Magyar összefogás a Híd ellen

Az Európai Néppárt (EPP) e heti közgyűlésén a konzervatív-jobbközép politikai erőket tömörítő szervezet tagjai közé választották a Bugár Béla vezette szlovák-magyar pártot, a Most-Híd nevű formációt. A tagfelvételi indítvány ellen csupán a Fidesz, a KDNP és az RMDSZ képviselői voksoltak.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem vett részt a szavazáson, amely sajátos magyar–magyar összefogást hozott.

Bugár Béla a Népszabadságnak nyilatkozva sajnálatosnak nevezte, hogy a felvételi eljárás során főleg a fideszes európai parlamenti képviselő Gál Kinga, valamint az MKP nevében Csáky Pál keményen ellenezte a Most-Híd néppárti tagságát. – Magatartásukkal a többi között azt a mintegy 130 ezernyi szlovákiai magyar polgárt sértették meg, akik értékrendünket támogatva, a legutóbbi szlovákiai parlamenti választásokon ránk szavaztak. Egyúttal pedig megkérdőjelezték a többségi nemzet demokratikus erőivel való együttműködés fontosságát – hangoztatta a Híd elnöke. Megkeresésünkre Berényi József azt mondta: az erdélyi magyar politikai tömörüléshez, az RMDSZ-hez hasonlóan ők sem támogatják az etnikai vegyes pártok színrelépését. Majd azzal folytatta, hogy kérésük ellenére a Híd semmit sem tett annak érdekében, hogy az MKP-t is bevonják a szlovákiai jobboldali pártok Népi Platformjába. Pedig a legutóbbi megyei voksolások is igazolták, ennek a konzervatív szövetségnek a Magyar Közösség Pártjára is nagy szüksége van – nyilatkozta a pártelnök.

Az MKP és a Most-Híd komoly riválisai egymásnak, a legutóbbi szlovákiai megyei választásokon sem voltak képesek együttműködni. A Most-Hidat a Fidesz-kormány nem tekinti partnerének, az MKP-t igen. Berényiék a 2012. márciusi szlovákiai parlamenti választáson is komoly támogatást kaptak a Fidesztől, a pozsonyi parlamentbe mégsem jutottak be. Budapesten arra hivatkoznak, hogy a Most-Híd vegyes párt, vagyis nem csak a magyar kisebbség érdekeit képviseli. Bugárékat a határon túli magyar szervezetek fórumaira, így aMagyar Állandó Értekezletre sem hívják meg.

A francia Joseph Daul által irányított Európai Néppárt az Európai Parlament legnépesebb frakciója. Szlovákiából immár négy konzervatív tömörülés, az MKP, a Most-Híd, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is az EPP tagja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.