Netanjahu taktikai okokból állította le az építkezéseket

Mahmud Abbasz palesztin elnök szerdán közölte, hogy az amerikai kezdeményezésre Izraellel július vége óta folyó béketárgyalásokat folytató palesztin delegáció egységesen lemondott. A döntés újabb fennakadást jelent a tárgyalási folyamatban, amelyről mindkét fél elismerte, hogy július óta nem hozott érdemi előrelépést.

A palesztin oldal külön is kifogásolta az újabb izraeli telepépítkezések bejelentését. Mint a Reuters jelentette, Abbasz egy tévéinterjúban világossá tette, hogy a megbeszéléseknek folytatódniuk kell, még ha a Szaeb Erekat vezette tárgyalócsoport tagjai ragaszkodnak is a visszalépésükhöz. „Vagy meg tudjuk győzni őket, s arra törekszünk, hogy térjenek vissza, vagy létrehozunk egy új delegációt” – mondta a palesztin elnök, akinek reményei szerint egy hét múlva megújulhatnak a tárgyalások.

A Reutersnek nyilatkozva Erekat azt nyomatékosította, hogy a tárgyalások már a múlt héten leálltak Izrael újabb telepépítési tervei bejelentésének hatására. Mint állította, az izraeli kormány valójában keresztezni akarja John Kerry amerikai külügyminiszternek a békemegállapodásért tett diplomáciai erőfeszítéseit.

A hároméves szünet után júliusban újraindult béketárgyalások óta Izrael több ezer új telepesház építését jelentette be Ciszjordániában, illetve Kelet-Jeruzsálemben. Az Egyesült Államok aggodalommal fogadta a mintegy 24 ezer új ház tervét a két körzetben. Benjamin Netanjahu miniszterelnök – aki egyébként a telepépítések híve – kedden közbeavatkozott, s elrendelte a terv leállítását. Arra hivatkozott, hogy nem volt tudomása róla. Ám Netanjahu egy szóval sem említette a palesztinokkal folyó tárgyalásokat. Azt mondta, azért döntött így, nehogy a telepépítések miatti nemzetközi bírálat elterelje a figyelmet a nagyhatalmak és Irán közti nukleáris megállapodás megakadályozását célzó izraeli erőfeszítésekről. Megismételte: egy rossz megállapodás Teheránnal háborúra kényszerítheti Izraelt.

A palesztinok Ciszjordániában és a Gázai övezetben szeretnék megteremteni jövendő államukat, és attól tartanak, hogy az izraeli terjeszkedés lehetetlenné teszi egy életképes állam kialakítását. A Gázában hatalmon lévő Hamasz viszont ellenzi Abbasz megbékélési törekvéseit. Mint a Reuters emlékeztet, Izrael történelmi-bibliai kapcsolatokkal próbálja igazolni ciszjordániai és kelet-jeruzsálemitelepüléseit, ahol már félmillió izraeli él két és fél millió palesztin szomszédságában. Szerdán jobboldali izraeli politikusok, köztük a Likud párt tagjai is felszólítottak a béketárgyalások leállítására, miután reggel egy 16 éves palesztinfiú egy buszon késsel agyonszúrt egy katonát. A rendőrség közölte, hogy az izraeli katona még csak 19 éves volt, néhány hete lépett be a hadseregbe. A közlés szerint az áldozat kórházba szállítás után halt meg. A ciszjordániai Dzseninből származó palesztin tinédzser tettét azzal indokolta, hogy rokonait jogtalanul zárták izraeli börtönbe – írta a The Jerusalem Post.

Danny Danon izraeli védelmi miniszterhelyettes szerint a terrorakcióra kormányának azzal kell válaszolnia, hogy leállítja a palesztin foglyok szabadon engedését. Netanjahu a parlamentben kijelentette, addig nem lehet szó békemegállapodásról, amíg a palesztinok körében, az oktatásban, a médiában, a mecsetekben folytatódik a gyűlöletkeltés. „Ha igazi békét akarunk, akkor a gyűlöletszításnak véget kell vetni” – mondta a miniszterelnök.

Áramot kötnek be egy engedély nélkül épült izraeli telepre a ciszjordá niai Nablusz közelében
Áramot kötnek be egy engedély nélkül épült izraeli telepre a ciszjordá niai Nablusz közelében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.