„Sovány győzelmet” arattak a szociáldemokraták

A cseh szocdemek (CSSD) nyerték meg az előre hozott alsóházi választásokat, ám ezt a győzelmet a pártvezetők is „soványnak” minősítik.

Ugyanis csupán a leadott szavazatok 20,45 százalékát szerezték meg. Politológusok egybehangzó elemzése szerint a voksolások igazi nyertese az Andrej Babis alapította Elégedetlen Polgárok Szövetsége (ANO), amely a szavazatok 18,65 százalékát kapta, s ezzel a második helyen végzett. Bejutott a képviselőházba Tomio Okamura japáncseh kettős állampolgárságú üzletember ugyancsak nemrég alakult Virradat (Úsvit) nevű pártja is, amelyre 6,88 százalék voksolt.

A volt jobbközép kormánypártok leszerepeltek, hiszen a Karel Schwarzenberg vezette TOP 09 csupán az érvényes szavazatok 11,99 százalékát szerezte meg, míg a nemrég még legerősebb kormányerő, a Polgári Demokrata Párt (ODS) pedig 7,52 százalékot kapott. Hetedik pártként visszakerültek a képviselőházba a kereszténydemokrata-néppártiak (KDU-CSL), 6,78 százalékos támogatottsággal.

Nagy kudarc érte a Milos Zeman elnök által nyíltan támogatott Polgárok Jogai (SPOZ) politikai tömörülést, amely mindössze az érvényes szavazatok 1,51 százalékát szerezte meg. Egy százalékot sem szerzett aVáclav Klaus által támogatott euroszkeptikus Fel a fejjel (Hlavu vzhuru) nevű alakulat.

Megkeresésünkre Josef Mlejnek prágai politológus kifejtette: „a választópolgárok megbüntették a korrupciókba keveredett volt kormánypártokat. A kommunisták hozták a megszokott eredményt, a szocdemek viszont ráfizettek a párton belüli viszálykodásra. Nem tudták meggyőzni támogatóik egy részét arról, hogy valóban egységesek”. Úgy véli, sokan új arcokat akartak látni a képviselőházban, és a belpolitikai élet megtisztulását követelik, ezért szavaztak Babis és Okamura pártjára.

Véleménye szerint hosszas koalíciós alkudozások várhatók, amelyek végén az a legvalószínűbb, hogy a cseh szocdemek az ANO párttal és a kereszténydemokratákkal kötnek szövetséget, akik a képviselőházban kényelmes többséggel rendelkeznének. Prágai értesüléseink szerint a CSSD vezetői közül többen Bohuslav Sobotka pártelnök azonnali lemondását szorgalmazzák a rossz szereplés miatt, aki azonban egyelőre nem hajlandó erre.

 – Mégiscsak mi nyertük meg a választásokat, ezért meg kell kísérelnünk a kormányalakítást. Ha ez nem sikerül, akkor távozom – közölte a cseh köztévében (CT). Babis szombat éjjel csupán annyit mondott, hogy a győztes szocdemeknek kell lépniük, s ha megkeresik a pártját, akkor hajlandók a koalíciós tárgyalásokra, amelyek azonban szerinte nem lesznek egyszerűek. Megkérdeztük Karel Schwarzenberget is, aki lapunknak nyilatkozva úgy fogalmazott:

„Mi is veszítettünk támogatókat, ám a TOP 09 végül a legerősebb jobbközép párt lett, amely szilárdan őrzi a konzervatív értékrendet. Aggasztónak tartom, hogy populista, demagóg tömörülések törtek előre, amelyek vezetőiben a hiszékeny választópolgárok valamiféle megváltót látnak, holott ilyen személyiség legutóbb több mint kétezer éve született. Tartok attól, hogy legkésőbb két év múlva ismét előre hozott választások lesznek Csehországban”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.