Huzavona az óriáslyuk körül

Az osztrák költségvetésben hatalmas és sok milliárd eurós lyuk tátong. A hiány akkora, hogy az nagymértékben befolyásolja az eddig együtt kormányzó nagykoalíciós partnerek, a szociáldemokraták és a Néppárt (ÖVP) kabinetalakítási tárgyalásait is.

Rovancsolás? Ezt a szót Werner Faymann osztrák kancellár nem ismeri. – Nem is tudom, ez kinek az ötlete. Mi egy ötéves tervet készítettünk – mondta az ügyvezető kormányfő, s egyben az osztrák szociáldemokraták (SPÖ) vezetője. Az elnevezés csak másodrendű kérdés, a lényeg az, hogy az osztrák költségvetésben hatalmas és sok milliárd eurós lyuk tátong. A hiány akkora, hogy az nagymértékben befolyásolja az eddig együtt kormányzó nagykoalíciós partnerek, a szociáldemokraták és a Michael Spindelegger alkancellár külügyminiszter által vezetett Néppárt (ÖVP) kabinetalakítási tárgyalásait.

Faymann és Spindelegger egy szeptemberi tévévitán
Faymann és Spindelegger egy szeptemberi tévévitán

Az ellentét hirtelen akkora lett a szeptemberi választások első és második helyezettje között, hogy nem csupán a karácsony előtti kormányalakítás került veszélybe. A rovancsolás körüli indulatok olyan magasra hágtak, hogy még azt sem lehetett kizárni: a vörösek és a feketék netán mégsem alkotnak közös kormányt.

A vitát a téma kancellári-alkancellári szintre emelésével sikerült némileg csillapítani. Faymann és Spindelegger megállapodott, hogy 2018-ig 21-25 milliárd eurós deficitet „enged” a tervezett reformok megnyirbálása nélkül. A terhek vállalásában a tartományok is részt vesznek.

A legmagasabb szintű tárgyalás előtt azonban kiderült – és ez okozta a jelentős mértékű hangulatromlást –, hogy a költségvetési helyzet mégsem olyan rózsás, mint ahogy a pénzügyminisztérium prognózisa szólt a szeptember 29-i választások előtt. Azaz nem érhető el a nullás, kiegyensúlyozott deficit 2016-ra, sőt a kormányzási ciklus végére is 30-40 milliárdos hiánnyal kell számolni. Vagyis a konjunktúraélénkítő, adócsökkentési lépéseket el kell vetni, helyettük adóemelések és megszorítások fognak következni.

Bár a pénzügyi tárca élén Maria Fekter (ÖVP) áll, mégis a Néppárt volt az, amely mélyen felháborodott a helyzet romlásán. Már eddig is hírlett, hogy a párt elnöke, az eddig a külügyeket irányító Spindelegger kívánja átvenni a pénzügyek irányítását, s már meg is kezdődött az új kormányzati pozíció keresése a nagyhangú, gyakran önfejűen viselkedő politikusnő számára. Most már világos, hogy Fekter a bűnbak, őt akarják felelőssé tenni a költségvetési tévedésért. Az sincs kizárva, hogy a fenyegető deficitet az ÖVP arra akarja felhasználni, hogy más parlamenti erőkkel hozzon tető alá koalíciós kormányt.

Az osztrák törvényhozásba most először bekerült liberális tömörülés, a NEOS kulcsszerephez juthat az új formációk alakításánál, a párt elnöke, Matthias Strolz már jelezte, hogy kész kisebbségi kormányt alakítani a Néppárttal, de akár hajlandó az ÖVP és a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) kisebbségi kormányát is kívülről támogatni. Strolz szerint bármilyen kisebbségi kormányban több életerő lenne, mint a mostani kiégett nagykoalícióban. Arra is késznek mutatkozik, hogy szintén kívülről támogassa a sokak szerint „lehetetlen küldetést”, vagyis a szociáldemokraták, a Zöldek és törvényhozásban szintén újoncnak számító, a kanadai-osztrák milliárdos, Frank Stronach által alapított-pénzelt párt bizarr szövetségét.

Spindelegger, mint utólag kiderült, titkos tárgyalásra hívta össze a Néppárt vezető politikusait, mindenekelőtt a tartományi vezetőket, s megegyezett velük: nem folytatják mindenáron a koalíciós megbeszéléseket a vörösökkel. Az ÖVP első embere szerint Faymann szándékosan alábecsüli a költségvetési problémákat. A kancellár a választások első pillanatától azt hangoztatja, hogy nem tud elképzelni más kormányszövetségest, mint az ÖVP, Spindelegger azonban már a választási kampányban igyekezett önálló irányt felmutatni s keménykedni. A mostani konfliktus tisztázására az SPÖ költségvetési szakértők összehívását kezdeményezte, de kilátásba helyezte azt is, hogy a hosszú évek óta a Néppárt kezében lévő pénzügyminisztériumot saját hatáskörébe veszi. A pillanatnyi változat szerint november 22-ig egyezségre jut a két párt költségvetési kérdésekben.

A büdzsé megszépítésével vádolt Fekter közölte, az új kilátások csak az októberben közzétett növekedési adatok nyomán lettek sötétebbek, amikor is kiderült, hogy a gazdasági növekedés jóval kisebb lesz a vártnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.