Ultimátumot kapott a kabinet

Vasárnap már határozottabban léptek fel Bangkokban a rohamrendőrök a minisztériumokat ostromló, Jinglak Sinavatra miniszterelnök lemondását követelő tüntetőkkel szemben.

Az egy hete tartó ellenzéki demonstrációk kezdete óta most vezényeltek ki először katonákat is, állítólag 2700 főt, az intézmények védelmére. A BBC és a CNN képsorai már-már csatába illő jeleneteket mutattak a kormány központi épületénél a többségében feketébe öltözött, maszkot viselő csoport és a barikád túloldalán felsorakozott rendőrök között. Szuthep Thaugszuban ellenzéki vezető éjjel, a tüntetők előtt tartott gyűlésen közölte: találkozott Jinglak kormányfővel a katonai vezetők jelenlétében, s 48 órás ultimátumot adott a lemondásra.

Mint állította, nem volt szó tárgyalásról, nincs min alkudozni, hanem az ország irányítását át kell adni a „népi hatalomnak”. A hétfőt sztrájknappá nyilvánították. – Adott időközönként, vagy néhány ezer emberenként teherautókról kihangosított szónokok lelkesítették a tömeget, a forgalom irányításában pedig aktivistáik segédkeztek. A menet a legfőbb utakon egyébként mindig engedett a forgalom erejének. Egyedül a királyi palota környékén nem volt más út, csak hátrafelé – számolt be személyes tapasztalatairól a történetesen helyszínen tartózkodó kollégánk, Varga G. Gábor, aki a burmai határ menti Kanchanaburiból tartott a bangkoki reptérre, hogy elérjen egy Kambodzsába tartó gépet.

„A minibuszon ülve egyszer csak az tűnt fel, hogy egyre nagyobb a dugó, egyre több, zászlóba burkolt, nemzeti színeket viselő, sípokkal felszerelt ember vonul valamerre, gyaloglásukat pedig sárga mezes rendezők segítik... A menetnek se vége, se hossza...” A megelőző napok békésnek minősíthető, ám több tízezer ellenzékit mozgósító demonstrációi szombaton követelték az első áldozatokat. Egy nappal azután, hogy Szuthep, a korábbi demokrata párti kabinet miniszterelnök-helyettese kiadta a jelszót: „akár kisebb törvénysértésekkel is, de vasárnap mindent el kell dönteni”.

Erre a Jinglak-kormányt támogató vörös ingesek buszokkal érkeztek a főváros szélén lévő stadionba. Ám a közeli egyetem diákjai megpróbálták a buszokat, motorosokat feltartóztatni. Nem világos, hogy ki lőtt, de ketten, köztük egy diák és egy vörös inges is életét vesztette. Ezt követően a kormányt támogató Pheu Thai párt felszólította a stadionban összegyűlt, becslések szerint 70 ezer fős vörös inges tömeget a távozásra, nehogy őket okolják az erőszak elszabadulásáért. Vasárnap estig két további halálos áldozatot és több tucat sebesültet követelt a tüntetés. Az ellenzékiek televízió- és rádióközpontokat is elfoglaltak.

A turizmusáról ismert Thaiföld immár egy évtizede kettéosztott politikailag. Thakszin Sinavatra, a volt multimilliomos vállalkozó személye osztja meg a thaiokat: ő 2001-ben, majd a 2005-ben tartott választásokon is győzött. Miniszterelnökként populista szociális politikájával megnyerte magának a vidéki parasztságot és a szegényebb munkásokat. Thakszin később száműzetésbe kényszerült, ám minden alkalommal az utódpártja győzött a választáson. Legutóbb, 2011-ben húga kerülhetett a kormányfői székbe.

-
FOTÓ: REUTERS DAMIR SAGOLJ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.