Bloggerrel hadakozik a görög kapitány

Ez a lehetőségek és nem a válság elnöksége lesz – mondta Antonisz Szamarasz görög kormányfő, amikor Brüsszelben tárgyalt az uniós elnökségről, amelyet hazája vesz át január elsejétől. Hozzátette: választ kell adni a polgároknak az unió életképességével kapcsolatos aggályaira.

A visszafogott litván EU-elnökség után nehéz helyzetbe kerül a görög vezetés, amelynek mandátuma közepén leállnak az uniós intézmények az európai parlamenti választások miatt. Nem is beszélve arról, hogy a nehéz gazdasági helyzetben vergődő dél-euró pai ország éppen a múlt hétvégén fogadta el a 2014-es költségvetést – a nemzetközi hitelezők, a trojka jóváhagyása nélkül. Felmerülhet a kérdés: hogyan vezetheti egy tagország a tagállamokból álló tanács munkáját, ha nem tartja be a szabályokat?

Erről azonban diplomatikus módon nem esett szó a Szamarasz és José Manuel Barroso euró pai bizottsági elnök részvételével rendezett sajtótájékoztatón. Barroso méltatta a görögök áldozatvállalását, de figyelmeztetett, hogy nem szabad felhagyni a reformokkal. Igaz, a görög parlament jóváhagyta a hárommilliárd euró megszorítást tartalmazó jövő évi büdzsét, amellyel kapcsolatban korábban nem sikerült lezárni az egymilliárd eurós vitát a trojkával (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap). A hitelezők az ingatlanadó bevezetését, a magánvállalatoktól történő tömeges elbocsátások lehetővé tételét, egy veszteséges fegyvergyár bezárását és a zálogjog érvényesítését kérték a görög kormánytól, amely mindezt egyelőre nem hajlandó meglépni.

A trojka januárban tér vissza Athénba további tárgyalásokra, és ennek eredményeként Görögország megkaphatja a mentőcsomag egymilliárd eurós részletét, amelyet már októberben kellett volna jóváhagyniuk a hitelezőknek. Az idén várhatóan 1,5 százalékos lesz az elsődleges államháztartási többlet, ami némi magabiztosságot ad a görög kabinetnek, noha az államadósság még mindig 175 százalék körül áll (GDP-arányosan). Ezzel együtt a görögök jövőre 0,6 százalékos növekedéssel számolnak.

Az Európai Tanács állandó elnöke és a külpolitikai főképviselő posztjának megteremtésével az elnökségeknek kevesebb feladatuk maradt. Alapvetően az uniós intézményrendszerben keringő dossziék, jogszabályok előremozdításában játszanak nélkülözhetetlen szerepet. Az elnökség dönti el, mely dossziék lezárására koncentrál, és melyek élveznek elsőbbséget. Ám az európai parlamenti választások közeledtével az intézményrendszer leáll, és semmilyen aktát nem lehet majd mozgatni. Szamarasz mindenesetre a migrációs politika jobb koordinációját, a munkanélküliség visszaszorítását és a pénzügyi unió további építését jelölte meg konkrét célként.

Már az elején több kellemetlenségbe futottak bele a görögök. Az elnökség honlapja – amely fontos tájékozódási pont újságíróknak és diplomatáknak egyaránt – még mindig csak ideiglenes formában van fent az interneten. Novemberi indulása amúgy is későinek számít az EU-elnökségek életében. A görögöknek a webcím regisztrálásával is gondjuk akadt: az elnökségekre használt formulát (gr2014.eu) nyolc éve már bejegyezte egy blogger, mert tudta, hogy a mindenkori kormányt bíráló oldalát egyre többen keresik majd fel a közelgő elnökség miatt. A kormány kénytelen volt „elkobozni” a címet, ami viszont a blogger szerint törvényellenes. Az ügyben január 7-én lesz bírósági meghallgatás.

Lottóárus. Szerencsére várva
Lottóárus. Szerencsére várva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.