Menesztették a pénzügyi varázslót

Nem döbbentek meg Varsóban, amikor tegnap Donald Tusk miniszterelnök bejelentette: átszervezi kormányát. Nem volt újdonság az sem, hogy Jacek Rostowski pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes távozik a kabinetből.

Rostowskinak mennie kellett, mert valakit felelőssé kellett tenni az országban romló hangulatért. A közvélemény-kutatók már több hónapja folyamatosan azt jelentik: ha választások lennének, azt a hat éve kormányzó Donald Tusk és pártja, a liberális Polgári Platform (PO) elveszítené. A győztes pedig Jaroslaw Kaczynski, a jobboldali, nacionalista Jog és Igazságosság párt (PiS) vezére lenne.

A PiS azonban nem intellektuális fölényével, a válsághelyzetekre adott jobb válaszaival jelent kihívást, hanem a kormánypárt egyszerűen elhasználódott. Rostowski, aki korábban a budapesti CEU professzora is volt, Londonban nevelkedett, és ott végezte tanulmányait is. Minisztersége alatt Lengyelországot gyakorlatilag elkerülte a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság, s a gazdaság növekedett, amikor az EU többi államában hanyatlott.

Bírálói azzal érvelnek, hogy Rostowski „kreatív könyvelői” képességeinek köszönhette a nemzetközi elismerést, s inkább foglalkozott kormánypropagandával, mint a pénzügyekkel. Az tény, hogy az utóbbi időben elfogyott a pénz, s a kormány kénytelen volt az egykori magyar magánnyugdíjpénztárakhoz hasonló alapok, az OFE részleges kisajátításába kezdeni. Ezért minden valamirevaló közgazdász támadta az országban. A másik bűne az, hogy elszámolta az idei deficitet, az meghaladta az alkotmányos határt, s emiatt törvényeket kellett módosítania a szejmnek.

Ez kiváltotta Tusk haragját is, és már a nyár óta tudni lehetett: Rostowskit menesztik. A kormányfő mostanra találta meg utódját egy 38 éves közgazdász, Mateusz Szczurek személyében, aki a bankvilágból érkezett, eddig a holland ING kelet-közép európai vezető közgazdásza volt. Szabadidejében blogot ír, és kerékpáron járja be a világot, legutóbb a Himalájáig jutott. A többi menesztett miniszter között volt olyan, akit bíráltak korábban, van, aki színtelennek számított.

A lengyel sajtó örvendezett, hogy az eddigi fejlesztési miniszter, Elzbieta Bienkowska lett a miniszterelnök-helyettes, s megkapta a közlekedési tárcát is. Két EP-képviselőt is hazahívtak a kormányba. Talán több karaktert adnak a kormányzásnak, amely eddig kizárólag Tusk-központú volt. Az ellenzék szerint viszont nem a játékosokat, hanem az edzőt kellene lecserélni. Kaczynski azt állítja, hogy egy nagy korrupciós ügy okozta a váltást, de nem mondja meg, mit tud. A korábbi lengyel csoda bizonyosan véget ért. A munkanélküliség növekszik, s a fiatalokat már nem szívja fel a nyugat-európai munkaerőpiac.

Az EU-alapokkal meglehetősen rosszul bántak, az infrastrukturális beruházások félbemaradtak. A stagnálás okozta elégedetlenség jó talaj a PiS demagógiájának és a szélsőjobb randalírozásának. Legutóbb november 11-én, a függetlenség ünnepén törtek-zúztak Varsóban a futballhuligánok és más szélsőjobboldali „hazafiak”.

Donald Tusk a személycseréket magyarázza
Donald Tusk a személycseréket magyarázza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.