Demonstrációk Budapesten és világszerte

A háromszéki menetelés melletti kiállásként Budapesten és több más magyarországi településen is szimpátiatüntetést tartottak.

Az MTI információi szerint emellett a világ számos pontján is rendeztek hasonló demonstrációkat. A svéd fővárosban és környékén élő magyarok a stockholmi román nagykövetség előtt demonstráltak. Az egyesült államokbeli Clevelandben a helyi magyarok egyik rádiója, a Bocskai Rádió szervezett szolidaritási tüntetést.

Stuttgart belvárosában egy németországi magyar civil szervezet, a Hunnia Baráti Kör szervezésében tartottak szolidaritási tüntetést. A Felvidéken legalább hat helyszínen szerveztek szimpátiarendezvényeket, és a vajdasági Topolyán is nagygyűlés volt. Utóbbin elhangzott, hogy a mintegy 250 ezer fős vajdasági magyarságnak is ezt a példát kellene követnie.

A budapesti megmozdulást a békemenet szervezésével ismertté vált Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Székelyföldért Társaság kezdeményezte. A résztvevők a kordonokkal elzárt román nagykövetségtől a Cházár András utca kereszteződéséig töltötték meg a Thököly utat.

Miután a Hősök teréről megérkeztek a külképviselet épülete elé, elénekelték a magyar és a székely himnuszt, illetve, a „Székelyföld nem Románia”, „Veszszen Trianon!” és az „Autonómiát, Székelyföldnek autonómiát!” rigmusokat skandálták. Bencze Izabella, a CÖF alapítója és szóvivője bejelentette, hogy a fórum petíció átadására készül az Európai Unió és a román kormány számára.

György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke szerint a román kormány régiósítási törekvései elérték, hogy a székely nép öntudata erősebb, mint valaha. A rendezvényen Bayer Zsolt újságíró is felszólalt, aki a Román Királyság és Erdély egyesülését kimondó Gyulafehérvári nyilatkozatnak azt a pontját idézte fel, amely teljes nemzeti szabadságot ígért a Romániában élő népeknek.

Mesterházy Attila tegnap közölte az MTI-vel: az MSZP támogatja a székelyföldi magyarság békés demonstrációját. „Meggyőződésünk, hogy autonómia nélkül nincs hatékony kisebbségi jogérvényesítés” hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Székelyföld területi autonómiájának mint jogos igénynek a megvalósítása csak tárgyalások során alakítható ki. Az Együtt–PM közleménye szerint a párt aktivistái és politikusai részt vettek a Székelyek Nagy Menetelésén és a budapesti szimpátiatüntetésen is. A szövetség támogatja Székelyföld önkormányzatának megteremtését, „ahogyan általában is a külhoni magyar közösségek autonómiatörekvései mellett állunk”.

Tüntető Budapesten
Tüntető Budapesten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.