Toronto nyakán marad a drogozó polgármester

Valamikor a támadófalban kapott posztot amerikaifutballistaként, most viszont hiába húzta fel sajtótájékoztatójára is a helyi csapat, a Toronto Argonauts mezét, a képzeletbeli „alapvonalig” volt kénytelen hátrálni Rob Ford.

Toronto 44 éves polgármestere hónapok óta a támadások kereszttüzében áll életvezetési problémái, valamint agresszív és sértő viselkedése miatt. A médiaérdeklődés az utóbbi hetekben csak felerősödött, a kanadai határt is átlépte, a jobboldali populista politikus pedig egyre kínosabb magyarázkodásokra kényszerült. Beismerte drog- és alkoholproblémáját, illetve az ittas vezetést, sőt, odáig elment, hogy egy obszcén megjegyzését is visszavonta, „megbocsáthatatlannak” nevezve azokat.

Rob Ford
FOTÓ: REUTERS MARK BLINCH

Ugyan Ford jogköreit, mint arról lapunk szombaton beszámolt, a torontói képviselő-testület alaposan megnyirbálta, leváltani nem tudja, miközben az „elszabadult hajóágyúként” viselkedő polgármester egyre nagyobb terhet jelent Észak-Amerika negyedik legnagyobb városának. Keresik is a módját, hogyan lehetne kitenni a szűrét még a jövő év októberi önkormányzati választások előtt.

A Business Insider emlékeztet: Kanada legnépesebb, az elővárosokkal együtt ötmilliós településének lakói nem hívhatják vissza választott képviselőiket. De kérhetik Ontario tartomány beavatkozását, és ezt Kathleen Wynne tartományi miniszterelnök fel is ajánlotta. Ugyanakkor a helyi politikusok nem szívesen fogadnak el ilyen külső segítséget, mert az őket tünteti fel tehetetlenként. Így Ford, bár a közvélemény-kutatások szerint a harmadik helyre szorult a 2014-ben Toronto élére pályázók közül, egyelőre marad a helyén, és bejelentette: megfellebbezi a bíróságon jogkörei megnyirbálását.

„Ha nem tudsz megszabadulni egy ogrétől, legalább gyengítsd meg, és enyhítsd az általa okozott kárt... Minden (lépés) szükségképpen kevés, ami Kanada legnagyobb városának élén hagyja ezt a visszaélő, italozó, kábítószer-élvező, elszabadult svindlert”, írja vezércikkében az ország legolvasottabb lapja, a Toronto Star.

Ford, ahogy az angol mondja, ezüstkanállal a szájában született: nemcsak dúsgazdag, de az ontariói politikai elitbe is jól „bekötött” családba. Apja tartományi képviselő is volt. Ő maga egy év után otthagyta az ottawai Carleton Egyetemet, és végül az áhított profi amerikaifutball-karrierből sem lett semmi. Később fivérével együtt tagja lett a 44 tagú torontói képviselő-testületnek, amely szinte egyhangúlag határolódott el tőle.

A zűrös politikus 2010-ben jutott fel a nagyváros első emberének posztjára, az adófizetők érdekeit meghirdető kampánnyal. A középosztály imádta azokat a terveit, hogy például számolják fel a város luxusautó-flottáját, felezzék meg a képviselő-testületet, vágják meg a képviselők költségtérítéseit, és hívják őt nyomban a mobilján, ha bármi problémát észlelnek. „Kur*a jobboldali vagyok. Mindenki ezt is várja tőlem”, mondja egy az idén nyilvánosságra került, már a botránysorozat részét képező videofelvételen.

Ezen egyes futballjátékosokról is úgy beszél, hogy ők „csak kib*tt kisebbségiek”. Ahogy korábban egy olasz származású városi tanácsnokot is „ledigózott”, az ázsiai-kanadaiakról pedig azt állította, ülősztrájkot is kiváltva, hogy „dolgoznak, mint az állatok”, illetve „ezek a keletiek a fejünkre nőnek lassan”. Ford szerint a kerékpárosok pedig „csak zavarják az autósokat”. Ellenzi a biciklisávok kialakítását, és úgy véli – bár vérzik értük a szíve –, a két keréken közlekedők maguk felelősek a balesetekért, amelyeket elszenvednek.

A sornak ezzel nincs vége. A kétgyerekes családapa ugyan büszke „boldog házasságára”, de felesége, a mellette kiálló Renata végighallgathatta a sajtó előtti ingerült magyarázkodást, miszerint férje a vádakkal ellentétben már csak azért sem ajánlott orális szexet egy munkatársnőjének, mert (bár ennél erősebben fogalmazott) otthon is van erre bőven alkalma. És a show tovább folytatódik – rádióműsora ugyan megszűnt, ám a héten a Sun News Networkön saját tévéshow-ja indul képviselő testvérével, Ford Nemzet címmel. Ontarióban már készítik a távirányítókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.