Újraosztják a nyerőgéppiacot

Ha a parlament megszavazza a szerencsejáték-törvény tervezett módosítását, az illetékes miniszter pályáztatás nélkül adhat koncessziót kaszinónyitáshoz.

Javaslatával megteremtené a lehetőséget a szerencsejáték-piac újraosztásához két fideszes képviselő, Puskás Imre és Ékes József. Amennyiben a parlament megszavazza a szerencsejáték-törvény tervezett módosítását, az illetékes miniszter pályáztatás nélkül adhat koncessziót kaszinónyitáshoz. Ugyan az elképzelés szerint ilyen esetekben a törvényben megszabott koncessziós díj dupláját kell megfizetnie a kaszinóüzemeltetőnek (ez 2014-ben évi 107,8 millió forintot jelent), ám valójában ez egy fillérjébe sem kerülne annak, akit a kormány így hoz helyzetbe.

A fideszes képviselők ötlete azért is furcsa, mert Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy évvel ezelőtt egyebek mellett azzal indokolta a nyerőgépek üzemeltetésének betiltását egyik napról a másikra, hogy nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban. Úgy látszik, a helyzet sokat javult az elmúlt egy évben, ha immár pályáztatás nélkül, kizárólag az illetékes miniszter hozzájárulásával ki lehet majd adni az engedélyt a főleg játékgépek üzemeltetéséből élő kaszinók alapításához és működtetéséhez.

Akár évi egymilliárdos forgalmat is hozhat egy játékterem
Akár évi egymilliárdos forgalmat is hozhat egy játékterem

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzetgazdasági Minisztérium hónapok óta kilenc, II. kategóriába sorolt vidéki kaszinó létrehozásán dolgozik. Az ebbe a típusba tartozó termeknél legfeljebb száz játékasztalt és maximum ezer pénznyerő automatát lehet működtetni. E szerint, ha minden esetben kihasználják a maximumot, akkor az iparág felszámolása előtti 21-22 ezer nyerőgépből kilencezer működhet majd ismét az országban. A parlamentnek benyújtott módosító szerint egy üzleti kör pályáztatás nélkül öt kaszinóhoz kaphat koncessziót, vagyis két befektető akár az egész most szerveződő állami kaszinóláncot is el tudná vinni.

A javaslat szerint pályázat nélkül csak úgynevezett megbízható szerencsejáték-szervező kaphat kaszinókoncessziót. Megbízhatónak az számít, aki valamennyi közteherre vonatkozó bevallási és fizetési kötelezettségének mindig eleget tett, egyszer sem eshetett harminc napot meghaladó késedelembe. Egyik bankszámláján sem lehet azonnali beszedési megbízás az adóhatóság részéről, illetve működése során nem indulhatott ellene végrehajtási eljárás. Tevékenysége alatt nem történhetett olyan jogsértés, amely miatt ötmillió forintnál nagyobb bírsággal sújtották. Ezenfelül legalább tíz éven keresztül kellett szerencsejátékot szerveznie Magyarországon. Utóbbi elvárás arról nem szól, hogy most is ezzel kellene foglalkoznia, tehát akár olyan cég is bejelentkezhet, amely korábban nyerőgépeket, elektronikus kaszinót üzemeltetett.

Bár a feltételek szigorúnak tűnnek, a normál eljárás valójában ennél keményebb követelményeket támaszt. Amennyiben valaki kaszinónyitáshoz szükséges engedélyt szeretne beszerezni, ennél részletesebb dokumentumokkal kell a Szerencsejáték Felügyelet elé járulnia. Ebben az esetben a koncessziós szerződés és a koncessziós díj befizetéséről szóló papírok, a büntetlenséget igazoló okiratok vagy a nullás adóigazolás mellett a játéktervet, a kaszinó költségvetését, annak építési és berendezési tervét, a szerencsejáték-eszközök hitelesítéséről készült bizonyítványokat és a jogszerű birtoklásukat igazoló okiratokat is be kell mutatni. Emellett az értékzsetonok és érmék valamennyi fajtájából egy-egy érvénytelenített példányt is mellékelni kell. Ilyen elvárásokról viszont a megbízható szerencsejáték-szervezők esetében nem tesz említést a törvénytervezet.

Arról viszont igen, hogy a kétszeresére hizlalt éves koncessziós díjat akár teljes egészében megúszhatják, csak a játékadót, az egyéb adókat és járulékokat – például az alkalmazottak után felmerülő közterheket – kell megfizetni. A javaslat szerint ugyanis a pályázat nélküli kaszinókoncesszió-tulajdonos a játékadóból leírhatja a koncessziós díjat. Mivel a játékadó a bevétel 30 százaléka, így átlag havi 29,7 millió forintos forgalom mellett már a teljes éves koncessziós díjat leírhatja a megbízható vállalkozó. Ekkora forgalmat pedig mindenképpen hoznia kell az új kaszinónak. Szakértők szerint egy vidéki kaszinó kiépítése mintegy másfél milliárd forintot igényelhet. Egy nyerőgép bérlése például havonta 200 euró körüli összeg, míg ha valaki meg akarja vásárolni, 5-6 millió forintot kell leszurkolnia. Ahhoz, hogy ezeket a költségeket kitermelje, éves szinten egymilliárd forint körüli forgalmat kell produkálni. Ha ez összejön, akkor a koncessziós díj teljes levonásához szükséges havi árbevételt már játszva teljesítette a hely. Az egymilliárd forint körüli forgalom pedig nem elérhetetlen. A magyar–osztrák tulajdonban lévő Casino Sopron például tavaly 1,21 milliárd forint árbevételt produkált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.