A drónok tovább vadásznak

Már meg is választották az utódját a pénteken dróntámadással kivégzett Hakimullah Mahszudnak, a pakisztáni tálibok eddigi parancsnokának.

A férfi felismerhetetlenné égett a támadás következtében, amikor egy északvazirisztáni faluban, Dande Derpa Cselben két távirányítású repülőbomba csapódott be. Mahszud halálát három éve egyszer már bejelentették, most azonban igaznak bizonyult a hír, miszerint az észak-pakisztáni tartományokat, törzsi területeket uraló terrorszervezet vezetőjére halálos csapást mértek az amerikaiak.

A tálibok „álnoknak és barbárnak” mondták a támadást, és bosszút esküdtek az Egyesült Államok ellen. Csatlakozott hozzájuk az ugyanezen a területen ténykedő Hakkani-hálózat. Ez utóbbi szervezet, ahogy voltaképpen a tálibok is, eredetileg az amerikai titkosszolgálatok védőszárnyai alatt keletkezett. Mahszud halála várható volt, hiszen ötmillió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére, miután 2009-ben megszervezett egy támadást az afganisztáni Hoszt tartományban lévő előretolt hírszerzési bázis ellen.

Ott hét amerikai állampolgár, köztük öt CIA-alkalmazott halt meg. A halottak között volt egy jordániai hírszerző is – írta a CNN. Egy évvel később New Yorkban egy gépkocsiba rejtett bombát próbált a szervezet felrobbantani a Times Square-en. Mahszudot az iszlám szokásoknak megfelelően másnap eltemették, és még szombaton megválasztották utódját is – írta a Reuters. Khan Szaid eddig a szervezet kettes számú vezetője volt. Szaid irányította két nagyszabású akciójukat.

Az egyikben a tálibok megtámadtak egy északkelet-pakisztáni börtönt, ahonnan 400 rabot szabadítottak ki. Egy másik támadás célpontja a pakisztáni légierő egyik támaszpontja volt. Khan Szaid a 60 tagú nagytanácsból 43 szavazatot kapott az al-Dzsazíra hírszolgálata szerint. Az Afganisztánnal határos területek a pakisztáni törzsi harcosok, a tálibok bázisa. A kilencvenes években a pakisztáni medreszékben (Korán-iskolákban) jött létre az afganisztáni tálibok szervezete, amely annak idején megszerezte az ország irányítását, s behívta az al-Kaidát is.

A 2001-es amerikai invázió megdöntötte uralmukat, de továbbra is gerillaháborút folytatnak. Fő bázisuk a pakisztáni terület, ahol ugyanaz a pastu nép él, amely az afganisztáni lakosság többségét is alkotja. A pakisztáni tálibok története elválaszthatatlan az afganisztáni háborútól, illetve attól a folyamatos gerillaharctól, amelyet a pastu törzsek a pakisztáni kormányzattal szemben folytatnak. A törzsi területek adnak menedéket az iszlám terroristáknak, miközben erre vezet az amerikaiak és az afgán kormány fő utánpótlási útvonala is. A háborúskodásnak eddig legalább hatezer halottja volt.

Az Egyesült Államok és a pakisztáni kormány közötti viszony minimum ellentmondásosnak nevezhető. A legutóbbi tárgyalásokon az iszlámábádi vezetés azt kérte az USA-tól, hagyjon fel a dróntámadásokkal. Ennek a kérésnek nem csak az lehetett az oka, hogy a robotrepülők gyakran ártatlan családokat végeztek ki, miközben terroristákra vadásztak. A pakisztáni kormány szeptemberben megállapodott a tálibok vezetésével arról, hogy véget vetnek a tízéves háborúskodásnak.

Létrejött egy öt főből álló testület, amely közvetít a hatóságok és a törzsi vezetők között. A dróntámadás után az iszlámábádi kormány tájékoztatási minisztere, Pervez Rasid sietve elítélte Mahszud kivégzését, s azt mondta: nem hagyják, hogy a megbékélést is „meggyilkolják” a drónok. A drónok azonban tovább repülnek. Szombaton ismét ott voltak az észak-vazirisztáni hegyek felett, és a Mahszud-klán tagjai gépkarabélyból lőttek rájuk – írták a hírügynökségek.

John Kerry Egyiptomban

John Kerry amerikai külügyminiszter meglepetésszerű látogatást tett Egyiptomban, egy nappal azelőtt, hogy megkezdődött volna Mohamed Murszi megbuktatott elnök pere. Arra szólított fel, hogy vessenek véget minden erőszaknak Egyiptomban, és sürgette a demokráciához való feltétlen visszatérést. „A történelem bebizonyította, hogy a demokráciák stabilabbak, életképesebbek minden más alternatívánál” – mondta. A stabilitás visszahozza majd a befektetőket és a turistákat – biztatta az egyiptomiakat. (BBC)

Hakimullah Mahszud, a pakisztáni tálibok meggyilkolt vezére egy korábbi sajtótájékoztatón. Nincs hiány utódban
Hakimullah Mahszud, a pakisztáni tálibok meggyilkolt vezére egy korábbi sajtótájékoztatón. Nincs hiány utódban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.