Lázadók támadtak egy konvojra

A rothadás émelyítő szaga. A romok alatt hozzátartozóik után kétségbeesetten kutató túlélők. Szüntelen könyörgés élelmiszerért és ivóvízért – a CNN helyszíni beszámolója szerint ezek a jelenetek játszódnak le a Fülöp-szigetek keleti részén, a 220 ezer lakosú Taclobanban és más térségbeli településeken, ahol iszonyatos pusztítást végzett a Haiyan. Az országra múlt pénteken lecsapó szupertájfun 800 ezer embert tett hontalanná és nincstelenné az ENSZ szerint.

A halottak számáról továbbra is ellentmondó hírek látnak napvilágot. A Fülöp-szigeteki hatóságok kedden azt közölték, hogy eddig mintegy 1800 halálos áldozatot találtak. Korábbi becslések legalább tízezer halottról szóltak. Benigno Aquino államfő a CNN-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a tízezer eltúlzott szám, szerinte a tájfun 2000-2500 ember életét követelte. A manilai kormány 2500 sebesültről tud. Richard Gordon, a Nemzetközi Vöröskereszt Fülöp-szigeteki képviselője viszont úgy nyilatkozott: olyan jelentéseket kap a katasztrófa sújtotta területekről, hogy az utak és a hidak mentén mindenütt holttestek hevernek, és a folyók is halottakat sodornak.

Közben újabb trópusi vihar közeledik a hétezer szigetből álló délkelet-ázsiai ország felé. A Zoraidának elnevezett természeti jelenség heves esőzéseket hoz magával, helyenként a lehulló csapadék meghaladja a száz millimétert, s ez akadályozza a segélyszállítmányok célba juttatását. Szintén nehézséget okoz, hogy nem sikerült helyreállítani az áramellátást, ezért sötétedés után már nem tudtak leszállni a segélyeket szállító katonai gépek. Az utak szabaddá tételéhez, a közlekedést akadályozó, a szupertájfun által kicsavart fák, összedöntött házak romjainak eltakarításához pedig nagy teljesítményű nehézgépek szükségesek.

A Fülöp-szigeteki kormány közben folyamatosan küldi a segélykérő vészjeleket. Kétmillióra teszik az élelmiszer-ellátásra szorulók számát, közöttük 300 ezer a terhes nő vagy az újszülöttről gondoskodó anya.

A mentési-segélyezési munkálatokat a kormányellenes gerillák is nehezítik. A kommunista párt fegyveres szárnyához tartozó Új Néphadsereg (NPA) tizenöt fős kommandója egy segélyszállító konvojt támadott meg Taclobantól mintegy 240 kilométerre. A tűzharcban a konvojt kísérő katonák két támadót megöltek – jelentették a hírügynökségek. Az NPA-t még az 1960-as években hozták létre, állítólag hatezer fegyverese van. A Fülöp-szigeteken számos lázadócsoport vív különháborút a kormánnyal és a jelentős amerikai katonai támogatásban részesülő hadsereggel – emlékeztetett az AP. A manilai kormány csaknem ezerfős katonai egységet küldött Taclobanba, a páncélos járművekkel megerősített járőregységek feladata, hogy megakadályozzák a fosztogatásokat. Többen viszont azzal veszik védelmükbe a fosztogatókat, hogy a vihar mindenüket, még a ruházatukat is elmosta. Közben két magyar távközlési szakember, Pervai Csaba és Tóth Róbert is csatlakozott ahhoz a csapathoz, amely mobiltelefon-hálózatot épített ki a szupertájfun által letarolt térségben. A Vodafone Alapítvány hordozható bázisállomásokból álló hálózata elsősorban a segélyszervezetek munkáját hivatott támogatni. A Magyar  Katolikus Püspöki Konferencia pedig a katasztrófaalapból 40 000 dollár segélyt küld a Fülöp-szigetekre a Haiyan tájfun által sújtott területek lakosságának megsegítésére – közölte az MKPK kedden az MTI-vel.

Eltűnt egy magyar Leyte szigetén

A Külügyminisztérium egy magyar állampolgárról tud, aki a Fülöp-szigeteken tartózkodott,  nem messze attól a helytől, ahol a tájfun a múlt héten lecsapott, és még nem sikerült vele kapcsolatba lépni – közölte a tárca az MTI-vel. Az M1 Híradója kedd este arról számolt be, hogy a Baptista Szeretetszolgálatnak az országban tartózkodó munkatársai is keresik azt a 28 éves magyar férfi t, akit a családja nem tud elérni, és aki Leyte szigetén volt a tájfun idején. (A tájfun ezen a szigeten és környékén söpört végig.) A Fülöp-szigetekre is akkreditált jakartai nagykövetség a tájfun után a helyi hatóságoktól kapott információk alapján azt közölte, hogy nincs magyar áldozata a természeti katasztrófának. Hétfőn azonban a nagykövetséget egy magyar állampolgár édesanyja hívta, jelezve, hogy fia a Fülöp-szigeteken tartózkodik, nem messze attól a helytől, ahol a tájfun lecsapott, és azóta nem tud kapcsolatba lépni vele. Az utazás céljáról és egyéb körülményeiről a Külügy minisztériumnak nincs tudomása. Jelenleg két olyan ember szerepel a konzuli szolgálat adatbázisában, aki jelezte, hogy ebben az időszakban a Fülöp-szigetekre is ellátogat. A konzuli szolgálat mindkét állampolgár esetében felvette a kapcsolatot a megadott kontaktszemélyekkel, akik jelezték, hogy az érintettek jól vannak. (MTI)

 

 

Fülöp-szigeteki katonák segítenek a taclobani lakosok kimenekítésében
Fülöp-szigeteki katonák segítenek a taclobani lakosok kimenekítésében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.