Fogytán Brüsszel türelme

Felfüggesztette az Ukrajnával tervezett társulási megállapodás és a szabad kereskedelmi egyezmény előkészítését az Európai Unió. Ezt a Twitter mikroblogon közzétett bejegyzésében adta tudtul Stefan Füle, az unió bővítési biztosa.

Bejelentése arra utal, fogytán Brüsszel türelme az unió és Moszkva között ingadozó, a társulás fejében sok milliárd eurós gazdasági segítséget kérő kijevi kormányzattal szemben. Viktor Janukovics elnök szavai és tettei egyre távolabb esnek egymástól, az ukránok érveinek nincs valós alapjuk, ezért egyértelmű elkötelezettséget várnak tőlük a társulás iránt – írta Füle, aki ezt Brüsszelben az ott tárgyaló Szerhij Arbuzov ukrán miniszterelnök-helyettessel is közölte.

Az ukrán vezetők az elmúlt napokban többször is hangoztatták, a szovjet utódállam célja a közeledés az EU-hoz, és ezt bizonygatta Füle bejelentésére reagálva Mikola Azarov kormányfő is. Ugyanakkor erősen kétségessé tette Kijev eurointegrációs elkötelezettségét. Szombaton, a kormány támogatására rendezett – egyes adatok szerint hatvan-, mások szerint kétszázezres – kijevi nagygyűlésen azt hangoztatta: az uniós társulásért tüntetők nem tudják, mi mellett állnak ki.

Nemcsak arra hivatkozott, hogy a megállapodás tervezetében nem szerepel az EU-tagság perspektívája, és Ukrajna egyelőre nem tudja bevezetni az annyira remélt vízummentes utazásokhoz szükséges biometrikus útlevelet, hanem arról is szónokolt, hogy a szabad utazás lehetőségéhez Brüsszel a szexuális kisebbségek egyenjogúságának, az azonos neműek házasságának törvényesítését is feltételül szabja. Érvelése leginkább félremagyarázáson alapulhat, amit még az éjjel kiadott közleményében az EU kijevi nagykövete, Jan Tombinski is cáfolt.

„Ilyen követelmények nincsenek” – szögezte le, és közölte: nem elsősorban a szexuális kisebbségek iránti nagyobb toleranciát, hanem általában a diszkrimináció problémájának megoldását várja el az unió. A kormányzó erő, a Régiók Pártjának hívei tegnap is többezres nagygyűlést rendeztek a kijevi Marijinszkij parkban, ahol a szónokok elsősorban összefogást és tárgyalásokat szorgalmaztak az ellenzékkel. A Majdanként ismertté vált Függetlenség terén ezzel egy időben tartott ellenzéki tüntetésen a Reuters jelentése szerint kevesebben gyűltek össze, mint egy hete, de nem voltak kevésbé elszántnak.

Az ország európai integrációját és hatalomváltást sürgető tiltakozók, akiket a barikádokkal körülvett nagygyűlésen két amerikai szenátor, a republikánus John McCain és a demokrata Chris Murphy is az USA támogatásáról biztosított, a politikai foglyok, köztük a hivatali visszaélés miatt hétéves börtönre ítélt exkormányfő, Julija Timosenko szabadon bocsátását követelték. – Ukrajna népe, Európa jelenti országotok jövőjét és Amerika veletek van! – üzente a színpadról McCain, aki 2008-ban Barack Obama republikánus kihívója volt.

A tüntetők közfelkiáltással olyan határozatot is elfogadtak, amely „megtiltja” Janukovics államfőnek, hogy megállapodást írjon alá Ukrajna csatlakozásáról az Oroszország vezette posztszovjet vámunióhoz. Az ellenzék attól tart ugyanis, hogy a kormányzat az orosz–ukrán gazdasági vegyes bizottság kedden,Moszkvában esedékes ülésén olyan alkuba megy bele, amely gátat vet az európai integrációs törekvéseknek. Éppen ezért kedd estére újabb úgynevezett népi gyűlést hívtak össze a Majdanra, hogy „több százezer ember a személyes jelenlétével óvja Viktor Janukovicsot a hazaárulástól”.

Arszenyij Jacenyuk, a Timosenko-féle Batykivscsina (Haza) párt politikai tanácsának elnöke azt hangoztatta az egybegyűltek előtt, hogy az ellenzék mindent elkövet a parlamentben, hogy távozásra kényszerítse az Azarov-kormányt. Merthogy a kormányellenes erők elégedetten fogadták, de kevésnek tartják azt a szombati bejelentést, amely szerint eljárás indul négy, a november 30-i kíméletlen tüntetésoszlatásban felelősnek talált magas rangú hivatalnok ellen.

Viktor Psonka főügyész közölte, hogy hatalommal való visszaéléssel gyanúsították meg Olekszandr Popovot, a kijevi városvezetés első emberét, Volodimir Szivkovicsot, a befolyásos hatalmi szerv, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács helyettes vezetőjét, valamint a hivatalából már felfüggesztett akkori rendőrfőnököt, Valerij Korjakot és helyettesét, Petro Fedcsukot. A világbajnok ökölvívó, Vitalij Klicsko vezette párt, az UDAR azonban azon az állásponton van, hogy „a fent nevezett személyeknek vannak főnökeik, akiknek tudniuk kellett erről a bűncselekményről”.

Európa-párti tüntető Kijevben a rohamrendőrök sorfala előtt
Európa-párti tüntető Kijevben a rohamrendőrök sorfala előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.