A bank húzta a rövidebbet

– Személyes győzelem az Európai Bíróság döntése, de nemcsak saját magamért, hanem az ügyért is küzdöttem – mondja lapunknak Frédéric Hay, akinek hatéves jogi harc után adott igazat az EU taláros testülete.

Nem kért sokat a Crédit Agricole bank kereskedelmi tanácsadója. A munkahelyén a kollektív szerződés minden házasságkötéskor pótszabadságot és anyagi támogatást biztosít. Ugyanezt szerette volna megkapni ő is, miután egy másik férfival polgári együttélési szerződést írt alá. Ám a bank visszadobta a kérelmet, mondván: a kedvezmény csupán a házasoknak jár.

Csakhogy Frédéricben emberükre találtak. – Sok barátom van mindenütt, meg tudom védeni magam – válaszolja érdeklődésünkre, hogy nem fél-e a munkahelyi megtorlástól. Nem elég, hogy szakszervezeti tisztségviselőként képviseli a munkavállalók jogait, az ADHEOS melegjogi szervezet helyi (Poitou-Charentes régióbeli) elnöke is, sőt a leszbikusok, melegek, bi- és transzszexuálisok százharminc franciaországi egyesületét tömörítő szövetség titkára.

A végső mentsvár ezúttal is az Európai Bíróság volt. Miután jó néhány franciaországi törvényszéket végigjárt az ügy, a végső fokon eljáró semmítőszék a luxembourgi uniós testülethez fordult. S az itt feltett kérdés már túlmutatott az országhatárokon: amit Frédéric Hay-vel művelnek, az EU-jog által tiltott, szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetésnek számít-e?

Noha a francia parlament elfogadta az idén a melegházasság engedélyezéséről szóló törvényt, amikor a kereskedelmi tanácsos a juttatásokat igényelte a banknál, a házasságkötésre még nem volt lehetőség. – Összeházasodni most sem akarunk, a bejegyzett élettársi kapcsolat ugyanolyan védelmet ad – teszi hozzá a 42 éves férfi. A házasság szerinte idejétmúlt intézmény, nem véletlen, hogy Franciaországban egyre több a polgári együttélési szerződés (francia rövidítéssel: PACS). Mint az Európai Bíróság az ítéletben hangsúlyozza, diszkriminálni az élettársakat már csak azért sem szabad, mert ebben a szerződésben ugyanazt vállalják, mint a házastársak: együtt élnek, és kölcsönös segítséget, anyagi támogatást nyújtanak.

– Európai szinten is hatása lesz annak, hogy a luxemburgi bíróság megállapította a hátrányos megkülönböztetést – jósolja a Franciaország délnyugati részén élő Frédéric Hay. Bízik benne, hogy mindazokban az uniós tagállamokban, ahol az azonos neműek egyelőre csak az élettársi kapcsolatot választhatják (ilyen Magyarország is), az ítélet segít pontosabban értelmezni a diszkriminációt tiltó EU-irányelvet. És Franciaországban is megmutatja az együttélésre szavazóknak, hogy házasságkötés nélkül sem válnak másodrendű polgárokká.

Igazat adtak a homoszexuális menedékkérőknek

Három meleg afrikai férfi kért menekültstátuszt Hollandiában, és az Európai Bíróság végül a javukra döntött.

Az ítélet precedensértékű: a jövőben megkönnyítheti mindazon menedékkérők dolgát, akiket a szülőhazájukban a szexuális irányultságuk miatt üldöznek. A bírósági ítéletben csak X., Y. és Z. néven szerepel az ugandai, szenegáli és Sierra Leone-i állampolgár, akinek a menedékkérelmét visszautasították a holland hatóságok. A homoszexualitás mindhárom afrikai országban bűncselekménynek számít, amelyet akár életfogytiglani börtönnel is büntethetnek. A férfiak azonban fellebbeztek, az ügyet végső fokon elbíráló holland államtanács pedig jogértelmezésért fordult a luxemburgi uniós bírósághoz.

A homoszexuális menedékkérők „meghatározott társadalmi csoportot” képezhetnek, amely üldöztetésnek lehet kitéve – mondta ki az EU bírósága. Ilyenkor a melegeket büntető törvény létezése önmagában is üldöztetésnek minősül, ha a törvényt valóban alkalmazzák. Fekete-Afrika 38 országában bűncselekmény a homoszexualitás. (Munkatársunktól)

Vincent Aubin (jobbra) és Bruno Boileau kötötte az első melegházasságot Franciaországban
Vincent Aubin (jobbra) és Bruno Boileau kötötte az első melegházasságot Franciaországban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.