Ponta üzenni akart Orbánnak

Románia és Magyarország között egyáltalán nem rossz a viszony, ellenben a román és a magyar kormány kapcsolata feszült – magyarázza Adrian Cioroianu történész, volt román külügyminiszter a kormányfői szintű párbeszéd hiányát.

Victor Ponta román miniszterelnök tizenegy régióbeli ország vezetőjével folytat külön megbeszélést a Bukarestben ma kezdődő Kelet-Közép-Európa (KKE)–Kína csúcstalálkozó alkalmával, Magyarország kormányfőjével viszont mindössze házigazdaként találkozik.

Cioroianu valószínűsíti, hogy a román–magyar kétoldalú megbeszélés a román kormányfőn múlott. Úgy vélte, Victor Ponta egyértelmű jelzést akar küldeni Orbán Viktornak, ez a jelzés pedig „a budapesti kormány közelmúltbeli nyilatkozataival és gesztusaival kapcsolatos”. A volt külügyminiszter szerint Orbán „rendkívül intelligens politikus”, érteni fogja az üzenetet, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy annak megfelelően is cselekszik. – Én azonban remélem, hogy kerülni fogja az olyan nyilatkozatokat, ő maga és környezete, amelyek az elmúlt időszakban irritálták Bukarestet – tette hozzá.

A nem túl biztató premisszák ellenére Cioroianu derűlátó a román–magyar viszony jövőjét illetően.

– Történészként tisztában vagyok vele, hogy a két ország közös múltjában voltak sokkal rosszabb periódusok is – mutatott rá. Hozzátette: teljesen nyilvánvaló, hogy a Fidesz retorikáját nagymértékben meghatározza a Jobbik pozíciója, ezért a kétoldalú viszony javulását a radikálisok háttérbe szorulása hozhatná meg. Ennek viszont előfeltétele a válság ütötte sebek begyógyulása.

– A társadalmak szintjén is működik a közlekedőedények elve. Egy évtizede nálunk a Nagy-Románia Párt populista retorikája bizony gyakran befolyásolta a kormányzati diskurzust. Hiába nem volt hatalmon, ez a párt kirívó hangjával ellenzékből is befolyásolni tudta a közéletet, így a kormányt is – fejtegette a volt külügyminiszter.

Bukarestben kedden rendezik meg a KKE–Kína-csúcstalálkozót, amelyen Victor Ponta román és Li Kocsiang kínai kormányfő mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Lengyelország, Szerbia és Szlovénia miniszterelnöke, valamint Lettország külügyminisztere lesz jelen. A délelőtt zajló csúcstalálkozó idején gazdasági és kereskedelmi fórumot is rendeznek a bukaresti parlament épületében, mintegy 1500 – köztük 300 kínai, 800 román és 400 közép- és kelet-európai – üzletember részvételével.

A kínai delegáció már tegnap Bukarestbe érkezett. Orbán Viktor este találkozott Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel és Ivica Dacsics szerb kormányfővel, akikkel a Budapest–Belgrád-vasútvonal korszerűsítéséről írt alá háromoldalú megállapodást. A két főváros közti távot jelenleg hét-nyolc óra alatt teszi meg a vonat, ezt csökkentenék három órára – emlékeztet az MTI. Orbán Viktor nyilvánosan is megköszönte Kínának az eddigi „példátlanul nagy volumenű” magyarországi befektetéseket, amelyek szerinte az egész Európai Uniót segítik. Li Ko-csiang pedig azt mondta: a projekt mérföldkő Kína és a kelet-közép-európai országok sok évtizedre visszanyúló együttműködésében. Rámutatott, hogy Kína vasúthálózata a második a világon, a gyorsvasutak tekintetében pedig világelső.

Nyolc és fél milliárd euró értékű projekttel készült a kínai csúcsra a román fél is. Ezek között a legfontosabb a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának terve, amelynek megvalósítása 6,5 milliárd eurós beruházást igényel. A tervek között szerepel a Kolozsvár melletti Tarnita vízerőmű és egy 500 MW teljesítményű széntüzelésű erőmű megépítése a délkelet-romániai Rovinariban. Victor Ponta román kormányfő a Xinhua hírügynökségnek adott interjújában a minap kijelentette: a bukaresti csúcstalálkozó „történelmi lesz”. Korábban arról is beszélt, hogy Románia szeretne Kína első számú partnere lenni Európában. A cél érdekében a bukaresti kormány kész megnyitni a kínai tőke előtt olyan stratégiai ágazatokat is, mint a nukleárisenergia-ipar.

A KKE–Kína-csúcstalálkozót állítólag nem nézik jó szemmel Brüsszelben. Az Európai Bizottság sajtóértesülések szerint körlevelet küldött az érintett tagországok vezetőinek, amelyben figyelmeztette őket, hogy ne lépjenek túl a fennálló EU–Kína stratégiai megállapodások keretein. Brüsszelben attól tartanak, hogy Peking úgymond a hátsó ajtón próbál belopakodni az európai piacra. A Hotnews román hírportál diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta: Brüsszel szerint a bukaresti fórum nem más Peking részéről, mint az oszd meg és uralkodj elv alkalmazása.

Arccal a vasút felé: Ivica Dacsics szerb, Li Ko-csiang kínai és Orbán Viktor magyar kormányfő tegnap Bukarestben
Arccal a vasút felé: Ivica Dacsics szerb, Li Ko-csiang kínai és Orbán Viktor magyar kormányfő tegnap Bukarestben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.