Tízezer halott a tájfunban

Legalább tízezer ember vesztette életét a Fülöp-szigetekre lecsapó Haiyan tájfun pusztítása nyomán – közölte vasárnap egy helyi rendőrparancsnok. Az áldozatok száma meredeken emelkedik – szombaton még ezer ember haláláról szóltak a beszámolók.

A hatalmas szélvihar nyomán felkorbácsolt hullámok a tengerparton egész településeket sodortak el. A vihar által legjobban megtépázott Leyte tartományban az épületek 70-80 százaléka romba dőlt – idézte a Reuters Elmer Soria főfelügyelőt. A szupertájfun sebessége elérte az óránkénti 313 kilométert, de a széllökések helyenként a 375 kilométer/órás sebességet is meghaladták. Az áldozatok számáról eddig csak becslések jelentek meg, végleges adatokkal csak azután szolgálnak, ha elérik valamennyi érintett tengerparti települést.

A halottak döntő többsége megfulladt a cunamihoz hasonló tengerárban, másokat az összeomló épületek temettek maguk alá. Az AP amerikai hírügynökség helyszíni jelentése szerint rengeteg halott van, aki faágak között vagy épületeken akadt fenn. Az ausztrál állampolgárságú, de Fülöp-szigeteki születésű MilaWard arról számolt be, hogy az utcákon emberek százainak a holttestét látta. Némelyek műanyag zsákokban, mások anélkül – köztük sok gyerek és nő volt. A mentésben részt vevők szeretteik után kutató és élelmiszert kereső emberekről számolnak be.

Leyte tartomány fővárosában, Taclobanban különösen nagy pusztítást végzett a vihar. A tengerparti öbölben fekvő 220 ezres településen kidöntött fák, lerombolt házak jelzik a vihar tombolását. A helyszínről sugárzott adásokban épen maradt házak tetején az életükért reszkető gyerekeket mutatnak. A városi repülőteret elárasztották a heves szél által felkorbácsolt, két emelet magas hullámok. A Haiyan itt minden házat megrongált vagy teljesen lerombolt.

A városban most nincs áram, tiszta víz, és nagyon kevés az élelem. Benigno Aquino elnök felemelte szavát az elharapózott fosztogatásokkal szemben. A repülőtéren rengetegen várták, hogy legyen gép, amellyel elutazhatnak. A tájfun pusztítása nyomán 330 ezer ember hagyta el a lakóhelyét, és további 4,3 millió embert érintett valamilyen formában a pusztító természeti jelenség. Az ENSZ menekültügyi szervezetével együttműködő helyi segélyszervezetek a bajbajutottak megsegítésére élelmiszert, vizet és sátrakat próbálnak eljuttatni a térségbe.

Áldozatul esett a Haiyannak a szomszéd Samar szigete is, ahol a tartományi katasztrófaelhárítás vezetője, Leo Dacaynos 300 halottról és kétezer eltűntről számolt be. A manilai kormány 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott régiókba helikoptereken, teherautókon és gyalog is. A károk ellenére szombaton sikerült leszállnia a repülőtéren két C–130-as katonai szállítógépnek, amely a mentéshez szükséges felszereléseket és távközlési berendezéseket vitt Taclobanba. Mar Roxas belügyminiszter szerint a mentés eddig példa nélküli erőfeszítéseket követel a hatóságoktól, több olyan hely is van, ahová szinte lehetetlen eljutni.

A Pentagon is felajánlotta, hogy segít: Chuck Hagel védelmi miniszter közleményben jelezte, az Egyesült Államok helikoptereket, repülőgépeket és hajókat bocsát rendelkezésre. A mentésből Magyarország is kiveszi a részét, a Fülöp-szigetekre utazik a Baptista Szeretetszolgálat csapata. A háromtagú csapat a Fülöp-szigeteki baptisták segélykérésére indul Budapestről Manilába – közölte a Baptista Szeretetszolgálat az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a csapat a Fülöp-szigetekre érve ötezer dolláros gyorssegélyt oszt ki, és fel méri a további teendőket, így például azt, hogy szükség van-e a riadóztatott és készenlétben lévő Rescue 24 nemzetközi mentőcsapat bevetésére.

A Fülöp-szigeteki károsultak megsegítésére a 13555555-55555555-55555555-ös számlaszámra Tájfun megjelöléssel várják az adományokat. Nyolctagú orvoscsoporttal, valamint 15 ezer dollár értékű egészségügyi felszereléssel és adománnyal indul útnak hétfő reggel a Magyar Református Szeretetszolgálat is, írta a távirati iroda. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága még szombaton közölte, hogy Magyarország felajánlotta segítségét a Fülöp-szigeteki kormánynak. Közben a vihar Vietnamot is elérte. Az ottani hatóságok szerint az országban hat ember meghalt, többtucatnyi eltűnt és 883 ezer embert menekítettek ki a tájfun elől.

Károsultak Taclobanban, a középső országrészben. E városban különösen pusztított a tájfun
Károsultak Taclobanban, a középső országrészben. E városban különösen pusztított a tájfun
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.