A Második sírbolt már megtelt

Ausztria egyáltalán nem különbözik Magyarországtól a hajléktalanokkal szembeni bánásmódjában – állítja a bécsi Der Standard az utóbbi hetek szigorodó intézkedéseire utalva. Tíz nappal ezelőtt vette kezdetét az offenzíva, amelynek keretében a bécsi Stadtparkból, a Burgtheater és a Rathaus közötti parkból 25 embert lakoltatott ki a rendőrség.

A kilakoltatás nem is pontos kifejezés, hiszen a szerencsétlen emberek a park padjait foglalták el, műanyag huzattal fedve be hálózsákból, plasztikzacskóból összerakott hálóhelyüket. A gondozásukra korábban hetente háromszor megjelenő városi szociális munkások szerint olyan uniós országok állampolgárai jöttek ide és más bécsi közterekre „parkolni”, akik nem rendelkeznek semmilyen ausztriai okmánnyal, azaz szükségszállás igénybevételére nem jogosultak. Vagy olyan emberek, akik pszichológiai kezelésre szorulnának.

A rendőrségi szóvivő szerint a park megtisztítását a környék lakói sürgették, mert elegük volt a bűzből, az erős alkoholszagból. A hajléktalanok ellenállás nélkül adták fel helyeiket. A rendőrök a begyűjtött értéktelen holmit a szemétszállítók gondjaira bízták, állítólag ügyeltek rá, hogy fontos iratát senki se veszítse el. Egyelőre elhagyta a helyszínt Karel Czerny cseh állampolgár is, aki eddig tíz „fapados” telet húzott ki a meseszerű bécsi parkban. „Nem vagyok terhére senkinek, és havi 50 euróval tudom támogatni Csehországban élő egyetemista gyermekeimet” – mondta az osztrák lapnak a jobb napokat látott 49 éves férfi, aki tavasztól őszig „téri sakkozóként” keresi a kenyerét.

A Caritas emberei felháborítónak tartják, hogy az osztrák állam nem a szegénységgel veszi fel a küzdelmet, hanem a szegényekkel. Hogy pontosan hány fedél nélküli lehet Bécsben, arról a szociális munkások sem rendelkeznek pontos adatokkal. Szerintük jönnek mindenfelől, más osztrák tartományokból, uniós országokból, főleg Magyarországról, ahol szeptember vége óta büntetik a hajléktalanokat. Rendőrségi közlés szerint 18 358 olyan embert tartanak nyilván, akit akut lakáshiány sújt.

A bejelentetlen emberek az osztrák szabályok szerint bármilyen nyilvános helyen tartózkodhatnak, „mindössze” azt tiltja meg egy 1985 óta létező jogszabály, hogy a kempingezésre kijelölt helyeken kívül máshova letegyék a hálózsákjukat. Korábban a hatóságok elnézték vagy legfeljebb húsz euróval büntették a „jogcím nélkül” alvókat, ennek azonban már vége. Salzburgban az illegális alvás büntetését a múlt héten 370-ről tízezer euróra emelték, ami a gyakorlatban kétheti elzárást jelent. Bécsben eddig 140 euró volt a legsúlyosabb kiszabott büntetés, az „elkövető” az Esterhazy parkban éjszakázott.

Az uniós hajléktalanok számára Bécsben a Második sírbolt néven csúfolt 40 fős szálló kínál szálláslehetőséget. Már a mostani enyhe időben 46 férfi és nő veszi igénybe a tisztálkodást, meleg élelmet és alvóhelyet kínáló létesítményt. A Szociális Bécs Alap (FSW) tavaly 9030 emberről gondoskodott, az utcán élők száma azonban ennél sokkal több. Hétfőn a helyzet javításáról kezdődött tanácskozás Bécsben az alap, a rendőrség és a különböző NGO-k képviselői között. Nem csupán a régi „kempingezési” törvény megszüntetését, korszerűsítését tervezik, de 700 ezer euróval emelnék a hajléktalanok segítését szolgáló önkormányzati költségvetés idei összegét.

A külföldieknek szánt bécsi hajléktalanszálló: örülhet, akinek jut hely
A külföldieknek szánt bécsi hajléktalanszálló: örülhet, akinek jut hely
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.