Küszöbön a koalíció

Maratoni, több mint hétórás egyezkedés után minden vitás kérdést rendeztek a leendő cseh koalíciós partnerek – jelentette be szerdán, hajnali fél kettőkor Bohuslav Sobotka (képünkön).

A cseh szocdemek (CSDD) elnöke közölte, hogy a tervek szerint a koalíciós szerződés tervezetét pénteken hozzák nyilvánosságra, és e hét végén hagyják jóvá a három párt vezető testületei. Döntöttek arról is, hogy az október végi előre hozott választásokon győztes CSSD, továbbá az Andrej Babis milliárdos vezette ANO, valamint a kereszténydemokrata-néppártiak (KDU–CSL) valamennyi parlamenti képviselője aláírja.

A kompromisszumos egyezség szerint jövőre nem nő és egyelőre nem is csökken semmilyen adónem Csehországban. Legalább még egy évig marad az úgynevezett szolidáris személyijövedelemadó-kulcs is, amelynek alapján az átlagbér négyszeresét (jelenleg havi százezer korona vagyis körülbelül 1,1 millió forintot) keresők a bevételeikből hét százalékkal többet fizetnek be az államkasszába. Nem lesz fizetős az egészségügy, mert eltörlik a vizit- és a receptdíjat. A következő esztendőtől csupán az éjszakai és a munkaszüneti napokon szolgálatot teljesítő ügyeleteken, és ilyenkor a mentőszolgálat igénybevételéért kell majd esetenként 90 koronát fizetni. A tervek szerint 2015-től öt százalékra csökkentik a könyvek, a gyógyszerek, a babakelengye és a bébiételek általános forgalmi adóját. A harmadik, legalacsonyabb áfakulcsról azonban még egyeztetni kívánnak az Európai Bizottsággal. A bankokat, továbbá az energetikai és a távközlési szektort csak akkor sújtanák különadóval, ha ezt a költségvetési hiány egy év múlva elengedhetetlenné teszi. Ezt a megoldást elsősorban az ANO követelte, mert véleménye szerint az állami kiadások oldalán kell az eddiginél sokkal célirányosabban takarékoskodni, nem pedig további adókkal visszafogni a gazdasági fejlődést. Gyökeresen szakítani kívánunk Petr Necas jobbközép kabinetjének pazarló gazdaságpolitikájával és szociális érzéketlenségével – közölte Jaroslav Faltýnek, a párt szakpolitikusa. A tárgyaláson megvitatták a regisztrációs pénztárgépek mielőbbi bevezetésének lehetőségét is. – Konkrét időpontról egyelőre nem született döntés, abban viszont megegyeztünk, hogy ha ez a rendszer beindul, akkor minden bizonnyal csökkenhet a jelenlegi 15, illetve 21 százalékos áfa is – tájékoztatta lapunkat Milan Chovanec, a szocdemek pénzügyi szakértője, a tárgyalóküldöttség tagja.

Bohuslav Sobotka hajnalban elmondta azt is, hogy a hét végén a már a leendő cseh kormány összetételéről, az egyes tárcák elosztásáról tárgyalnak. Az elvi egyezség szerint a szocdemeknek nyolc, az ANO mozgalomnak hét, a kereszténydemokratáknak pedig két miniszterük lesz. Az előbbiek vezetik majd a többi között a belügyi, a külügyi és a védelmi tárcát, az ANO jelöltje lesz a pénzügyminiszter, de a kereskedelmi miniszteri poszthoz is ragaszkodnak. A KDU-CSL szeretné irányítani az agrárminisztériumot, ám partnereik egyelőre a kulturális és az egészségügy tárcát ajánlják nekik, továbbá egy miniszterelnök-helyettesi posztot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.