Járőr helyett főnök lett

Bár külseje és modora úrihölgyre emlékeztet, Connie L. Patrick (képünkön) négy évtizedes rendőri pályafutása során számos kemény helyzetet élt meg. Az amerikai belbiztonsági tárcához tartozó Szövetségi Rendészeti Akadémia (FLETC) igazgatója – állítása szerint – volt az első nő, akit járőrszolgálatra osztottak be. Dolgozott a kábítószer-ellenes osztagnál, kedvencének mégis a gyilkossági csoportot tartja. Immáron tizenegy éve a georgiai központú FLETC igazgatója.

Patrick lapunknak adott interjújában egyik fő céljának nevezte, hogy eloszlassa a női-férfi szerepekre vonatkozó tévképzeteket a rendvédelemben, illetve hogy egy speciális tanfolyamon női rendőri vezetőket képezzenek. Ezért jött ötödik alkalommal a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémiára (ILEA), ahol amerikai módszerekkel képzik a kelet-európai térség rendvédelmi dolgozóit.

Az FLETC igazgatói posztjáig hosszú út vezetett. Patrick még az 1970-es évek közepén, néhány floridai egyetemi kriminalisztikai kurzus után döntött úgy, félbehagyja matematikai tanulmányait, s a tanári karrier helyett a rendvédelmet választja. „Rengeteg nehézséggel kellett szembenéznem, s nem tagadom, úttörőként tekintek magamra. Ám nemcsak nekem kellett megküzdenem a helyzettel, hanem a rendőrségnek is, amelyet férfiak uraltak. A férfi kollégáimnak fogalmuk sem volt, mihez kezdjenek velem. Voltak, akik leereszkedően viselkedtek, mintha a gyerekük lettem volna, mások hallani sem akartak arról, hogy velem dolgozzanak – emlékezik vissza az indulásra.

Bár ő már ekkor is úgy gondolta, nincs olyan terület, amelyen egy nő ne állná meg a helyét, „naivitása” mégis az állásába került. A pályája elején történt, hogy szeretett volna járőrként dolgozni, de nők nem jelentkezhettek erre a munkára, mire ő hivatalos panasszal élt. Válaszul azonnal elbocsátották a testülettől, mégpedig azzal az indokkal, hogy a „hozzáállása hátráltatja a rendvédelmi feladatok ellátását”. Az esetnek híre ment, egy másik, hasonló cipőben járó női kollégája megkereste, és biztatta, menjen bíróságra. Végül megnyerte az ügyet, így ő lett az első női járőr.

A diszkrimináció azonban itt nem ért véget Connie Patrick számára. A férfi kollégák ugyan befogadták, szakmailag továbbra is korlátok közé szorították. Amikor a kábítószer-ellenes osztagnál ügynökként bevetésre küldték, legtöbbször rá és kolléganőire osztották a „barátnő” szerepét, vagyis ahogy ő nevezi, „kirakatba” tették őket. „Nem tetszettek ezek a sztereotípiák, s hamar rájöttem arra, miként törhetek ki ebből a csapdahelyzetből. Tanultam, képeztem magam, és megértettem, legkönnyebben úgy kerülhetem el ezeket a helyzeteket, ha én magam vezetem a bevetéseket. Ha én vagyok a főnök.”

Bár Patrick és társai kikövezték az utat a női utódoknak, a rendvédelemben továbbra is a férfiak uralják a terepet. Az amerikai Igazságügyi Hivatal 2008-as felmérése szerint a nők aránya mindössze 15 százalék volt e területen. Az FLETC igazgatója szerint továbbra sem ritka, hogy a nők diszkrimináció áldozatai, vagy kívülállóként kezelik őket. Pedig a fizikai különbségek is csökkentek az utóbbi években: már az iskolai oktatásban is olyan edzésprogramokat alkalmaznak, amelyek kellőképpen felkészítik a nőket a kemény fizikai igénybevételre. Patrick szerint minden azon múlik, hogy a nők felismerjék, miben erősek, mihez van tehetségük. „Azért fejlesztettük ki a speciális vezetői programot, hogy a női hallgatók megismerjék a személyiségüket, elsajátítsák az eredményes kommunikációt”. Ami éles helyzetekben is jól jöhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.