Indulatokat szít a szélsőséges hordószónok

A megyei választások mai, második fordulója előtt a szlovák média nagy többsége nem volt hajlandó közölni a szélsőjobboldali Marián Kotleba – a parlamenten kívüli Mi Szlovákiánk Néppárt elnöke – kampányhirdetéseit.

A köztévé csak felvételről akarta sugározni az elnökjelöltek vitáját, amit viszont a pártvezér utasított el. A papírforma egyetlen régióban borult fel a megyeielnök-választások első fordulóján, de ott annyira, hogy a végeredmény országos felzúdulást váltott ki. Besztercebánya megyében Kotleba az érvényes szavazatok 21,3 százalékával bejutott a második fordulóba. Szélsőséges nézeteivel csaknem két évtizede mételyezi a szlovákiai közéletet.

A kilencvenes évek végén alapította meg a Szlovák Testvériség újnáci szerveződést, amely a Jozef Tiso-féle fasiszta szlovák államot tartotta példaképének. Több magyar-, roma- és zsidóellenes menetelést szerveztek Dél-Szlovákiában. A feljelentésekre az ügyészség éveken át azzal válaszolt, hogy a meggyanúsítottak nem lépték át a szólásszabadság határát, kellő bizonyítékok híján nem vádolhatók gyűlöletkeltéssel. Végül 2005-ben a szervezetet betiltották.

Marián Kotleba két évvel később megalapította a Mi Szlovákiánk Néppártot, amelynek egyetlen célja „a cigánybűnözés visszaszorítása, a társadalmon élősködők börtönbe zárása, mert a jóléti állam csak így teremthető meg”. Tavaly Krasznahorkaváralján tűnt fel, miután két roma kamasz márciusban a vár alatt cigarettázott, és eldobott csikkjeik hatalmas, súlyos károkkal járó tüzet okoztak.

A hívei által csak Vezérnek szólított férfi a helyszínen azt harsogta: ez a felháborító eset is igazolja, hogy az „adóinkból élősködők” közveszélyesek, amit „nem lehet tétlenül szemlélni”. Napok alatt kiderítette, hogy a vár alatti cigánysor még a letűnt rezsimben illegálisan épült, a telkek tulajdonosa pedig Szaniszló István helybéli vállalkozó. Kotleba megvásárolta tőle az ingatlant, a tulajdonjogát gyorsított eljárással jegyezték be Rozsnyón. Ezután a pártvezér megjelent a helyszínen, és közölte, hogy rövidesen Izrael mintájára cselekszik, amely buldózerekkel rombolta le az illegális telepeket. – A nyolcszáz cigány menjen, amerre lát! – kiabálta.

Alena Kluknavská szlovák politológus a Sme című pozsonyi lapban rámutatott: Kotleba újabban radikális igazságtevőként hangoskodik a közéletben. Az idegengyűlöletét, rasszista ideológiáját azzal palástolja, hogy minden megnyilatkozásában a tisztességes, dolgos emberek érdekeit képviseli, akiket szerinte kizsákmányolnak a semmittevők. Marián Kotleba a nála jóval esélyesebb, a kormánypárti Smer által támogatott Vladimír Mankával szemben alighanem veszít. Ám képviselőként már bejutott a megyei önkormányzatba, amit olyan ugródeszkának tart, ahonnan a pártjával akár a pozsonyi parlamentbe is bejuthat.

– Várhatóan vérszemet kapnak a hozzá hasonlóan gyűlölködő, rendet és paradicsomi állapotokat ígérgető hordószónokok, főleg a munkanélküliségtől sújtott régiókban. Mindannyian a szociális gondjainkat még csak enyhíteni sem képes, jelenlegi és előző kormányaink tehetetlenségének torzszülöttei, akik társadalmi békétlenségbe sodorhatják az országot – értékelte a jelenlegi helyzetet Klára Orgovánová, a pozsonyi Roma Intézet igazgatója.

Marián Kotleba Krasznahorkaváralján
Marián Kotleba Krasznahorkaváralján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.