Befutott a szélsőjobb Besztercebányán

Egyetlen vaskos meglepetéssel és megdöbbentő végeredménnyel fejeződött be szombat éjjel Szlovákiában a megyei elnökválasztások második fordulója. A régiók többségében a papírforma érvényesült.

Kivéve Besztercebánya (Banská Bystrica) megyét, ahol a szélsőséges jobboldali Marián Kotleba, a parlamenten kívüli Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) győzött 55,5 százalékkal a kormánypárti Smer-SD színeiben induló Vladimír Manka előtt, aki az érvényes voksok 44,5 százalékát szerezte meg. Nagyszombat megyében Tibor Mikus, a Smer-SD, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a kommunisták (KSS) közös jelöltje 60,3 százalékkal győzött. Kihívója, Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke – akit a második fordulóban a Híd párt is támogatott – 39,7 százalékot szerzett. Besztercebányán kívül mindössze Pozsony megyének lesz jobboldali elnöke Pavol Freso személyében, akit valamennyi szlovákiai jobboldali párt, köztük a Híd és az MKP is támogatott. A nyolc szlovákiai megye közül hatban kormánypárti lesz a megyei elnök, ami eggyel kevesebb, mint idáig.

Robert Fico szombat éjféli sajtótájékoztatóján a jobboldali pártokat tette felelőssé a besztercebányai végeredmény miatt, amelyek a kormányfő szerint akár az ördöggel is összefognak a Smer-SD ellen. – Nekik a jelek szerint Hitler és Mussolini követője is rokonszenvesebb, mint a mi pártunk jelöltje – közölte idegesen, majd elviharzott. Nem volt hajlandó válaszolni egyetlen kérdésre sem. Kijelentését Peter Schutz, a pozsonyi Sme politikai elemzője sárdobálásnak minősítette. Rámutatott, hogy Robert Fico kormánya semmit nem tett a közép-szlovákiai régió súlyos szociális gond jainak enyhítése érdekében. Elsősorban ezt használta ki Marián Kotleba, aki rendet, jobb életszínvonalat ígért, továbbá a „cigánybűnözés” visszaszorítását, valamint a szociális segélyek rendszerének gyökeres átalakítását.

Lapunknak nyilatkozva Berényi József kifejtette: jónak tartja a Nagyszombat megyében elért eredményét, hiszen a voksok csaknem 40 százalékát szerezte meg, bár a régióban a magyarok aránya mindössze 21 százalék. Élesen bírálta Robert Ficót, aki durván beavatkozott a kampányhajrába, mert nyíltan mozgósította ellene a szlovák választókat, „nehogy már a szlovák megyeszékhelyen magyar önkormányzati elnök legyen”.

– Ha az én megválasztásom ellen kifejtett nacionalista erőfeszítése helyett inkább Besztercebánya megyére összpontosít, akkor minden bizonnyal más eredmény születhetett volna, s most nem kellene az ország minden jóérzésű polgárának szégyenkeznie – szögezte le.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.