Kisebb, de rugalmasabb büdzsé

Az Európai Parlament kedden Strasbourgban megszavazta az Európai Unió hétéves költségvetését, s ezzel pont került a 2014–2020-as büdzsé körüli viták végére. Az EU történelmében ez az első hétéves büdzsé, amely kisebb, mint az előző, de a kötelezettségvállalások terén még így kicsivel meghaladja az unió összjövedelmének (GNI) egy százalékát, ami lélektani határként értelmezhető. A következő hét évre 960 milliárd euró (kifizetéseket tekintve 908 milliárd euró) lesz az EU költségvetése (2011-es árfolyamon). Ez 3,5 százalékos zsugorodást jelent reálértéken az előző büdzséhez képest. A keretköltségvetést 537 igen és 126 nem mellett fogadta el a parlament. S bár így egyben óriási összegnek hangzik a majdnem 1000 milliárd euró, ez hét évre lebontva nem egész 40 milliárdot jelent évente a 28 tagállamnak. Összehasonlításképpen: a görög mentőcsomagok eddigi költségeinek összege körülbelül 320 milliárd eurónál tart.

A keretköltségvetés története 2011-ben kezdődött, ekkor készítette el az Európai Bizottság a büdzsére vonatkozó javaslatát. Hónapokig tartó tárgyalásokba fogtak a tagállamokkal, melyek elsőre nem tudtak megegyezni a végleges összegekről tavaly novemberben. Idén februárra lett meg a kompromisszum az uniós kormány- és államfők több mint 24 órás tárgyalása után. Akkor Nagy-Britannia és Németország, valamint az északi államok ragaszkodtak ahhoz, hogy az unió költségvetése tükrözze a válság során a tagállamokban végrehajtott megszorításokat, és legyen reálértéken kisebb, mint az előző hétéves ciklus pénzügyi kerete. A Franciaország által fémjelzett déliek és keletiek csoportja a források minél magasabb biztosításában volt érdekelt.

A magyar tárgyalóknak annak idején meglehetősen nehéz dolguk volt: a folyósított felzárkózási források összegének a korábbi javaslatokban alacsony,GDP-arányos plafont szabtak, és a mérsékelt növekedési kilátások miatt úgy tűnt, Magyarország masszív támogatásoktól esik el. A tárgyalások során azonban a plafon tekintetében kivételt kaptunk, másrészt pedig sikerült elérni, hogy a legfejletlenebb régiók külön még 1,56 milliárd eurót kapjanak, ami tovább növelte a magyar borítékot. Végül a felhasználási szabályok is kedvezően alakultak: a támogatásokhoz az önrész nem emelkedett 15-ről 25 százalékra a legfejletlenebb régiók esetében. A kialkudott összeg értelmezése azonnal a politikai csatározások középpontjába került. A higgadt számolást az is nehezíti, hogy bizonyos forrásokat pályázatok útján lehet lehívni: ennek szabályait szintén most fogadta el a parlament. Bonyolítja a dolgot, hogy lehet folyó-, illetve bázis- (2011-es) áron is számolni az összegeket, más-más eredményt kapva. Bázisáron a kohéziós támogatások összege a bizottság szerint 20,5 milliárd euró Magyarország számára, a 28 tagállam közül Lengyelország, Románia, Spanyolország és Olaszország kap többet. Összességében nem sokkal, de vékonnyabb a mostani hétéves boríték, mint az előző hét évben, ám a torta is kisebb. A kormány szerint ehhez képest javult a nettó pozíciónk, mert a kisebb büdzsé azt is jelenti, hogy Magyarországnak egymilliárd euróval kevesebbet kell befizetnie a közösbe.

Az Európai Parlament (és a bizottság) egyébként már a nyáron politikai megállapodást hozott tető alá a tagállamokkal a költségvetésről, de a végső szavazást az EP – amely nagyobb költségvetésért kampányolt – feltételekhez kötötte. Ezek egyike, hogy a 2014-es évet ne mínuszban indítsa az unió.

Híd az Ipolyon – európai uniós támogatásból valósulhatott meg
Híd az Ipolyon – európai uniós támogatásból valósulhatott meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.