„Hat százalékot az oktatásnak!”

Több ezer egyetemi hallgató vonult utcára szerdán Romániában, az oktatás állami finanszírozásának javítását követelve. Az időpont megválasztása nem véletlen, a kormány most véglegesíti a 2014-es költségvetés tervezetét. Hat százalékot az oktatásnak! – ez volt a hallgatók fő üzenete Bukarestben, Temesvárott, Kolozsvárott és a többi egyetemi központban.

– Csupán a törvény betartását kérjük. Azt, hogy az ágazatra kell fordítani a bruttó össztermék hat százalékát. Az oktatás költségvetési részesedése ennek ellenére soha nem érte el ezt a szintet. Bár valamennyi kormány nemzeti prioritásnak tartja az oktatást – mondja lapunknak Cristi Popescu, a megmozdulást szervező hallgatói liga (ANOSR) alelnöke. A Kolozsvári Műszaki Egyetem harmadéves hallgatója további problémának nevezi az elavult tananyagot, a nem megfelelő színvonalú gyakorlati képzést. Az oktatók nem tudják vonzóvá tenni az előadásokat, az interaktivitás a nullához közelít, a diploma nem sokat ér a munkaerőpiacon.

– A legsúlyosabb probléma az ösztöndíj – közli a filozófushallgató Andrei. – Olyan bentlakásban lakom, ahol nincs étkezde. Az élelmiszer nagyon drága, nem jön ki az ösztöndíjból. A szociális ösztöndíj összege egyetemenként változik, de a legmagasabb (300 lej, mintegy 22 ezer forint) sem fedezi a minimális kollégiumi és menzaköltségeket.

Az idén a GDP 3,2 százalékát fordították az oktatásra. A forráshiány miatt minden évben gondok vannak a tömegközlekedési kedvezményekkel, az egyetemek kénytelenek a legkülönbözőbb díjakat kitalálni. A hallgatók kérik az alapfinanszírozás emelését (legalább a 2008-as szintre) és a bentlakásszubvenció 30 százalékos növelését, ez az összeg hat éve nem változott.

– A kollégiumban a tartós helyhiánynál csak a rossz körülmények tartósabbak. A nyakunkba hull vakolat, a menzán rossz az étel, ráadásul drága is – erősíti meg az angol–román szakos Raluca, miközben a bukaresti Egyetem téren (Piata Universitatii) összegyűlt társai éppen azt skandálják: „A hatalom az egyetemistáké!” Ha ez így van is, szerdán keveset mutattak meg belőle: mindössze pár százan gyűltek össze. Más egyetemi központokból a hírügynökségek népesebb tüntetésekről számoltak be.

A hallgatók kérik a pályaválasztási és elhelyezkedési tanácsadó irodák működőképessé tételét is. Jelenleg senki sem tudja, mivel foglalkoznak ezek a létesítmények.

Az oktatás költségvetési részesedésének emelését sürgetik a középiskolák diákjai is, akik ülősztrájkkal fejezték ki szolidaritásukat az egyetemistákkal. Az Országos Diáktanács (CNE) ugyanakkor saját követeléslistát is közzétett. Ebben szerepel az, hogy biztosítsanak a számukra jobb és modernebb taneszközöket, emeljék fel a 2009 óta változatlan, 42 lejes (2700 forint) családi pótlékot, ingázási költségeik fedezéséhez kapjanak utazási támogatást. Noha a törvény ezt jelenleg is biztosítaná, a szaktárca 120 lejben maximálta a térítés összegét. A bukaresti diákok elhatárolódtak a CNE sztrájkfelhívásától, Cleopatra Nestor elnök szerint „más prioritásaik vannak”.

 

Tüntető diákok a bukaresti Egyetem téren
Tüntető diákok a bukaresti Egyetem téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.