Ideiglenes engedmény készül

A két héttel ezelőttihez képest hurráoptimizmus nélkül és ellentmondónak tűnő iráni nyilatkozatokkal kezdődhetett meg szerdán Genfben az atomtárgyalások újabb fordulója Teherán képviselői, illetve a P5 + 1 néven emlegetett hatos országcsoport között.

Ez utóbbit az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország alkotja. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője azt mondta, országa jottányit sem enged nukleáris jogaiból. Mint emlékezetes, a hosszú évek óta zajló vitában Irán azt állítja, atomprogramja békés célokat szolgál. Hamenei a múltkori, a hónap első felében lezajlott tárgyalási fordulóban szokatlanul keménynek bizonyuló franciákról úgy nyilatkozott, hogy „nemcsak behódoltak az Egyesült Államoknak, de térdre borultak” Izrael előtt is.

Párizs ezt hivatalosan visszautasította. A napokban a zsidó államban tárgyalt Francois Hollande francia elnök, és azt mondta, Iránnak húsz százalékon (a fegyverszintű előtti kritikus értéken) le kell állnia az urándúsítással, vissza kell vennie dúsítotturán-készleteiből, és be kell szüntetnie az araki nehézvizes erőmű építését. Ebből atomfegyver előállítására alkalmas plutónium nyerhető. Ugyanakkor a Teheránban is viszonylagosan Nyugat-szimpatizánsnak tartott Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter a YouTube videomegosztón közzétett üzenetében úgy fogalmazott, hogy meg kell ragadni az alkalmat a megegyezésre, és „van út előre”.

A tárgyalások kulcskérdése, hogy pontosan milyen szankciókat oldanának fel, az iszlám köztársaság mihez jutna atomprogramja lassításáért cserébe. A Bloomberg elemzésében az áll, hogy a múltkor az egyeztetések e pontnál rekedtek meg: a nyugat tízmilliárd dolláros összegben enyhítené a szankciókat, azt is nagyjából csak fél évre, és ez nem érintené a Teherán számára kulcsfontosságú olaj- és bankszektort. Vagyis a féléves próbával a két fél csak időt nyerne egy lehetséges átfogóbb rendezéshez.

– Mi azt számoltuk, hogy húszmilliárd dollárt nyernének az irániak, ami száz százalékkal növelné a készpénzkészletüket és 25 százalékkal a valutatartalékaikat. Izrael 20-40 milliárddal, míg az amerikai kormány hat-kilencmilliárddal kalkulál – mondta lapunknak telefonon Washingtonból Jonathan Schanzer amerikai Közel-Kelet-szakértő, a Barack Obama elnök kormányzatával szemben kritikus, konzervatív Alapítvány a Demokráciák Védelméért alelnöke.

A The Los Angeles Times arról számolt be, hogy a Washington és Moszkva egyéb nézeteltérései ellenére az amerikaiak csendes támogatást kapnak az oroszoktól Irán ügyében. „Vannak taktikai különbségek. De végső soron az USA-nak és Oroszországnak közösek az érdekei” – állítja a lap hasábjain Gary Samore, Obama volt vezető Irán- és leszerelésügyi szakértője. Jonathan Schanzer lapunknak kifejtette: szerinte ennek oka az, hogy a washingtoni adminisztráció túlságosan is feladja pozíciót a Közel-Keleten.

„Ugyanezt látjuk, amikor nem lép Szíriában vagy megkurtítja az Egyiptomnak nyújtott támogatást.” Úgy véli, Obamáék nagyon is a megegyezésre hajlanak Iránnal, miközben Izrael figyelmeztetett ennek kockázataira. Obama kérésének engedve, a demokrata többségű washingtoni szenátus letett arról, hogy december előtt újra szankciókról tárgyaljon. Így esélyt ad a bizalmi légkör kialakulásának Genfben.

Schanzer szerint ugyanakkor nem igaz, hogy a keménykedésben Párizs lépett volna Washington helyére, és egyfajta szövetséget kötött volna Izraellel. „A francia álláspont határozott volt az iráni atomdossziéról, de az izraeli–palesztin kérdésben Hollande a korábbi követelések teljesítését szorgalmazta.” Így a francia elnök a teljes zsidó „telepestevékenység” leállítását követelte a palesztin területeken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.