Hajtóvadászat a lövöldöző után

Hajtóvadászatot indított a rendőrség Párizsban,miután ismeretlen férfi tüzet nyitott hétfőn a Libération francia napilap szerkesztőségére, majd a Société Générale bank székházára. Egy autó vezetőjét pedig arra kényszerítette, hogy vigye őt a Champs-Élysées sugárútra. A hatóságok egyelőre nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a két lövöldözést ugyanaz a személy követte el, ám ezt a forgatókönyvet tartják valószínűbbnek.

Az elkövetés módja és a támadó öltözéke is összeköti a két esetet – indokolta egy sajtótájékoztatón Francois Molins főügyész. A Le Monde beszámolója szerint negyven év körüli, 170-180 centi magas, európai típusú, sapkát, szemüveget és kesztyűt viselő férfit keresnek.

Biztonsági kamera is rögzítette, ahogy a férfi péntek délelőtt behatolt a Libération épületébe. A támadás közben nem mondott semmit; egy harminchárom éves, szabadúszó fotóst súlyosan megsebesített a mellkasán. A felvételek alapján úgy vélik, hogy a támadó ugyanaz a férfi, aki múlt pénteken több embert is fegyverrel fenyegetett a BFM-TV hírtévé központjában – jelentette a Reuters. Akkor nem adott le lövést, de miközben a puskából kiürítette a töltényeket, azt mondta: „Legközelebb nem fogom eltéveszteni”.

Tüzet nyitott hétfőn egy férfi – vélhetőleg ugyanaz az elkövető – körülbelül két órával később a Société Générale bank központjára, a La Défense negyedben. Itt senki sem sérült meg. A támadó ezután autót „rabolt”: a sofőrt arra kényszerítette, hogy vigye őt a Champs-Élysées-re, a George V-metróállomáshoz. Állítólag azzal fenyegetőzött, hogy kézigránát van nála. A párizsi sugárút felett – írja a BBC – rendőrségi helikopter körözött, mert attól féltek, hogy a férfi az Eiffel-torony felé tart. Az i-Télé hírtelevízió információi szerint egyesek látták a lövöldözőt bemenekülni a metróba, ezt azonban a rendőrség nem erősítette meg.

A La Défense városrészben egy szemtanú azt mesélte a BBC-nek: „Először azt hittük, hogy robbanás történt, nem úgy hangzott, mintha lövés lett volna. Megfordultam, és a férfi ott állt előttem, tíz méterre. Éppen újratöltötte a fegyverét. Mindannyian fedezékbe rohantunk, egy fal mögött vágódtunk hasra”.

A Libération szerkesztőségének környékét a rendőrség lezárta. A helyszínre sietett Manuel Valls belügyminiszter és Aurélie Filippetti kulturális miniszter, Bertrand Delanoe párizsi polgármester társaságában. Valls hangsúlyozta: „Amíg ez az ember szabadlábon van, és nem ismerjük az indítékait, fenyegetést jelent. Gyorsan kell lépnünk”.

Az izraeli hivatalos látogatáson tartózkodó Francois Hollande köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy a fő cél „megállítani egy személyt, aki megpróbált gyilkolni, és ezt újra megteheti”.Jean-Marc Ayrault kormányfő azt ígérte, mindent elkövetnek, hogy a tettest mihamarabb elfogják, és minden újságírót biztosított arról, hogy a kormány megvédi a demokrácia alappillérének számító sajtószabadságot.

A Le Parisien, a Le Monde, a Les Échos és a Le Figaro napilapok mellett az Europe1 kereskedelmi rádió is jelezte, hogy a rendőrség jelentős erőkkel védi a székhelyüket. „Ha a médiának ezentúl bunkerré kell változnia, akkor valami nem működik a társadalomban” – mondta Nicolas Demorand, a Libération első embere a France Info hírrádióban.

Ezt a képet rögzítették a videokamerák a lövöldözőről
Ezt a képet rögzítették a videokamerák a lövöldözőről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.