Megtört a bizalom Amerikával

Németország és Franciaország az év végéig megállapodást dolgoz ki a nemzetbiztonsági szolgálatok együttműködésének kereteiről az Egyesült Államokkal – derült ki Angela Merkel német kancellár pénteken, a brüsszeli EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

A kancellár, akinek mobiltelefonját minden jel szerint lehallgatta az amerikai nemzetbiztonság (NSA), azt is közölte, radikális változás kell a jövőben. A lehallgatási botránnyal kapcsolatban kiadott közös nyilatkozatban a 28 tagállam vezetői leszögezték: a bizalom hiánya akadályozhatja a közös hírszerzési tevékenységet. Azonban kérdéses, hogy ilyen rövid idő alatt lehet-e érdemi keretmegállapodásra jutni az Egyesült Államokkal.

Olaszország és Belgium már jelezte, hogy csatlakozna a francia–német kezdeményezéshez. Orbán Viktor magyar kormányfő a tanácskozás után pénteken újságíróknak elmondta, megvárjuk, hogy a franciák és németek mit csinálnak, és utána döntjük el, csatlakozunk-e. A francia–német kezdeményezésen túl azonban az uniós vezetők semmit nem léptek az adatvédelem érdekében. Merkel szerint a csúcson nem merült fel, hogy az USA és az EU közti szabad kereskedelmi tárgyalásokat felfüggesszék, ahogy azt az Európai Parlament és az EP német elnöke, Martin Schulz is javasolta.

A kancellár szerint ilyen feszült időkben még fontosabb, hogy ne álljanak fel a tárgyalóasztaltól. Az új uniós adatvédelmi jogszabályt 2015-re ígérik, miközben a tervezett konklúziókban még a jövő év szerepelt. Az EP és az Európai Bizottság szerette volna elérni, hogy az európai választások előtt véglegesítsék a jogszabályt. A vezetők nem kezdeményezték az amerikaiakkal életben lévő adatcseréről szóló megállapodások felfüggesztését sem.

Sőt, David Cameron brit kormányfő közölte, a lehallgatásokról információt közlő Edward Snowden és sajtóorgánumok nem biztonságosabbá, hanem veszélyesebbé teszik a világot. A tanácskozáson állítólag Jean-Claude Juncker, luxemburgi ügyvivő kormányfő – akinek pont azért kellett lemondania nemrég, mert nem tudott elszámolni a nemzetbiztonsági szolgálatok törvénytelen tetteivel – arra figyelmeztette kollégáit, egyáltalán nem biztos, hogy a saját szolgálataik nem figyelik meg a mellettük ülő uniós vezetőt.

Merkel a sajtótájékoztatón nem válaszolt arra a kérdésre, vár-e bocsánatkérést az Egyesült Államoktól. Kis gondolkozás után kifejtette, a bizalmat újra kell építeni, és megfelelő alapot kell találni a jövőbeni együttműködésre. – A szavak nem lesznek elegendők – szögezte le Merkel, hozzátéve, az volt a benyomása, hogy ezt Barack Obama amerikai elnök is megértette. Részleteket nem volt hajlandó elárulni az Obamával folytatott szerdai beszélgetésről. Viszont azt elárulta, két mobiltelefont használ, az egyiket pártja, a CDU finanszírozza, a másik egy kódolt készülék és a kormányzati ügyek intézésére szolgál. Azt is közölte, nem változtat telefonálási szokásain.

Ez utóbbiról Orbán Viktort is faggatták az újságírók. – A francia–német munkaterv is sokat segít, de a legjobb, ha az ember nem használja a mobiltelefonját – mondta a miniszterelnök. – Nem szoktam telefonon olyan kérdésekről beszélgetni, amelyek az ország szempontjából fontosak, hanem odabattyogok ahhoz, akivel beszélnivalóm van, vagy megkérem, hogy jöjjön el hozzám – fejtette ki a kormányfő, aki szerint nem létezik abszolút biztonság. Leszögezte: „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben szövetségesei vagyunk egymásnak, ilyen típusú bizonytalanságban éljünk, ez gyengíti a transzatlanti együttműködést.”

Orbán Brüsszelben: Nem akarunk olyan országgá válni, amit ellepnek a menekültek

Orbán Viktor a szintén az EU-csúcs napirendjén lévő a menekültkérdésről elmondta, szárazföldön is érezhető a menekültek részéről érkező nyomás, ami Magyarországot különösen súlyosan érinti. Közölte, a legutolsó negyedévben Máltában, Svédországban, és Magyarországon növekedtek legnagyobb mértékben a menekültkérelmek.

– Akik életveszélyben vannak, és politikai okokból kérnek menedékjogot, azoknak meg kell adni, a többieket pedig nem kell befogadni – közölte, hozzátéve: „nem akarunk olyan országgá válni, amit ellepnek a menekültek”. Lapunk kérdésére, beszélt-e Zoran Milanovics horvát kormányfővel a Mol-vezérről, Orbán Viktor elmondta: „Nem politikai szinten kell kezelni ezt a kérdést, hanem gazdasági és jogi tárgyalások révén lehet rendezni.” – Ha nem tudunk együttműködni, akkor jobb, ha békésen, tisztességesen elszámolva, elválunk egymástól – mondta. (Z. E.)

Minden tekintet Amerikára szegeződik. Francois Hollande francia államfő, Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit kormányfő (háttal) a brüsszeli EU-csúcson
Minden tekintet Amerikára szegeződik. Francois Hollande francia államfő, Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit kormányfő (háttal) a brüsszeli EU-csúcson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.