormányt alkotó pártok, a CDU, a CSU és az SPD vezetői
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.