Vízre, élelemre és gyógyszerre van szükség

Tegnap délutánig összesen 22 ország, Tajvan, az Európai Unió és több más nemzetközi szervezet jelezte, hogy kész segítséget nyújtani a Fülöp-szigeteknek a katasztrófa következményeinek elhárításához. Listájukat a manilai külügyminisztérium hozta nyilvánosságra közleményében, amely szerint mentő- és orvoscsoportokat, segélyszállítmányokat, gyógyszereket, oltóanyagokat, szállítóeszközöket és pénzadományokat is ajánlottak az ázsiai országnak.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a rászorulók gyors megsegítésére szólított fel. A világszervezet élelmezési programja a manilai kormányzattal egyeztetve gondoskodik segélyekről, amelyek Cebu szigetére érkezhetnek, Tacloban város súlyosan megrongálódott reptere ugyanis csak katonai gépeket fogad. Várhatóan ma érkezik meg a katasztrófa sújtotta térségbe az a hatvantonnányi szállítmány – benne sátrakkal és gyógyszerekkel –, amelyet az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF indított útnak. Az Egyesült Államok haditengerészete Chuck Hagel védelmi miniszter utasítására az okinavai támaszpontról egy 90 fős egységet, szállító repülőgépeket és helikoptereket vezényelt a Fülöp-szigetekre a kutató-mentő munka támogatására, a washingtoni kormány pedig már szombaton százezer dolláros gyorssegélyről rendelkezett. Az Európai Unió hárommillió euróval támogatja a bajbajutottakat,Ausztrália kilencmillió amerikai dollár értékű segítséget nyújt, London hatmillió fonttal, Berlin pedig gyorssegélyként egy 23 tonnás szállítmánnyal segít, és már a helyszínen dolgozik egy német mentőcsapat is.

Magyarország orvosokat, gyors reagálású csoportot és kutató-mentő szakembereket ajánlott a bajba jutott térségnek. Az azonban még nem dőlt el, hogy szükség lesz-e rájuk. Az egyeztetés folyamatban van a budapesti Külügyminisztériumon és a jakartai magyar nagykövetségen keresztül – közölte a Népszabadsággal Gilbert Segarra, a délkelet-ázsiai ország budapesti helyettes konzulja.

A segélyszervezetek ugyancsak megmozdultak. Felhívásaik szerint elsősorban rizsre, konzervekre, ivóvízre, gyógyszerekre, ruhákra, takarókra és sátrakra van szükség. Az amerikai USAID szakemberekkel is jelen van Taclobanban, és az elsők között küldött oda átmeneti menedékek építésére alkalmas ponyvákat. Egészségügyi szakemberekkel és gyógyszerekkel segít az Orvosok Határok Nélkül szervezet. A Nemzetközi Vöröskereszt sürgősségi katasztrófa alapjából csaknem félmillió svájci frankos gyorssegélyt biztosít a tájfun áldozatainak megsegítésére, és a helyszínen az elveszett családtagok felkutatásához is támogatást ad, a Google informatikai óriás pedig külön kereső szolgáltatást indított az interneten.

Itthon gyűjtésbe kezdett a Magyar Vöröskereszt és a Ökumenikus Segélyszervezet is. A Magyar Református Szeretetszolgálat egészségügyi segélycsoportja – 15 ezer dollár értékű orvosi felszereléssel – tegnap indult a Fülöp-szigetekre, és várhatóan másfél-két hetet tölt a tájfun sújtotta térségben. A Baptista Szeretetszolgálat háromfős küldöttsége tegnap helyi idő szerint éjszaka már meg is érkezett Manilába. Ők ötezer dolláros gyorssegéllyel indultak útnak, és várhatóan ma jutnak el a katasztrófa helyszínére. A szeretetszolgálat közben beindította Fogadj örökbe! programját, amelynek keretében árván maradt Fülöp-szigeteki gyermekeket lehet pénzadománnyal hosszú távon támogatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.