Stop – üzeni a kelet-európai munkavállalóknak Cameron

„Hatalmas hibának” nevezte a brit miniszterelnök a szerdai Financial Timesban napvilágot látott cikkében, hogy az 2004-es EU-bővítés előtt a munkáspárti kormány nem használta ki a Kelet-Európából érkező munkaerőre vonatkozó átmeneti korlátozások lehetőségét.

David Cameron értékelése szerint – amellyel alapvetően Nick Clegg liberális demokrata miniszterelnök-helyettes is egyetért – a bővítés után olyan mértékű bevándorlás indult el, amelyre a kontinensen korábban csak háborús időkben volt példa.

„Részesítsék előnyben a brit dolgozókat” – olvasható az észak-angliai tüntetők tábláján
„Részesítsék előnyben a brit dolgozókat” – olvasható az észak-angliai tüntetők tábláján

A brit kormányfő megszólalásának az ad aktualitást, hogy a társadalomban egyre nagyobb az idegesség a bolgárok és a románok jövő év elejétől legális szigetországi munkavállalása miatt. A befolyásos gazdaságpolitikai lapban megjelent kommentárban Cameron kijelentette, hogy „osztja azok aggodalmait”, akik tartanak az új munkaerőözön hatásaitól. A brit kormány szigorításokra készül a bevándorlás korlátozása érdekében, hogy „visszaszerezze az emberek bizalmát”. Olyan intézkedéseket vezetne be, amelyek „lelassítják az egyes EU-tagállamok dolgozóinak teljes hozzáférését a többi ország munkaerőpiacához, egészen addig, amikor már nem kell tartani a tömeges méretű migrációtól”.

A konkrét lépések közé tartozik, hogy az új munkavállalók a megérkezésüket követő első három hónapban nem lesznek jogosultak anyagi jellegű szociális támogatásokra. Ez után is legfeljebb fél évig számíthatnak jóléti juttatásokra, hacsak nem tudják bizonyítani, hogy jó esélyük van az elhelyezkedésre. A frissen érkezők nem építhetnek azonnali lakástámogatásra sem.

David Cameron láthatólag megelégelte a londoniak ismétlődő panaszait a különösen az elegáns Mayfair negyedet elárasztó romániai koldusok miatt. A kéregetőket és az utcán alvókat a jövőben kitessékelik az országból, és a következő egy évben kizárólag akkor térhetnek vissza, ha biztos állásajánlattal rendelkeznek. A brit kormány szigora utoléri azokat a munkaadókat is – mégpedig az eddigi pénzbüntetés megnégyszerezésével, húszezer fontra (hétmillió forintra) –, akik az alkalmazottaiknak nem fizetik ki legalább a minimálbért.

Cameron nem elszigetelten, hanem más, hasonlóan gondolkodó európai kormányokkal együttműködve kívánja végrehajtani reformját. A „jóléti turistákra” való lesújtás nem független az Európa-ellenes UKIP párt látványos előretörésétől. A párt vezetője, Nigel Farage malmára hajtja a vizet a Migration-Watch UK független bevándorláskutató testület minap közzétett statisztikája, amely szerint a következő öt év mindegyikében legalább ötvenezer ember érkezik a szigetországba Bulgáriából és Romániából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.