Ifjú titán a külügyek élén

A „buli- és diszkógeneráció bevonulása” – így kommentálják, hogy egy mind össze 27 éves „süvölvény”, Sebastian Kurz lesz az új osztrák nagykoalíciós kormány külügy-, európai ügyekért és integrációért felelős minisztere.

A jogi tanulmányai befejezésével egyelőre adós, de teniszoktatói képzettséggel rendelkező bécsi fiatalember életkora ellenére nem újonc a politikai arénában. Többen – köztük a néppárti Franz Fischler, a brüsszeli bizottság volt agrárbiztosa – is úgy gondolják, hogy Kurz kivételes tehetség. Ausztria és az Európai Unió történetében sem volt még ilyen fiatal külügyminiszter. Szijjártó Péter államtitkár, aki a pesti pletykák szerint egy újabb Fidesz-győzelem után külügyminiszter lehet, elmúlt már harmincöt éves.

Kurz stílusa bejön az osztrákoknak, de felemelkedésében fontos szerepet játszott mentora, a külügyektől a pénzügyek élére átigazoló Michael Spindelegger. Amikor 2011-ben Spindelegger a konzervatív Néppárt (ÖVP) elnöke és egyben alkancellár is lett, kabinetjében külön posztot hozott létre támogatottjának. A sajtó igazi nagy átvágásnak tartotta, hogy egy olyan fiatalembert tettek meg integrációs államtitkárnak, aki a 2010-es bécsi tartományi parlamenti választás előtt lengén öltözött lányokkal és „Beindulok a feketére!” szlogennel kampányolt.

S amikor a 24 órás bécsi metróközlekedésért harcolt, azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy beismerte, tizenöt évesen veszítette el a szüzességét. A polgári családból származó ifjú gyors karriert csinált az ÖVP-ben, amely egyébként nem dúskál karizmatikus személyiségekben. Tizenhat évesen csatlakozott az ifjúsági szervezethez, rá hét évre már annak országos elnöke volt.

Tehetségét azzal bizonyította, hogy a bevándorlókkal kapcsolatos ügyekben jelentős részben sikerült kifognia a szelet az idegenek és a migránsok ellen kampányoló Szabadságpárt (FPÖ) vitorlájából – írják róla az osztrák lapok. A vitákban mindig azt hangsúlyozta: aki teljesíteni akar Ausztriában, annak erre lehetőséget kell biztosítani. Az igyekvő és sikeres bevándorlókkal Ausztria csak nyerhet – hangoztatja a jól fésült fiatalember.

A bevándorlók németoktatására eurómilliókat hajtott fel, és ragaszkodott ahhoz, hogy a németből lemaradó külföldi gyerekeket az iskolákban külön osztályokban zárkóztassák fel. Neki köszönhető, hogy a németül jól tudó, rendesen adózó és önkéntes társadalmi munkát végző külföldiek tíz helyett már hat év után kaphatnak állampolgárságot, a kettős állampolgárságról viszont hallani sem akar. Amikor jövőbeni terveiről faggatják, azt szokta felelni: a politikán kívül más dogokkal is akar foglalkozni. A külügyminiszteri poszt valószínűleg csak egy állomás ezen az úton.

Sebastian Kurz
FOTÓ: REUTERS LISI NIESNER
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.