Hurrápatriotizmusra van igény

Könnyen lehet, hogy az ukrán eseményekkel is kapcsolatban van az a váratlan moszkvai államfői rendelkezés, amellyel a minap felszámolták a RIA Novosztyi állami információs ügynökséget, és a helyén Rosszija Szevodnya (Oroszország Ma) néven a külföldi országpropaganda javításáért felelős médiaholdingot hoztak létre.

Legalábbis ilyen véleményen van Alekszej Makarkin politológus, a Politikatechnológiai Központ moszkvai elemző cég vezérigazgató-helyettese, aki szerint a kijevi politikai válság felgyorsíthatta az amúgy is tervezett változásokat. Oroszország ugyanis úgy látja, hogy el akarják venni tőle Ukrajnát, így a hatalmi körökben tovább erősödik a Nyugat-ellenes hangulat, az új szervezetnek pedig ezt kellene tükröznie – mondta lapunknak az elemző.

A moszkvai kommentárok szerint a RIA Novosztyi Dmitrij Medvegyev elnöksége, a liberalizáció, az orosz–amerikai kapcsolatok újraindításának korában élvezte a hatalom támogatását. Modernizációra törekvő, európai, civilizált államként igyekezett bemutatni Oroszországot, ma viszont a saját útját járó ország képére, a konzervatív értékek közvetítésére, Nyugatellenességre és hurrápatriotizmusra van igény – fejtegette Makarkin.

Az állami sajtó, az országpropaganda erősebb központi felügyeletének szándékát látja az intézkedésben több más elemző is. Vlagyimir Varfolomejev, az Eho Moszkvi liberális rádióadó újságírója például Twitter-üzenetében úgy vélekedett, hogy „egyre totálisabb lesz a cenzúra”. Sokak szerint a RIA Novosztyi eddigi főszerkesztője, Szvetlana Mironyuk túlságosan önálló személyiség volt. Miközben tíz évig tartó irányítása alatt az ügynökség 2300 embert foglalkoztató, korszerű, multimédiás szolgáltatásokat is nyújtó szervezetté vált, korrekt tájékoztatásra is törekedett, hangot adott például az ellenzéki álláspontoknak is.

Kormányközeli források azzal indokolták az intézkedést a Vedomosztyi moszkvai gazdasági napilapnak, hogy a külföldre irányuló tájékoztatásban lévő párhuzamosságokat akarták kiküszöbölni, mondván, nincs értelme több, ugyanazon a feladaton dolgozó, de egymással nem együttműködő szerkesztőséget, tudósítói irodát működtetni. Szergej Ivanov, az elnöki hivatal vezetője azonban más szempontot is felvetett. „Oroszország önálló politikát folytat, határozottan védi nemzeti érdekeit. Ezt nem egyszerű megmagyarázni a világnak, de meg kell tennünk. Itt vannak bizonyos nehézségeink” – mondta. Még egyértelműbben fogalmazott a Rosszija Szevodnya ügynökség frissen kinevezett vezetője, Dmitrij Kiszeljov, a Rosszija csatornát működtető VGTRK állami tévétársaság eddigi vezérigazgatóhelyettese, aki szerint az új szervezet célja, hogy helyreállítsa „az igazságos hozzáállást Oroszországhoz mint a világ fontos és jó szándékú országához”. Kiszeljov kinevezése egyébként felzúdulást keltett orosz sajtókörökben.

Az 1990-es években a független televíziózás egyik személyiségeként ismertté vált újságíró ugyanis ma már az ultrakonzervatív körökhöz tartozik. Egy a BBC által is idézett megjegyzésében például azt mondta, hogy a melegeknek meg kellene tiltani a véradást, a szívüket pedig inkább el kellene égetni, mint szervátültetésre használni. A kijevi tiltakozók azt vetik a szemére, hogy egy meglehetősen cinikus és egyoldalú kommentárjában a „barbárságukról”, „üres tekintetű” demonstrálókról beszélt, úgy beállítva az eseményeket, mintha csak a tüntetők lennének felelősek az összecsapásokért. Ezért a hét elején egy ukrán újságíró – egy élő bejelentkezésbe beleszólva – „a Majdanról terjesztett hazugságokért” a Rosszija tévéadónak és személy szerint Kiszeljovnak szánt „Oscar-díjat” adott át a csatorna tudósítójának.

Az átszervezésről szóló, minap kiadott államfői rendelkezés azért is meglepetést keltett, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a RIA Novosztyira osztotta a két hónap múlva kezdődő szocsi téli játékok nemzeti házigazda-ügynökségének szerepét. Kiszeljov mindenesetre azt ígérte, hogy eleget tesznek e feladatnak. Amúgy is megőrzik a RIA Novosztyi munkájának „minden pozitív eredményét” – mondta, de máig nem tudni, mi lesz a most felszámolt szervezethez tartozó csaknem ötven különböző kiadvány, szerkesztőség, szolgáltatás sorsa. Még az sem világos, hogy beleolvasztják-e a 2005-ben, ugyancsak az országimázs javítására létrehozott, angol, spanyol és arab nyelvű Russia Today tévécsatornát, amelynek munkáját júniusban azzal méltatta Putyin, hogy sikeres kísérletet tettek „a nemzetközi hírek angolszáz médiamonopóliumának megtörésére”.

 

Szvetlana Mironyuk, a RIA Novosztyi főszerkesztője és Vlagyimir Putyin a Valdaj-klub eszmecseréjén. Jöhet a következő
Szvetlana Mironyuk, a RIA Novosztyi főszerkesztője és Vlagyimir Putyin a Valdaj-klub eszmecseréjén. Jöhet a következő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.