Jött Bond a buta hangulatban

Annyi biztosnak tűnik, hogy a szocdemek (CSSD) nyerik meg az előre hozott cseh választásokat, amelyek ezúttal is két napig (pénteken és szombaton) tartanak. Minden más bizonytalan, a megszokottnál jóval több ugyanis a kérdőjel.

Sokan hetek óta Milos Zeman elnököt bírálják, mert a voksolások időpontját éppen a hosszú hétvége elejére tűzte ki (Csehországban október 28. államünnep), ezért még csak megjósolni sem lehet, hogy a hegyvidéki üdülőházaikba vagy rövid kiruccanásra indulók százezrei közül mennyien „ugornak be” voksolni. S vajon milyen lesz a protest szavazatokat leadók aránya? Kiábrándultság és valamiféle csodavárás egyaránt érzékelhető a csehországi hétköznapokban. Ennek a – Václav Havel találó meghatározása szerint – „buta hangulatnak” a legnagyobb vesztese alighanem a jobbközép, elsősorban a nemrég még legerősebb kormányerő, a Polgári Demokrata Párt (ODS) lesz, amely a már leköszönt Petr Necas pártelnöksége és kormányfősködésének három esztendeje alatt számos korrupciós botrányba keveredett, és több mint hétszázezer támogatót veszített.

Ugyancsak csökkent a TOP 09 támogatottsága, mert volt szimpatizánsaik közül nem kevesen úgy vélik, hogy a Karel Schwarzenberg vezette párt szemet hunyt koalíciós partnerének morális eltévelyedései felett. Ebben a zavarosban egybehangzó felmérések szerint sikeresen halásznak a már nevükben is populista, nemrég alakult furcsa képződmények: ANO (Igen), Úsvit (Virradat), amelyek élén a gazdasági életben sikeres személyiségek – Andrej Babis milliárdos és Tomio Okamura, cseh-japán kettős állampolgár, Prágában élő idegenforgalmi üzletember – állnak. Nagy csinnadrattával hirdetik magukról, hogy ők a polgárok által áhított új arcok, a közélet megtisztítói, mert a többi párt ismét csak levitézlett politikusokkal indul. – Mi nem lopni, ügyeskedni, megtollasodni akarunk a nagypolitikában, mert már elég gazdagok vagyunk – ismételgetik szinte a nap huszonnégy órájában. Mindketten valódi harcot hirdettek a korrupció és a maffiózó módszerek ellen. Első lépésként vagyonbevallásra köteleznének minden közéleti személyt.

Rajtuk kívül – reklámszakembereinek köszönhetően – leginkább Karel Schwarzenberg keltett feltűnést, aki napokon át prágai villamoskalauzként beszélgetett az utasokkal. Esténként pedig kisvendéglőkbe járt sörözni. Az óriásplakátokon viszont James Bondként jelent meg. – A népszerű ügynök feladata a nagy hatalmú bűnözők és sötét üzelmeik felszámolása. Csehországban is erre van szükség, ahol törvényes eszközökkel kell megvédeni a demokratikus rendet, visszaszorítani azokat a gazdasági és alvilági érdekcsoportokat, amelyek hovatovább behálózzák a közéletet és a parlamentet is – bizonygatta a hetvennégy esztendős politikus.

Legnagyobb politikai ellenfele, Milos Zeman államfő viszont alig leplezetten a holdudvara által alapított Polgárok Jogai – Zemanék (SPOZ) pártot ajánlotta a polgárok figyelmébe. Emiatt David Cerny, a cseh művészeti élet fenegyereke (aki évekkel ezelőtt Brüsszelben az Entropa című alkotásával keltett feltűnést) a Moldván uszályra erősített hatalmas kézfejet állított fel, mintegy tízméteres, felfelemutató középső ujjal. „Ezzel a félreérthetetlen gesztussal intettem be a Hradzsin urának” – közölte.

Véletlenül belekeveredett a kampányba Dominik Duka is. A bíboros a cseh közrádióban azokat a politikusokat bírálta, akik szerinte a cseh egyházak kárpótlásáról rendelkező törvény visszavonása vagy legalább lényeges módosítása érdekekében ügyködnek. „Én már két éve figyelmeztetek arra, hogy hazánkban újra akadnak politikusok, akik igyekeznek megfosztani bennünket a nehezen kivívott szabadságjogainktól, és újra a sarló-kalapácsos vörös zászló alá terelnének bennünket” – emelte meg a hangját a cseh római katolikus egyház prímása. Mire a riporternő szelíden figyelmeztette őt, hogy kampánycsend van. Erre az egyházi méltóság annyit mondott, hogy „köszönöm a megcenzúrázott interjút“.

A kampánycsend előtti utolsó nyilvános felmérések adatai sem egyenesítették ki az eddigi kérdőjeleket. Ezért majd csak szombat éjjel dől el, hogymilyen arányban győztek a szocdemek, tudnak-e egyedül kormányt alakítani, vagy csendestársként elfogadják a pártok népszerűségi listáján a második-harmadik helyen álló kommunisták (KSCM) támogatását. Esetleg más koalíciós partnert keresnek. Vagy azoknak lesz igazuk, akik szerint a mostani voksolás után az új, populista politikai tömörülések miatt még inkább összekuszálódik a cseh belpolitika.

Andrej Babis milliárdos kampányol
Andrej Babis milliárdos kampányol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.